Tragédia, mi megy a magyar iskolákban: aki szegény, annak lőttek

2018. január 30. 14:00

Egy OECD-s munkaanyag arra kereste a választ, hogy a szegénységben élő általános és középiskolás diákok mekkora része tud jó eredményt elérni az oktatásban. Magyarországon nem sokan, de a szervezet tagállamainak átlaga sem túl combos. A megoldásra is adtak tippeket.

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet publikált egy munkaanyagot, amely a diákok rugalmasságát, ellenálló képességét vizsgálta. Mivel az anyag egy folyamatban lévő vizsgálat előzetes eredménye, ezért nem tekinthető az OECD hivatalos álláspontjának, de közzétételét az OECD oktatási igazgatóságának vezetője, Andreas Schleicher hagyta jóvá, így kijelenthető, hogy fontos anyagról van szó, melynek célja, többek között, hogy vitát generáljon.

A diákok rugalmasságát, ellenálló képességét (angolul resilience) azzal a módszerrel vizsgálták, hogy vették a legszegényebb diákokat és megnézték, hogy közülük, szegénységük és külső körülményeik ellenére, hányan tudnak mégis jó tanulmányi eredményeket elérni.

  • Egy korábbi OECD-s kutatás eredményei alapján azokat a diákokat sorolták a szegények közé, akik a korábban kialakított gazdasági, szociális és kulturális indexük alapján az alsó negyedben végeztek. Fontos, hogy ez a szint nem nemzetközileg, hanem országonként külön-külön került meghatározásra.
  • Jó tanulmányi eredménynek pedig azt vették, ha egy diák az OECD-s tanulmányi felmérés, a PISA-teszt, mindhárom fő területén, azaz olvasásban, matematikában és tudományokban is legalább a tanulók felsőházába  került, tehát, amikor sorba állították az összes tesztkitöltő eredményét, akkor az adott diák eredménye jobb volt, mint a középsőé.

Ezt az eredményt tekintik annak a szintnek a felmérésen, ami megfelelően készíti fel a diákokat arra, hogy életük későbbi részében sikeresek legyenek.

Magyarországon 100 szegény diákból mindösszesen 14 tudta hozni ezt a szintet, ezzel szemben az összes tagállam átlaga 25,2, hazánk tehát ennek az értéknek mindösszesen az 56 százalékát hozta.

Ezzel, ha rangsoroljuk az OECD-tagokat, akkor Magyarország a 35 tagországból a 32. helyezést érte el. Nálunk nehezebb dolga egy szegény diáknak csak Mexikóban, Chilében és Törökországban van. Az észak-amerikai országban a rossz társadalmi csoportból származó diákok 3,5, Törökországban és Chilében pedig egységesen 7,2 százaléka ér el jó tanulmányi eredményt.

Itt azonban még nincs vége a rossz híreknek. Az egyébként újfajta metodológia alapján elvégezték korábbi évekre is a mérést (PISA-teszt három évente készül), ami alapján megállapítható, hogy hazánk esetében az eredmény 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 2012-höz képest 4,6 százalékpontot,
  • 2009-hez képest 6,2-t,
  • 2006-hoz képest pedig 6,9-et romlott.

Ez azt jelenti, hogy a magyar oktatási rendszerben egy diák egyre kevésbé tud megfelelő tudást és képességeket összeszedni, amennyiben szegény családból, rossz társadalmi környezetből származik.

Az OECD által kiadott friss munkaanyagból az is kiderül, hogy egyes tanulmányok szerint, a szociálisan legelesettebb diákok eredményeire jó hatással van, ha olyan iskolába járnak, amely szoros együttműködést alakít ki a diákokkal, családjaikkal és a helyi közösségekkel, egy 2005-ös kutatás pedig ezen belül a diákokra dedikált mentorok és tanácsadók szerepét emelte ki a siker zálogaként. 

A cikk eredeti verziójában Chilét kihagytuk a Magyarországnál rosszabbul teljesítő országok közül, a hibáért elnézést kérünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm