6 °C Budapest
isolation , coronavirus , stay at home , old people , quarantine , home isolation

Vészharangot kongatnak a nyugdíjasok: sürgős korrekcióra van szükség, mert nagy baj van az infláció miatt

2022. szeptember 26. 11:02

Sürgős korrekciót szeretnének a nyugdíjasok, mert szerintük nagyon sokan már az utolsó forintjaikat élik fel - és a vágtató infláció sem segít a helyzeten - ezt írják a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) augusztus 15-i levelében már kérte a miniszterelnök sürgős intézkedését a nyugdíjak értékállandóságának megőrzése, az idősek súlyosbodó gondjainak enyhítése érdekében, továbbá kérte kompetens tárgyalópartner kijelölését a javasolt intézkedések megtárgyalására. Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket - írják újabb nyílt levelükben.

Mint fogalmaznak: elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható. Az Eurostat módszertana szerint számított 18,6%-os magyar infláció augusztusban az Európai Unió tagországai között – a balti államokat követően – a negyedik legmagasabb volt. Az Európai Unió tagállamainak fogyasztói számára az augusztusi élelmiszerárak 14%-kal, az eurózónában 12,4%-kal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 33,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél, azaz a magyar élelmiszerárak emelkedése az éves uniós árváltozásnak több mint kétszerese volt.

Hozzáteszik: az EU-ban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. Az infláció további drasztikus emelkedését vetíti előre, hogy a maginfláció augusztusban 19% volt, amely szintén a legmagasabb érték az Európai Unió tagországai körében. Különösen a nyugdíjasok és a többgyermekes családok számára kritikus, hogy az élelmiszerek ára az általános fogyasztói árindex közel kétszeresével, ezen belül az alapvető élelmiszerek ára rendkívüli mértékben, 45%-kal emelkedett. A kormány előtt nyilván ismert, de néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

  • a margarin ára 65,8%-kal,
  • a kenyéré 57,9%-kal,
  • a sajté 52,6%-kal,
  • a száraztésztáé 49,1%-kal,
  • a sertészsiradéké 44,7%-kal,
  • a marhahúsé 42,9%-kal,
  • a vajé 41,3%-kal,
  • a baromfihúsé 38,8%-kal,
  • a péksüteményeké 38,5%-kal,
  • a tojásé 37,5%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

Levelükben azt írják: az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek elképesztően nagyarányú növekedése. Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves infláció várható értéke 15%. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1%-kal szükséges korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023 januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2%-os fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján a januári emelés mértékét 15%-ban lehet reálisan megállapítani.

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4%-kal szükséges emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

Levelük végén azt írják: a NYUSZET tisztában van azzal, hogy az ország helyzete nehéz és nem csak a nyugdíjasok, hanem más társadalmi csoportoks jogosan követelnek a jelenlegihez viszonyítva magasabb jövedelmet. Ám míg az aktív korosztály képes egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek (és nagyrészt betegek) erre nem alkalmasak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?