-5 °C Budapest

Mi lesz a gyerekkel nyáron, az utcán lóg majd?

2015. június 8. 17:45

Míg az óvodáknak kötelezően nyitva kell lenniük egész nyáron, addig az iskolás korosztálynak nincs kötelezően nyitva tartó nyári napközi, aminek a segítségét igénybe vehetnék a szülők - mondta Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének szóvivője.

Akiknek iskolás gyerekeik vannak, hatalmas problémát jelent a két és fél hónapos nyári szünet, miközben a szülők, ha nagyon szerencsések, két hét szabadságot tudnak kivenni, a kevésbé szerencsések viszont csupán pár napot. Meg kell valahogyan oldaniuk azt, hogy a gyerekeik biztonságban legyenek

- vázolta az alapproblémát Salamon Eszter.

Nyilván ez elsősorban az általános iskolás korosztályt érinti. A középiskolások már a kortárs csoporttal meg tudják valahogy oldani a nyarat, az persze nem biztos, hogy értelmes tevékenységet végeznek - tette hozzá.

Ám nincs mindenhol napközis táborozási lehetőség. Miközben az óvodáknak megtiltották, hogy egy-egy településen egy óvoda úgy bezárjon, hogy semmilyen gyerekfoglalkoztatás ne legyen, ez az iskolás korosztályra nem igaz - emelte ki a szóvivő.

A másik probléma az, hogy nagyon sok helyen - főleg amikor jön egy-egy komoly meleghullám nyáron - gyakorlatilag tartózkodásra alkalmatlan körülmények között vannak a gyerekek az állami iskolákban. Bádogtákolmányokban, szabadtéren, sokszor napon vannak a gyerekek - fogalmazott Salamon Eszter.

Ahhoz, hogy a gyerekek részesei tudjanak lenni a napközis tárbori programnak, jegyet vagy bérletet kell vásárolni, amit sok család nem tud megengedni magának - ez a harmadik probléma - véli a szóvivő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Esélyegyenlőségi szemlélettel az lenne a cél, hogy akik hátrányosabb helyzetből indulnak, azok több segítséget kapjanak. Nyilván aki el tudja vinni a gyerekét nyaralni - akár csak azért, mert akkor a gyerek más környezetben van - vagy el tudja küldeni kifejezetten tematikus vagy fejlesztő táborba, az a gyerek sokkal előnyösebb helyzetben van, mint aki csak gyerektárolásra berendezkedett intézményekben tárolnak, vagy otthon nézik a tévét reggeltől estig - fogalmazott Salamon Eszter.

Azokon a napokon, amikor a gyerekek nincsenek iskolai keretek között, nincsen megoldva, hogy valódi élelemhez jussanak. Néhány kistelepülésen megoldják az idősek házhoz szállított étkeztetéséhez hasonlóan a gyerekek étkezését is. De a legtöbb település csak azt a gyereket etetik, aki éppen aznap bement az iskolába.

Ez nemcsak a nyári szünetben probléma: szegregált településeken elmondják, hogy karácsonykor is éheznek a gyerekek, mert az öregek megkapják az ételadagot, a gyerekeknek nem jár a téli szünetre sem - közölte a szóvivő.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?