Shot of a senior man comforting his wife at during a conversation at home

Kitört a botrány, lemondott a miniszter: elképesztő visszaélések történtek idősotthonokban Romániában

MTI
2023. július 13. 15:46

Távozik tisztségéből Marius Budai, a román kormány munkaügyi és társadalmi szolidaritási minisztere az idősotthonokban történt, közfelháborodást keltő visszaélések miatt - jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök.  Elmondása szerint Budai csütörtök reggel közölte vele, hogy a kormányülés után lemond megbízatásáról, amit Ciolacu "egy európai demokráciában magától értetődő reakciónak" minősített a kialakult válsághelyzetben.

A kormányfő szerint az utóbbi napokban kiderült: az idősek és kiszolgáltatottak gondozása drámai módon eltávolodott eredeti célkitűzésétől, és túl sok helyen cinikus üzletté vált, a nyereségesség volt a legfőbb szempont. Ciolacu azt ígérte: ennek a helyzetnek véget fognak vetni, bármilyen gyökeres változásokra lesz szükség. Elmondta: az ügy kirobbanása óta országszerte 1100 hasonló szociális intézményt ellenőriztek, közülük 13-at bezártak. A kormányfő ugyanakkor azt kérte az állami hatásoktól, hogy ne essenek a másik végletbe.

Azzal, ha több tízmilliós bírságot szabnak ki három penészes citromért, semmilyen érdemi változást nem fognak elérni ezekkel az ellenőrzésekkel

- figyelmeztetett a miniszterelnök. Ciolacu már a múlt heti kormányülésen a szociális felügyelet (ANPIS) országos és Ilfov megyei vezetőinek leváltására szólította fel a munkaügyi minisztert, arra hivatkozva, hogy az idősotthonokban történt borzalmak csak a rendellenességek felett szemet hunyó állami tisztségviselők cinkosságával történhettek meg. Szerdán Ilfov megye, valamint - a Bukaresttel összenőtt - Voluntari város rendőrségének vezetői is lemondtak tisztségükről.

A román média időközben több olyan, alapítványok, magánvállalkozások által működtetett bentlakásos szociális intézményről közölt beszámolót, amelyek hasznot húztak az önellátásra képtelen, hozzátartozók nélkül maradt idős emberek nyomorából. Elkábították, éheztették, az alapvető egészségügyi ellátástól is megfosztották őket, és nemcsak nyugdíjukat, a gondozásukért járó állami támogatást, hanem lakásukat is megpróbálták elvenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sajtó szerint a munkaügyi miniszternek több feljelentést is küldött a voluntari idősotthonokban uralkodó állapotokról egy jogsegélyezéssel foglalkozó civil szervezet, de Budai, ahelyett, hogy vizsgálatot rendelt volna el, egyoldalúan felmondta az együttműködési megállapodást az egyesülettel, amely így nem juthatott be többé a szociális intézményekbe.

Az idősotthonokkal kapcsolatos botrányban Gabriela Firea családügyi miniszer is egy "méltatlan lejáratási kampány" áldozatának tekinti magát. Firea nővére és egyik tanácsadója is érintett a visszaélések ügyében, férje, Florentin Pandele pedig Voluntari polgármestere, de mindketten azt hangoztatják, hogy fogalmuk sem volt az idősotthonokban elkövetett borzalmakról. Szerintük csak azért próbálják a politikai ellenfelek besározni Firea nevét, hogy megakadályozzák visszatérését Bukarest főpolgármesteri tisztségébe a jövő évi helyhatósági választásokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem