Ezekkel a szakmákkal keresheted magad rommá Magyarországon

Ezekkel a szakmákkal keresheted magad rommá Magyarországon

2017. november 16. 12:00

Megjelent a Felsőoktatási Rangsor 2018 kiadvány, melyben külön szakaszt kaptak a munkaerőpiaci mutatók. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a különböző képzési területek legnépszerűbb szakjai közül melyekre menjenek azok, akik a legtöbbet szeretnék keresni közvetlenül a lediplomázás után.

Ma jelent meg a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2018 kiadványa. A kiadvány végén munkaerőpiaci szempontból is rangsorolják tíz képzési terület legnépszerűbb szakjai között a különböző intézményeket, így most azt mutatjuk meg, hogy hol figyelhetők meg szakonként a legmagasabb kezdő átlagbérek.

Miből jött ki?

Az adatok összeállításához a Diplomás Pályakövető Rendszer - Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése, 2016 adatait használták, mely a tanulmány publikációját megelőző néhány évben végzett frissdiplomások munkaerőpiaci körülményeit vizsgálta. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a rangsorból kihagyták azokat a karokat vagy intézményeket, ahol 15 főnél kisebb elemszámok alapján jöttek ki a kereseti adatok.

A friss kiadvány három szempontot tüntet fel a különböző szakokkal kapcsolatban:

  • az átlagos havi bruttó összjövedelmet,
  • a havi összjövedelmek mediánját, és
  • a felsőoktatási végzettséget igénylő munkakörben dolgozók arányát.

Az első és a harmadik szempontot nem kell megmagyarázni, a medián pedig a helyzeti középértéket jelenti, tehát, hogy mennyit keres a vizsgálatba bevont diplomások közül az, akinél többet és kevesebbet is ugyanannyian keresnek. 

Ez a mutató alternatívája lehet az átlagos jövedelemnek, ha azt szeretnénk megbecsülni, hogy mennyit is lehet keresni egy-egy szakkal, mivel egy valós esetet mutat meg, ráadásul ténylegesen a jövedelmi szempontból középre eső volt hallgató fizetését mutatja meg.

Gazdálkodás és menedzsment

Ezen az alapszakon a későbbi kereset szempontjából azok jártak a legjobban, akik tanulmányaikat a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karján tették meg (BCE-GTK). Átlagos kezdőjövedelmük bruttó 339 996 forint lett, a mediánjövedelem 330 ezer forint és 87 százalékuk dolgozik olyan munkakörben, melyhez valóban szükséges felsőoktatási végzettség.

Pszichológia

Pszichológus diplomával nem igazán lehet átlagosan annyit keresni frissdiplomásként, mint a gazdálkodás és menedzsment szakirány esetében. A legtöbbet az ELTE PPK-n végzettek vihetik haza, nekik 223 486 forint az átlagos bérük, a medián viszont jelentősen alacsonyabb (191 400 forint), ami arra utalhat, hogy néhány, az átlagnál jelentősebben jól kereső volt hallgató mellé, sok, az átlagnál sokkal rosszabbul kereső véndiák is társul.

Mérnökinformatikus

A kezdő mérnökök eleve nagyon jól vannak megfizetve, de a lista elejére a Pannon Egyetem került (PE-MIK), az itt végzett hallgatók 469 445 forint bruttó bért vihettek haza átlagosan, medián bérük viszont ebben az esetben is jóval alacsonyabb, 418 151 forint. 94 százalékuk dolgozik olyan munkakörben, melyhez diploma szükséges, ezzel egyébként alulmúlnak több kategóriatársat is, ebből a szempontból a karok versenyének győztese a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), ahol ez a mutató 98 százalék.

A mérnökinformatikus karokon egyébként brutális a nemek megoszlási aránya: 93 férfire jut 7 nő.

Gépészmérnök

Elsőre nehéz elképzelni, hogy a mérnökinformatikai karok nemi aránytalanságát alul lehet múlni, pedig a gépészeknek összejött. A karon a nők részaránya mindösszesen 5 százalék, és a nők részarányával együtt a legjobb kar átlagbére is alacsonyabb, mint a mérnökinformatikai szakirányon. Első helyen a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar (SZE-GIVK) végzett, ahol a kezdő átlagbér 358 620 forint, a mediánérték 333 868 forint, és a végzett hallgatók 95 százaléka dolgozik olyan állásban, amelyhez szükséges felsőoktatási végzettség.

Kommunikáció- és médiatudomány

Közkeletű vélekedés, hogy ezeken a szakokon az égvilágon semmi értelmeset nem oktatnak, és újabb fegyvertényt adunk azoknak a kezébe, akik ezen az állásponton vannak. A volt hallgatóik körében legmagasabb átlagjövedelemmel bíró kar (ELTE-BTK) öregdíákjainak ugyanis mindösszesen 64 százaléka dolgozik olyan munkakörben, melyhez szükség van diplomára. A volt ELTE-BTK-sok kezdő átlagbére 275 961 forint, a mediánértékük pedig 202 083.

Óvodapedagógus

Az óvodapedagógusokat nevezhetnénk a női nem mérnökeinek is, mivel ezeken a szakokon 98 nőre jut 2 (kettő) férfi. Átlagfizetés alapján az ELTE-TÓK képzése a legjövedelmezőbb, az átlagos kezdő bruttó bér 167 307 forint, az erőviszonyok viszont kiegyenlítettek, hisz a mediánérték ehhez nagyon közeli: 165 800 forint, az elhelyezkedett hallgatók 89 százaléka dolgozik olyan pozícióban, melyhez szükség van a diplomára.

Általános orvos

Jövedelem szempontjából érdekes, hogy a Debreceni Egyetem Általános Orvos Karán (DE-ÁOK) végzettek átlagosan jobban keresnek, mint a legjobb gazdálkodási szakirányon edződött volt hallgatók. Kezdő átlagfizetésük 372 504 forint, a fizetések mediánja pedig 367 560 forint. Érdekesség, hogy a hallgatók 99 százaléka dolgozik olyan munkakörben, melyhez szükséges egyetemi diploma, és ezzel nem lettek kategóriaelsők, a szegedi orvosi kar (SZTE-ÁOK) ugyanis hibátlan, azaz 100 százalékos értékkel dominálta le a teljes egyetemi mezőnyt.

Biológia

Biológia alapszakon az átlagbérverseny győztese a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karja (PTE-TTK) lett 194 840 forintos átlagos bérrel, a medián 180 ezer forint, és az öregdiákok 67 százaléka dolgozik olyan pozícióban, amihez szükséges felsőfokú végzettség.

Jogász

Jogászoknál átlagbér szempontjából az ELTE-ÁJK lett a befutó 247 832 forintos átlagbérrel, mediánértékük pedig 214 ezer forint lett, az adatbázisban szereplők 98 százaléka dolgozott olyan munkakörben, melyhez szükséges volt egyetemi végzettség.

Mezőgazdasági mérnök

A mezőgazdasági karok közül a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE-MÉK) végzett az első helyen 275 290 forintos átlagos bruttó bérrel, 237 433 forintos mediánértékkel, a volt hallgatóknak pedig a 74 százaléka dolgozik felsőoktatási diplomát igénylő munkakörben.

Elkészítettük az alapszakok fizetési toplistáját is a legmagasabb átlagos bérű karok alapján, ám fontos megjegyezni, hogy erre a listára minden területről csak egy kart tettünk fel, így ez nem azt jelenti, hogy ezzel a tíz karral lehetne a legjobban keresni.

Tegnap jelent meg a HVG 2018-as felsőoktatási rangsora is, a lap szerint az elmúlt évhez hasonlóan továbbra is az ELTE a legjobb magyarországi egyeteme, második helyre a Szegedi Egyetem, harmadikra pedig a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem futott be. Nézzük a top10-et:

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19