13 °C Budapest

Mennyiért akarsz bankolni? Most te is beleszólhatsz!

Pénzcentrum
2013. október 21. 14:32

A bankok drágák és csak a saját hasznukat lesik. Sokan fogalmaznak meg mostanság ilyen lesújtó véleményeket a pénzintézetekről. Ám ahogy általában véve, úgy most sem szerencsés dolog általánosítani. Vannak olyan bankok is, akik nem hárítják át ügyfeleikre terheiket, és a jövedelmezőségen túl más szempontokat is szem előtt tartanak. De vajon ez a gondolkodásmód hogyan működik a profit vezérelte pénzvilágban?  Erről kérdeztük Pozsonyi Gábort, a MagNet Bank vezérigazgató-helyettesét.

Tranzakciós illeték. Ma már minden banki ügyfél tudja, mit jelent ez a kifejezés. És abban is nagy az egyetértés, hogy az új terhet nem ártana valahogy megúszni. Lehetséges ez? Van olyan bank a magyar piacon, ahol az ügyfélnek nem kell tranzakciós illetéket fizetni?

A hazai piacon van néhány olyan bank, ahol az ügyfeleknek nem kell a tranzakciós illeték miatt nagyobb díjakat fizetniük, ám minden esetben érdemes megnézni a "nullás" számlacsomagok feltételeit. A néhol igen kemény feltételek előírása miatt az ügyfelek nagy része esik el az egyébként kedvezményes számlacsomagtól. Feltételek nélkül igényelhető a MagNet kedvezményes lakossági számlacsomagja, ahol a számlavezetési díj is becsületkasszás.

A kisebb méretű vagy az átlagostól eltérő üzletpolitikát folytató bankok miként képesek rugalmasan reagálni a tranzakciós illeték jelentette piaci kihívásra? Az illetéket ezeknek a pénzintézeteknek is fizetniük kell nem?

Természetesen a MagNet Bankot is érinti a tranzakciós illeték. Ránk is ugyanolyan keményen vonatkoznak az extra terhek. A banki profit terhére vállaljuk azt, hogy lakossági ügyfeleink számára tavalyi árakon biztosítjuk a bankolást, nem terheljük őket extra költségekkel. Mindemellett a kis bankok számára, így számunkra is, a kialakult helyzet hatalmas lehetőség lehet az ügyfélbázis építésére. Ha nálunk ugyanolyan jó színvonalú szolgáltatásokat, de kedvezőbb feltételeket és alacsonyabb bankköltségeket találnak az érdeklődők, akkor reményeink szerint ez az ügyfélszámunk növekedésében mutatkozik meg. Hosszú távon pedig bízunk benne, hogy a válsággal a válságadók is megszűnnek majd.


Pozsonyi Gábor

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bankjukat közösségi bankként ismerik. Talán kevesen tudják, mitől lesz közösségi egy pénzintézet?

A közösségi bankban ügyfeleink hazánkban eddig kevésbé ismert ügyféljogokkal élhetnek. Első hazai újbankként először döntöttünk úgy, hogy az átláthatóság jegyében kiszámítjuk és ügyfeleink tudomására hozzuk, hogy mekkora összeggel járultak hozzá a bank teljes éves eredményéhez. Az ügyfelek egy közösség felelős tagjaiként hozhatnak döntést a rájuk eső nyereségrész felhasználásáról és meghatározhatják, hogy a bank milyen társadalmi kezdeményezéseket támogasson.
Ügyfeleink abban is biztosak lehetnek, hogy megtakarított pénzük nem fog környezeti vagy társadalmi szempontból káros tevékenységet finanszírozni. A közösségi termékek által ugyanis maguk határozhatják meg, hogy betétben elhelyezett pénzük mely hitelcélt vagy mely konkrét hitelfelvevőt támogassa. Különös ügyféljogokat kínálunk a számlavezetés területén is: minden lakossági ügyfelünk maga határozhatja meg havi számlavezetési díjának mértékét. Összegezve elmondhatom, hogy mi hiszünk abban, hogy a közösségi banki filozófiát követve, ügyfeleinkkel közösen fogunk túljutni a válságon.

A MagNet Bank nem profitmaximalizálásra törekszik - hirdetik magukról. De ha nem a profit a cél, akkor hogy tudnak vonzó kamatokat kínálni a betéteseknek és miért éri meg bankot működtetni a tulajdonosoknak?

Nem extra profitra törekszünk, hanem olyan banki jövedelmezőségre, amely fenntarthatóvá teszi a működésünket hosszú távon is. E törekvésünk közben társadalmi- és környezeti profitszempontokat is figyelembe veszünk a közösségi termékeink által. Mi a MagNetnél a megtakarításaikat tudatosan és felelősen kezelő ügyfelek számára kínálunk alternatívát. Közösségi betéteink esetében megvalósul a három látszólag különböző érdekcsoport, azaz a betétes, a hitelfelvevő és a bank érdekeinek összehangolása. A betétes maga választhatja meg, hogy mely hitelfelvevőt támogassa a bank a pénzéből, amíg azt a bankban tartja. Ráadásul a betétes egy kamatsávon belül maga dönthet betétje kamatozásáról is. Ha a maximumnál alacsonyabb kamatozást választ, akkor a hitelfelvevő ügyfél hitelét teszi kedvezményesebbé. A számok is azt mutatják, hogy ügyfeleink egyre magasabb hányadánál nem a magas betéti kamatok a vonzók, sokkal inkább a társadalmi és környezeti haszon, amit bankolásukkal létrehozhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem