16 °C Budapest

Mennyiért akarsz bankolni? Most te is beleszólhatsz!

Pénzcentrum
2013. október 21. 14:32

A bankok drágák és csak a saját hasznukat lesik. Sokan fogalmaznak meg mostanság ilyen lesújtó véleményeket a pénzintézetekről. Ám ahogy általában véve, úgy most sem szerencsés dolog általánosítani. Vannak olyan bankok is, akik nem hárítják át ügyfeleikre terheiket, és a jövedelmezőségen túl más szempontokat is szem előtt tartanak. De vajon ez a gondolkodásmód hogyan működik a profit vezérelte pénzvilágban?  Erről kérdeztük Pozsonyi Gábort, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettesét.

Tranzakciós illeték. Ma már minden banki ügyfél tudja, mit jelent ez a kifejezés. És abban is nagy az egyetértés, hogy az új terhet nem ártana valahogy megúszni. Lehetséges ez? Van olyan bank a magyar piacon, ahol az ügyfélnek nem kell tranzakciós illetéket fizetni?

A hazai piacon van néhány olyan bank, ahol az ügyfeleknek nem kell a tranzakciós illeték miatt nagyobb díjakat fizetniük, ám minden esetben érdemes megnézni a "nullás" számlacsomagok feltételeit. A néhol igen kemény feltételek előírása miatt az ügyfelek nagy része esik el az egyébként kedvezményes számlacsomagtól. Feltételek nélkül igényelhető a MagNet kedvezményes lakossági számlacsomagja, ahol a számlavezetési díj is becsületkasszás.

A kisebb méretű vagy az átlagostól eltérő üzletpolitikát folytató bankok miként képesek rugalmasan reagálni a tranzakciós illeték jelentette piaci kihívásra? Az illetéket ezeknek a pénzintézeteknek is fizetniük kell nem?

Természetesen a MagNet Bankot is érinti a tranzakciós illeték. Ránk is ugyanolyan keményen vonatkoznak az extra terhek. A banki profit terhére vállaljuk azt, hogy lakossági ügyfeleink számára tavalyi árakon biztosítjuk a bankolást, nem terheljük őket extra költségekkel. Mindemellett a kis bankok számára, így számunkra is, a kialakult helyzet hatalmas lehetőség lehet az ügyfélbázis építésére. Ha nálunk ugyanolyan jó színvonalú szolgáltatásokat, de kedvezőbb feltételeket és alacsonyabb bankköltségeket találnak az érdeklődők, akkor reményeink szerint ez az ügyfélszámunk növekedésében mutatkozik meg. Hosszú távon pedig bízunk benne, hogy a válsággal a válságadók is megszűnnek majd.


Pozsonyi Gábor

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bankjukat közösségi bankként ismerik. Talán kevesen tudják, mitől lesz közösségi egy pénzintézet?

A közösségi bankban ügyfeleink hazánkban eddig kevésbé ismert ügyféljogokkal élhetnek. Első hazai újbankként először döntöttünk úgy, hogy az átláthatóság jegyében kiszámítjuk és ügyfeleink tudomására hozzuk, hogy mekkora összeggel járultak hozzá a bank teljes éves eredményéhez. Az ügyfelek egy közösség felelős tagjaiként hozhatnak döntést a rájuk eső nyereségrész felhasználásáról és meghatározhatják, hogy a bank milyen társadalmi kezdeményezéseket támogasson.
Ügyfeleink abban is biztosak lehetnek, hogy megtakarított pénzük nem fog környezeti vagy társadalmi szempontból káros tevékenységet finanszírozni. A közösségi termékek által ugyanis maguk határozhatják meg, hogy betétben elhelyezett pénzük mely hitelcélt vagy mely konkrét hitelfelvevőt támogassa. Különös ügyféljogokat kínálunk a számlavezetés területén is: minden lakossági ügyfelünk maga határozhatja meg havi számlavezetési díjának mértékét. Összegezve elmondhatom, hogy mi hiszünk abban, hogy a közösségi banki filozófiát követve, ügyfeleinkkel közösen fogunk túljutni a válságon.

A MagNet Bank nem profitmaximalizálásra törekszik - hirdetik magukról. De ha nem a profit a cél, akkor hogy tudnak vonzó kamatokat kínálni a betéteseknek és miért éri meg bankot működtetni a tulajdonosoknak?

Nem extra profitra törekszünk, hanem olyan banki jövedelmezőségre, amely fenntarthatóvá teszi a működésünket hosszú távon is. E törekvésünk közben társadalmi- és környezeti profitszempontokat is figyelembe veszünk a közösségi termékeink által. Mi a MagNetnél a megtakarításaikat tudatosan és felelősen kezelő ügyfelek számára kínálunk alternatívát. Közösségi betéteink esetében megvalósul a három látszólag különböző érdekcsoport, azaz a betétes, a hitelfelvevő és a bank érdekeinek összehangolása. A betétes maga választhatja meg, hogy mely hitelfelvevőt támogassa a bank a pénzéből, amíg azt a bankban tartja. Ráadásul a betétes egy kamatsávon belül maga dönthet betétje kamatozásáról is. Ha a maximumnál alacsonyabb kamatozást választ, akkor a hitelfelvevő ügyfél hitelét teszi kedvezményesebbé. A számok is azt mutatják, hogy ügyfeleink egyre magasabb hányadánál nem a magas betéti kamatok a vonzók, sokkal inkább a társadalmi és környezeti haszon, amit bankolásukkal létrehozhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 18:58
A magyar projekt fókuszában az oktatás áll majd.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?