35 °C Budapest

Mennyiért akarsz bankolni? Most te is beleszólhatsz!

Pénzcentrum
2013. október 21. 14:32

A bankok drágák és csak a saját hasznukat lesik. Sokan fogalmaznak meg mostanság ilyen lesújtó véleményeket a pénzintézetekről. Ám ahogy általában véve, úgy most sem szerencsés dolog általánosítani. Vannak olyan bankok is, akik nem hárítják át ügyfeleikre terheiket, és a jövedelmezőségen túl más szempontokat is szem előtt tartanak. De vajon ez a gondolkodásmód hogyan működik a profit vezérelte pénzvilágban?  Erről kérdeztük Pozsonyi Gábort, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettesét.

Tranzakciós illeték. Ma már minden banki ügyfél tudja, mit jelent ez a kifejezés. És abban is nagy az egyetértés, hogy az új terhet nem ártana valahogy megúszni. Lehetséges ez? Van olyan bank a magyar piacon, ahol az ügyfélnek nem kell tranzakciós illetéket fizetni?

A hazai piacon van néhány olyan bank, ahol az ügyfeleknek nem kell a tranzakciós illeték miatt nagyobb díjakat fizetniük, ám minden esetben érdemes megnézni a "nullás" számlacsomagok feltételeit. A néhol igen kemény feltételek előírása miatt az ügyfelek nagy része esik el az egyébként kedvezményes számlacsomagtól. Feltételek nélkül igényelhető a MagNet kedvezményes lakossági számlacsomagja, ahol a számlavezetési díj is becsületkasszás.

A kisebb méretű vagy az átlagostól eltérő üzletpolitikát folytató bankok miként képesek rugalmasan reagálni a tranzakciós illeték jelentette piaci kihívásra? Az illetéket ezeknek a pénzintézeteknek is fizetniük kell nem?

Természetesen a MagNet Bankot is érinti a tranzakciós illeték. Ránk is ugyanolyan keményen vonatkoznak az extra terhek. A banki profit terhére vállaljuk azt, hogy lakossági ügyfeleink számára tavalyi árakon biztosítjuk a bankolást, nem terheljük őket extra költségekkel. Mindemellett a kis bankok számára, így számunkra is, a kialakult helyzet hatalmas lehetőség lehet az ügyfélbázis építésére. Ha nálunk ugyanolyan jó színvonalú szolgáltatásokat, de kedvezőbb feltételeket és alacsonyabb bankköltségeket találnak az érdeklődők, akkor reményeink szerint ez az ügyfélszámunk növekedésében mutatkozik meg. Hosszú távon pedig bízunk benne, hogy a válsággal a válságadók is megszűnnek majd.


Pozsonyi Gábor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bankjukat közösségi bankként ismerik. Talán kevesen tudják, mitől lesz közösségi egy pénzintézet?

A közösségi bankban ügyfeleink hazánkban eddig kevésbé ismert ügyféljogokkal élhetnek. Első hazai újbankként először döntöttünk úgy, hogy az átláthatóság jegyében kiszámítjuk és ügyfeleink tudomására hozzuk, hogy mekkora összeggel járultak hozzá a bank teljes éves eredményéhez. Az ügyfelek egy közösség felelős tagjaiként hozhatnak döntést a rájuk eső nyereségrész felhasználásáról és meghatározhatják, hogy a bank milyen társadalmi kezdeményezéseket támogasson.
Ügyfeleink abban is biztosak lehetnek, hogy megtakarított pénzük nem fog környezeti vagy társadalmi szempontból káros tevékenységet finanszírozni. A közösségi termékek által ugyanis maguk határozhatják meg, hogy betétben elhelyezett pénzük mely hitelcélt vagy mely konkrét hitelfelvevőt támogassa. Különös ügyféljogokat kínálunk a számlavezetés területén is: minden lakossági ügyfelünk maga határozhatja meg havi számlavezetési díjának mértékét. Összegezve elmondhatom, hogy mi hiszünk abban, hogy a közösségi banki filozófiát követve, ügyfeleinkkel közösen fogunk túljutni a válságon.

A MagNet Bank nem profitmaximalizálásra törekszik - hirdetik magukról. De ha nem a profit a cél, akkor hogy tudnak vonzó kamatokat kínálni a betéteseknek és miért éri meg bankot működtetni a tulajdonosoknak?

Nem extra profitra törekszünk, hanem olyan banki jövedelmezőségre, amely fenntarthatóvá teszi a működésünket hosszú távon is. E törekvésünk közben társadalmi- és környezeti profitszempontokat is figyelembe veszünk a közösségi termékeink által. Mi a MagNetnél a megtakarításaikat tudatosan és felelősen kezelő ügyfelek számára kínálunk alternatívát. Közösségi betéteink esetében megvalósul a három látszólag különböző érdekcsoport, azaz a betétes, a hitelfelvevő és a bank érdekeinek összehangolása. A betétes maga választhatja meg, hogy mely hitelfelvevőt támogassa a bank a pénzéből, amíg azt a bankban tartja. Ráadásul a betétes egy kamatsávon belül maga dönthet betétje kamatozásáról is. Ha a maximumnál alacsonyabb kamatozást választ, akkor a hitelfelvevő ügyfél hitelét teszi kedvezményesebbé. A számok is azt mutatják, hogy ügyfeleink egyre magasabb hányadánál nem a magas betéti kamatok a vonzók, sokkal inkább a társadalmi és környezeti haszon, amit bankolásukkal létrehozhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50