Ennyi gyerek kap idén ingyen tejet és gyümölcsöt az iskolákban

Pénzcentrum
2018. szeptember 6. 09:01

Ebben a tanévben csaknem ötmilliárd forintnyi tejet és tejterméket osztanak szét a tanulók között, míg az iskolagyümölcs-programban 3,1 milliárd forint értékben kapnak zöldséget és gyümölcsöt az oktatási intézmények - írja a Magyar Idők.

Ebben a tanévben összesen 432 152 gyermek vesz részt az óvoda- és iskolatejprogramban - tudta meg a lap az Agrárminisztériumtól. Az évek óta sikeresen működő kezdeményezés célja, hogy az egészséges táplálkozás és az elhízás elleni küzdelem jegyében minél több gyermek jusson meghatározott minőségű és mennyiségű tejhez, tejtermékekhez az oktatási intézményekben.

A 2018/2019-es tanév az óvodákban már augusztus 1-jén megkezdődött, így ekkor indulhatott el a termékek szállítása is. Az általános iskolákba, illetve általános iskolai évfolyamokkal rendelkező gimnáziumokba szeptember 3-án kezdődött meg a termékek kiszállítása. A program lebonyolítására idén 4,89 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez az Európai Unió 590 millió forintot biztosít, a fennmaradó, mintegy 4,3 milliárd forintot hazai költségvetési forrásból finanszírozza a kabinet.

A programban összesen 2605 oktatási intézmény vesz részt. A célcsoportot az általános iskolai 1-8. évfolyamon tanuló gyermekek alkotják, akik 36 héten keresztül - az iskola választásától függően - heti 3-4 alkalommal kapnak térítésmentesen tejet, illetve tejterméket.

Éves szinten 12,6 millió liter tejet osztanak szét így a gyerekek között.

A legnagyobb mennyiségben az ízesített tej fogy, azt követi a natúr folyadéktej, majd a gyümölcs-darabos joghurt, az ömlesztett sajt és az ízesített, illetve a natúr joghurt. A termékeken kívül a tanulókat oktatási program is várja, amely az egészséges táplálkozási szokások kialakítását és a tejágazattal kapcsolatos ismeretek bővítését segíti elő, így például oktatással egybekötött kóstoltatást tartanak, és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket bővítő munkafüzetet osztanak ki a tanulók között.

Jelentős érdeklődés övezi az iskolagyümölcs-programot, amelynek keretében idén már 2286 oktatási intézmény 548,1 ezer tanulója kap friss gyümölcsöt, illetve zöldséget. Erre a célra az idei tanévben összesen 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 1,2 milliárd forintot az európai uniós támogatás, 1,9 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetési forrás tesz ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A célcsoportot ebben az esetben is az általános iskolák 1-8. évfolyamos gyermekei alkotják, az iskolagyümölcs és -zöldség mennyiségét azonban továbbra is az 1-6. évfolyamon tanulók létszáma alapján lehet igényelni. A tanulók 27 héten keresztül - az iskola választásától függően - heti 3-4 alkalommal kapnak ingyen gyümölcsöt, zöldséget, illetve gyümölcslevet.

A programban 48,8 millió adagot osztanak ki.

A legtöbbet almából kapják a gyerekek, ezt követi a gyümölcslé, a körte, majd a szilva, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, az őszibarack és a nektarin.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem