17 °C Budapest
senior morning bed hospital hotel reading book old lady cup

Hamarosan nyílik Budapest első elit idősotthona: ennyibe kerül a nyugdíjas álomélet

2023. június 13. 20:47

A tervek szerint augusztusban nyitja meg kapuit a Rege Residence Szépkorúak Otthona a fővárosi II. kerületben, melyben luxus elhelyezés, kényelmi szolgáltatások, teljeskörű ellátás, egészségmegőrzési és kulturális programok várják a leendő lakókat. A Magyarországon egyedülállónak számító beruházásról, az idősotthon működéséről, az igénybe vehető szolgáltatásokról a mai sajtótájékoztatón beszélt Arie Yom Tov tulajdonos, Dr. Nagy Viktor főigazgató és Dr. Marik György intézményi orvos. Az is kiderült, milyen áron költözhetnek be a szépkorúak a luxusotthonba - a Pénzcentrum pedig utána járt, hány idősnek telne a nyugdíjából erre.

A Rege Residence Szépkorúak Otthona az egykori Hotel Rege helyén nyílik, a II. kerületi zöldövezetben, a tervek szerint augusztus 15-én. A felújított létesítményt úgy alakították át, hogy luxus elhelyezést biztosíthassanak szépkorú, vagyis 75 év feletti lakóknak orvosi ellátással, minőségi konyhával, egészségmegőrzési és kulturális szolgáltatásokkal. Az árazás is a nyújtott szolgáltatásoknak és elhelyezkedésnek megfelelően magasabb, mint az átlagos magán nyugdíjas otthonokban. Átlagosan 25 millió forint az egyszeri bekerülési díj, melyért cserébe élete végéig tartó bérleti jogot válthatnak az idősek. A havi költség pedig 450-500 ezer forint - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Arie Yom Tov, a létesítmény tulajdonosa - akinek a nevéhez olyan projektek kötődnek, mint a Gozsdu Udvar, vagy a The Ritz-Charlton/Hotel Meridien luxushotel - elmondta, hogy a nyitást megelőzően nincs előértékesítés, érdeklődők azonban már vannak. Főként II. kerületi lakosok érdeklődnek a luxus nyugdíjas otthon iránt, és már vannak külföldi érdeklődők is. Azért is sok a helyi érdeklődő, mert számukra fontos szempont, hogy helyileg maradhassanak ott, ahol sokan egész életükben éltek, illetve a megközelítés is sokak számára prioritás.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt 20 évben folyamatosan vizsgálták az igényeket, hogy érdemes lehet-e egy ilyen jellegű otthont nyitni, és most jött el véleménye szerint a megfelelő idő. Olyan lakókörülményeket igyekeztek teremteni, akár egy luxushotelben, ahol a szépkorúak azt a minőségi életet folytathatják, amelyet aktív éveik alatt megszokhattak - mondta el. Kiemelte, hogy a közösségi terek kialakítására is nagy hangsúlyt fektettek, a lakó- és közösségi területek aránya 50-50 százalék.

A tájékoztató brosúra szerint az intézménybe 75. életévét betöltött lakókat várnak, akik legalább részben képesek önmaguk ellátására, egészségügyi állapota lehetővé teszi az elhelyezést, valamint vállalja a házirend betartását. Fogyatékkal élőket, vagy pszichiátriai kórképpel rendelkező ellátottakat nem tudnak fogadni - mozgáskorlátozottakat azonban korlátozott számban tud fogadni az intézmény. A nyújtott szolgáltatások részét képezik az alapvető lakhatási szolgáltatások, a napi takarítás, az ágyneműk cseréje, tisztítása, ruhák mosása, vasalása, javítása. Napi ötszöri étkezést biztosítanak, az - egyéni diétáknak megfelelő - ételek összeállítását dietetikus felügyeli.

Széleskörű egészségügyi szolgáltatások is a lakók rendelkezésére állnak, melybe beletartozik többek között a szakképzett ápolószemélyzet, a 24 órás felügyelet, helyszíni orvosi ellátás, sürgősségi ellátás szervezése szükség esetén, helyszíni gyógyszerfelírás és kiváltás, betegszállítás és a mentálhigiénés gondozás is. Az egészség megőrzését szolgálja a szauna, sószoba és fitneszterem. A sajtótájékoztatón elárulták, hogy az uszoda felújítása is folyamatban van, amíg ez le nem zárul, keresik az együttműködési lehetőséget közeli szolgáltatókkal.

Mindezt 450-500 ezer forintos havidíjért cserébe nyújtják.

További kényelmi szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a lakók helyben külön szolgáltatási díj ellenében, mint többek között a fodrász, pedikűr, manikűr, (gyógy)masszázs, gyógytorna, szakorvosi és természetgyógyászi konzultációk.

A sajtótájékoztatón Dr. Nagy Viktor főigazgató főigazgató arról beszélt, hogy kiemelt cél az egészségügyi szolgáltatások minél teljeskörűbb biztosítása, illetve hogy végigkísérjék a lakókat a teljes ellátási folyamaton. Tapasztalatai szerint sok hazai idősotthon már nem képes gondját viselni a lakóinak egy bizonyos szintű egészségromlást követően, a Rege Residenceben azonban azokra az életszakaszokra is fel vannak készülve, amikor a lakó már tartós ápolást igényel. Ehhez a főigazgató elmondása szerint nem csak a felszereltség, körülmények, hanem a szakképzett személyzet is biztosított.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Marik György intézményi orvos arról beszélt, hogy nem pusztán az élet meghosszabbítása a cél, hanem a minőségi élet meghosszabbítása is. Ugyanis sok idős, hiába élt aktív korában minőségi életet, magas életkorban ennek lemondásáról kényszerül. A Szépkorúak Otthonában arra törekszenek, hogy a lakók továbbvihessék azt az életminőséget, amit megszokhattak.

Ki engedhet meg Magyarországon ilyen luxust?

Arie Yom Tov szerint a nyújtott szolgáltatások viszonylatában az árazásuk nem is magas, külföldön az ilyen szolgáltatásokat nyújtó intézmények jóval borsosabb árat kérnek el havonta.

A Pénzcentrum számítása szerint ha kerületi lakos költözne be a II. kerületi Szépkorúak Otthonába, akkor az ingatlana értékesítése szinte biztosan fedezi a 25 milliós kezdő költséget. 2023 márciusában a II. kerületben 1 millió 248 ezer forint volt a kerületi átlagos négyzetméter ár a legfrissebb adatok alapján, tehát elméletileg már egy 20 négyzetméteres ingatlant eladva is adott a bérleti jog váltásához szükséges költség.

Kinek van azonban 450-500 ezer forintos nyugdíja? Áprilisi adatok szerint 1 millió 987 ezer öregségi nyugdíjas él Magyarországon, az ő ellátásuk átlagos összege havonta 208 922 forint, a medián pedig 185 255 forint/hó a KSH szerint. A legfrissebb hivatalos adat szerint 35 ezer nyugdíjas járandósága lehet 500 ezer forint felett - ebből 23 ezer férfi és 12 ezer nő. A 450-499 ezer forintos nyugdíjsávban pedig további 24 ezer idős volt 2023 januárjában.

Az azonban tudható, hogy jellemzően az új nyugdíjasok közül kerülnek ki a "luxusnyugdíjban" részesülők, 2018 januárjában például még ezren sem voltak az országban, akik 500 ezer forintos nyugdíjat kaptak. (Természetesen azt is tudjuk, hogy akkor még egy kiló fehér kenyér ára átlagosan 288 forint volt és nem 966, tehát mást jelentett még akkor az 500 ezer feletti nyugdíj.) Viszont az tény, hogy a később nyugdíjba vonulók jellemzően magasabb ellátást kapnak, így kétséges, hogy az említett 35 ezer főből hányan lehetnek 75 éves kor felett. Ugyanakkor bizonyára lesznek olyan idősek is, akiknek a család fogja támogatni a lakhatását, ha a nyugdíjuk nem lenne elég erre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem