Senior woman sending a text message while sitting in her living room at home

Nyugdíjemelés 2023: hivatalos, ennyi plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

2023. szeptember 8. 08:30
Frissítve: 2023. szeptember 11. 11:32

Olyan adatokat hozott nyilvánosságra ma reggel a KSH, amelyre rengetegen vártak. Számításaik szerint augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 2023-ban 22 százalékos volt a drágulás mértéke. A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 honapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Amennyiben ez alapján az adat alapján emelnék a nyugdíjakat idén novemberben, akkor 8,3 százalékos emelésre számíthatna közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így akár 227 ezer forintra emelkedhetne. Viszont év végéig az éves infláció várhatóan 17,5 és 19,5 százalék közé süllyed, vagyis a valós emelés ennél jóval kisebb mértékű lehet.

Idén év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, azonban az már év közben látszott, hogy a teljes éves drágulás ezt számottevően meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17-17,5 százalékos éves inflációt prognosztizált, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha úgy látszik, meghaladja az éves várható infláció az év eleji emelés mértékét, akkor ezt kompenzálják novemberben. Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat. Amennyiben a mai adatokat vennénk egy az egyben figyelembe, a Pénzcentrum úgy számol, 8,3 százalékos emelés is jöhetne novemberben, az év végéig azonban még jelentős csökkenés várható az éves inflációban! A jelenleg reális emelés mértéke 3-3,5 százalék.

A korábbi években a kormány nagyban támaszkodott a novemberi nyugdíjemelés kikalkulálása során arra az adatra, amelyet ma reggel publikált a KSH. Ezekben az években azonban nem volt ilyen mértékű infláció, illetve a pandémia alatt arra is akadt példa, hogy rendkívüli évközi nyugdíjemelést is végrehajtottak. A január-augusztusi időszakban tapasztalható inflációtól nem tért el nagy mértékben a novemberi nyugdíjemelések mértéke. Idén azonban hiába lehetne ez alapján az adat alapján 8,3 százalék is a nyugdíjemelés, a nyugdíjas infláció éves mértéke jelentősen kisebb lehet 23,3 százaléknál. Mindenesetre a nyugdíjtörvény alapján figyelembe kell venni ezt az adatot, amikor megbecsülik az éves infláció várható mértékét és meghatározzák a novemberi nyugdíjemelés mértékét.

Az is kiemelendő, hogy nem az augusztusi adat (16,4%), hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat lesz a becslés alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalékkal emelkedtek. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.) Ami alapján a 8,3 százalékos különbözet lehet irányadó. 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy bár a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban támaszkodott a január–augusztus időszakban mért inflációra, akkor nem volt ilyen rekord mértékű a drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint főként ez az adat lesz a meghatározó a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán! A várható éves infláció ugyanis ennél jelentősen - tized százalékokpontokban mérve - kevesebb lehet mostani tudásunk szerint. Amíg tehát békeidőben a január-augusztusi inflációs adattal szinte azonos volt az emelés mértéke, idén ez lényegesen kisebb lehet.

Így számítják a nyugdíjemelést

Ma tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal, mekkora volt a fogyasztói árak emelkedése a 2023-as év első 8 hónapjában. Ez az adat azért fontos minden évben a öregségi nyugdíjasok és más nyugdíjszerű járandóságot kapók, vagyis jelenleg több mint 2 millió magyar számára, mert ez alapján ítélik meg, mekkora lesz a novemberi nyugdíjemelés összege.

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy "a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni". Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 15 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét

- olvasható a vonatkozó törvényben.

Mivel a KSH mai közlése szerint 23,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2023. első nyolc hónapjában a nyugdíjasok számára - tehát hangsúlyozzuk, nem az augusztusra vonatkozó adatot kell figyelembe venni a törvény szerint -, így akár 8,3 százalékos emelésre számíthatnának a magyar nyugdíjasok novemberben - ennek azonban a realitása igen csekély. Ez a szám úgy jön ki, hogy a friss inflációs adatból (23,3%) kivonjuk a januári emelés mértékét (15%), ahogy a törvény írja. Év végéig azonban jelentős csökkenés várható az inflációban, ettől függetlenül

mivel az eltérés biztosan nagyobb lesz, mint 1 százalékpont, emelés is lesz és egyösszegű visszamenőleges nyugdíjkorrekció is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 17 ezer forinttal emelkedik novemberben. Utolsó, friss adatok szerint 2023 júliusában 210 146 forint volt az átlagos öregségi nyugdíjösszeg. Ez alapján a novemberi emelést követően az átlagnyugdíj nagyjából 227 ezer forintra emelkedhetne, ha mai adattal, 8,3 százalékkal számolnánk. Biztosra azonban még semmit sem lehet mondani.

Még semmi sem biztos?

Nem lehet még biztosan állítani, mekkora lesz a nyugdíjemelés pontos összege, hiszen ahogy minden évben, idén is meg kell várni, amíg megjelenik a vonatkozó kormányrendelet. Tavaly október 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, tavalyelőtt szintén október elejéig kellett várni. Fontos, hogy a törvény úgy fogalmaz, hogy az első 8 hónap tényadataira alapozva a várható éves inflációt kell figyelembe venni. A járványt megelőző években többnyire a KSH által számított mutatóra hagyatkoztak, akkor azonban nem volt ilyen kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet. Sőt, az is megtörténhet, hogy az inflációs várakozásoktól eltérően többet emel a kormány, hiszen erre is volt már példa. Azonban egyelőre csak találgatni lehet, meg kell várni, amíg kijön a hivatalos rendelet, hogy biztos legyen, mennyi pénz érkezhet a jogosultaknak.

Nem mindenkinek jár

Az is fontos, hogy a 2023. évi nyugdíjemelés papírforma szerint azokra vonatkozik, akiknek 2023. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást. Tehát

aki 2023-ban, évközben vált nyugdíjassá, az (nagy-nagy valószínűséggel) nem számíthat emelésre, hiába tud a boltban egyre kevesebbet vásárolni a nyugdíjából.

Mi a helyzet a nyugdíjprémiummal?

A nyugdíjprémium számításáról szintén az említett 1997-es tb-törvény rendelkezik. Eszerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot!).

Idén azonban csekély - vagy inkább semmi - esély, hogy a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A gazdaság teljesítménye az utolsó adatok alapján ugyanis romlott az első két negyedévben. Mégha növekedés is jön, az már nem lesz olyan mértékű, hogy az egész éves GDP-változást 3,5 fölé tornássza. Nagyon valószínű, szakértők szerint is, hogy az 1%-ot sem éri majd el. A nyugdíjasok tehát 2023-ban vélhetően keresztet vethetnek a prémiumra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem