24 °C Budapest
Lelepleztük a bankokat: ezt mindenképp tudnod kell a számládról

Lelepleztük a bankokat: ezt mindenképp tudnod kell a számládról

2019. augusztus 4. 17:28

Ezek voltak 2019. 31. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre vagy a képes ajánlókra.

Lelepleztük a magyar bankokat: ezt tudnod kell a számládról

Nagyon sok bank van ma Magyarországon, egy átlagos ügyfélnek nehéz lehet eldöntenie, hogy melyiket válassza. Nincs általános igazság, mindenkinek a saját szempontjait kell figyelembe venni - és ez igaz a költségekre is. Mi ehhez nyújtunk most segítséget, a bankok hirdetményeiből ugyanis összeállítottunk egy gyűjtést, ami pénzintézetenként mutatja be a folyószámlák különféle díjait. Azt tartottuk szem előtt, hogy az ügyfél kevés készpénzt használ és viszonylag gyakran utal. Már a cikk megírása előtt tudtuk, hogy a folyószámlák közt jelentős különbségek lesznek, nem gondoltuk volna azonban, hogy ekkora eltéréseket találunk. Könnyen lehet, hogy te is feleslegesen dobsz ki ezreket az ablakon olyan szolgáltatásokra, amiket nem is használsz.

84900 forintot kaphatsz évente az orvostól: még ne örülj, drága lesz a diéta

A laktózérzékenységgel, -allergiával együtt jár, hogy az egészséges étrend betartása jelentős többletköltséggel jár. Már abban is nagy különbség van az egyes boltok, élelmiszerláncok között, hogy hányféle termék közül választhat, aki "mentes" tejterméket kénytelen, vagy szeretne fogyasztani: míg a Lidl 27 féle, addig az Auchan 118 féle laktózmentes terméket tart. Ezeknek az árucikkeknek az árai is gyakran másfélszer, vagy kétszer annyiba kerülnek, mint a nem "mentes termékeké. A laktózmentes tej például 87,7 százalékkal kerül többe átlagosan, mint a klasszikus tej. Összehasonlítottuk öt nagy élelmiszerlánc "mentes" kínálatát, hogy megtudjuk, mekkora kiadást is jelent a laktózérzékenység.

Gyilkos kór támadja a nyugdíjas magyarokat: gyógyítható, de lépni kell

Bár a vírusos májgyulladásban szenvedő betegek a fejlett világban 3-6 hónap alatt általában kigyógyulnak betegségükből, még így is vannak, akik belehalnak a kórba. Magyarországon ráadásul arányaiban jóval többen, mint az EU más országaiban. Olyannyira, hogy a hivatalos statisztikák szerint az uniós tagállamok közül nálunk a 4. legrosszabb az 1 millió lakosra jutó halálozási ráta.

Több mint 800 óvónő hiányzik: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

Közeledik az óvodakezdés hónapja, szeptember, mely nem csak a családok számára jelent kihívást. Bár az óvodai férőhelyek száma évek óta 380 ezer fő körül alakul, az egyenlőtlen elosztás máig gondokat okoz. Ugyanis amíg sok helyen a helyek kihasználtsága éppen megfelelő, máshol nagy hiány van óvodapedagógusokból, főként vidéken. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát az óvónők hiánya.

Évente tízezreket is utalhat a bankod: nem is tudod, hogy lemondasz róla

A magyarok többsége évente tízezrekről mond le azzal, hogy nem hitelkártyával, hanem bankkártyával fizet. Persze a hitelkártyánál figyelni kell, ha azonban ügyesek vagyunk, a bankok minden évben átutalják a hitelkártyával történő utalásaink egy részét. Nem mindegy azonban, hogy mit veszünk, hiszen a jellemzően 1-5 százalékos visszatérítések költési típusok szerint eltérőek. Alábbi cikkünkben költési kategóriánként nézzük meg, hogy melyik bank mekkora kedvezményt kínál - azaz költéseink hány százalékát utalja át év végén. Persze vannak olyan hitelkártyák is, amelyek nem utalják vissza a költségeink egy részét, ezért is érdemes nagyon odafigyelni, hogy mit választunk.

Megszereztük a listát: ennyit fizet a diákmelósoknak az IKEA, DM, Decathlon, CCC

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén nyáron várhatóan 60 ezer diák áll munkába, ők nagyjából bruttó 1100-1300 forintot tudnak megkeresni óránként - ez az összeg persze nagyban függ a munka típusától, ahogy attól is, az ország melyik részén sikerül elhelyezkedniük. A Pénzcentrum birtokába jutott egy táblázat amely pontosan összeszedi, a különböző bolti pozíciókban mennyit fizetnek a legnagyobb magyar áruházláncok.

Azért ez durva: ugyanannyiért eszi a jobb minőségű ételt az osztrák, mint a magyar

Bár az Európai Bizottság szerint nincs bizonyíték arra, hogy kelet-nyugat megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében. Időről-időre mégis előbukkan egy-egy csontváz a szekrényből. Mi most egy élelmiszerlánc Ausztriában és Magyarországon is ugyanazon a néven forgalmazott Csirke Nuggets-ét (csirkefalatkáit) hasonlítottuk össze, nevezetesen, hogy beltartalmuk mennyiben tér el egymástól; mekkora közöttük forintosítva az árkülönbség; valamint kiszámoltuk azt is, hogy a helyi átlagos nettó keresetből hány darab termékre futná a helyi lakosoknak. A különbségek megdöbbentőek voltak, az osztrák, több mint kétszer annyi csirkehúst tartalmazó élelmiszer alig 196 forinttal került többe, mint a Magyarországon kapható, miközben egy átlagos osztrák 2,5-szer annyi darabot tudna megvásárolni a termékből, mint egy magyar.

Torpedóként lőtt ki a Sziget-jegyek ára: ki tudja ezt kifizetni?

Augusztus 7-én hivatalosan is kezdetét veszi a 27. Sziget Fesztivál, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye. Ennek apropóján megnéztük, hogy miként alakultak a napi, illetve hetijegyárak a kezdetektől 2019-ig. Az eredmény megdöbbentő: 1993-ban ugyanis 300 forint volt egy napijegy, idén azonban akció nélkül 26 900, egyes napokon pedig 28 900 forint.

Azért ez erős: ennyit spóroltunk 1 hét alatt villanyautóval

Rengeteget spórolhat az, aki elektromos autóval jár: ugyanakkor bizonyos dolgokban kompromisszumokat. A Pénzcentrum egy hétig nyűtt egy elektromos Nissan Leafet, hogy kiderüljön, milyen nehéz átszokni a rendes kocsiból a villanyra. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyit lehet spórolni az e-autókkal. Emellett beszélgettünk a Nissan e-autókért felelős vezetőjével is a trendekről és a fizetős töltésről.

További érdekes írások:

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?