2 °C Budapest

Kiéhezett magyarok seregei lepték el a bankokat: semmi sem elég nekik

2019. augusztus 1. 11:00

Rohamtempóban adósodnak el a magyarok személyi hitelekben, a májusi történelmi rekord után a magyarok étvágya júniusban sem csökkent. Az átlagkamatok beálltak a korábbi szintre, és most először tapasztalhattuk, hogy a kint lévő állomány átlagkamata nem csökkent. Mindez egyet jelent: a lakosság adóssága tovább nő, miközben a kamatterheinek csökkenésére rövid távon már nincs tér.

A különösen alacsony kamatkörnyezetben egyre többen és többen élnek a hitelfelvétel lehetőségével, és ez így volt idén júniusban is. Tegnapi cikkünkben bemutattuk, hogy mennyire alacsonyak az új lakáshitelek kamatai, most ugyanezt bemutatjuk a személyi hitelekre. Az egyik legkedveltebb hiteltípusnak 2019. júniusában 13,10 százalék volt az átlagkamata az MNB adatai szerint, ami enyhe mértékben magasabb, mint az előző hónapban: akkor 12,84 százalék volt. Egy éve azonban érezhetően magasabb, 13,98 százalékos volt ez a kamat, úgyhogy éves szinten még mindig csökkenésről beszélhetünk.

Az átlagkamatok ismertetésekor általában leírjuk, hogy bár a lakáshiteleknél meglehetősen tudatosnak látszanak a magyarok, a személyi hitelek esetén ez már kevésbé igaz. A 13,14 százalékos átlagkamat ugyanis meglehetősen magas, tekintve, hogy a bankok között hatalmas a szórás, és ma már könnyű szerrel találunk egyszámjegyű kamatot. Csak pár példát hozunk erre: a CIB Bank 7,77 százalékos kamattal kínálja személyi hitelét, a Raiffeisennél ez 7,95 százalék. Az MKB 8,99 százalékos kamata is bőven az átlagkamat alatt van, akárcsak a Budapest Bank 11,9 százalékos hitele, vagy a K&H 11,99 százalékos terméke. Persze vannak hitelek, amelyek felhúzzák az átlagot: ilyen például az Erste 14,99 százalékos kamattal elérhető hitele, vagy az OTP 18,99 százalékos kamata. Az alábbi ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorából válogattuk ki.

Az új hitelek azonban még így is jelentősen alatta vannak a meglévő állomány kamatainak: ha vetünk erre egy pillantást, azt látjuk, hogy egy év alatt a kint lévő állomány átlagkamata erőteljesen csökken, de az utolsó hónapban ez a csökkenés már megállt.

A 14,10 százalékos átlagkamat azt jelenti, hogy jelenleg a magyarok kb. 1 százalékponttal alacsonyabb kamattal jutott hitelhez, mint ahogy a meglévő hitelek átlagosan kamatoztak. Egy évvel ezelőtt ez az olló picit magasabb volt.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A hitelfelvételi kedv cseppet sem csökkent. Noha a májusi kiugró eredményhez képest júniusban volt némi visszaesés, éves szinten még mindig jelentős emelkedésről beszélhetünk. A júniusban felvett 47,09 milliárd forint 5 milliárd forinttal több, mint egy évvel ezelőtt, és cseppet sem marad el az idei éves átlagtól.

Bár tegnap megírtuk, hogy enyhe visszaesés volt a lakáshiteleknél is, a személyi hiteleknél pedig most az előző hónaphoz képest volt egy jelentős visszaesés (bár a májusi hónap kiugró volt, kizárólag ahhoz viszonyítani csak erős fenntartásokkal lehet), összességében mégis azt állítjuk, hogy a hitelfelvételi kedv kiemelkedő volt júniusban is, hiszen éves szinten jelentős a növekedés. Ráadásul ebben a hónapban már éreztethette hatását a babaváró hitel - sokan lehet, hogy kivárnak a hitelfelvétellel.

Mindez pedig látszik az állományi adatokon is. A folyamatosan növekvő személyi hitelek iránti kereslet azt eredményezi, hogy a kint lévő állomány brutális mértékben nő. Bár célszerű éves változásokat bemutatni, az alábbi ábrán a személyi hitelállomány két éves változását mutatjuk be:

Ezen jól látszik, hogy a személyi hitelek állománya két év alatt megduplázódott, és látva a kereslet emelkedését és a mögöttes hatásokat, aligha valószínű, hogy ez az emelkedés leállna.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem