Nincs már szükség bankfiókokra?

Pénzcentrum
2013. október 11. 18:00

A bankok arcának tekintett bankfiókokhoz köthető költségek a kereskedelmi banki kiadások több mint felét teszik ki. Érzékeny kérdés a bankoknak a fiókok bezárása, pedig a hálózatok a fejlett világban fenntarthatatlanul nagyok. Magyarország ráadásul a bankfiókokkal leginkább ellátott országok közé tartozik. A digitális csatornák kihasználása mellett egyes túl jól ellátott országokat leszámítva mégsem a fiókok bezárására, hanem azok átalakítására lehet szükség.

Így digitalizálódik a bankolás

A digitális bankolási csatornák mindenütt hódítanak, az adatok magukért beszélnek. Például az ING belga piacán az elektronikus csatornák használatának terjedése miatt 24 százalékkal csökkent a fióki ügyintézés költsége a banknál 2012-ben. A legnagyobb dán bank, a Danske Bank fióki pénztári forgalma 35 százalékkal csökkent éves alapon, míg a digitális tranzakciók száma 34 százalékkal nőtt. Egy korábbi interjúban Heiszmann Gábor, a CIB Bank informatikai igazgatója arról számolt be a Portfolio.hu-nak, hogy az elmúlt két évben 20 százalékkal csökkent a fióki látogatások száma, az elektronikus tranzakciók száma pedig növekszik.

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?


A fiókhálózatok fenntartása drága

Az tehát látszik, hogy az ügyintézés az elektronikus csatornákra terelődik, ugyanakkor a fiókhálózatok mérete nem minden országban követi le ezt a folyamatot. Pedig a kereskedelmi banki tevékenységhez kötődő költségek több mint fele a fiókok fenntartásához kötődik a Deutsche Bank elemzői szerint. A fejlődő világban, ahol a banki infrastruktúra alulfejlettnek tekinthető, jellemzően nő a fiókok száma, azonban a fejlett országokban a pénzügyi válság (2007 vége) óta már elindult a fiókhálózatok visszavágásának folyamata.

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?
Klikk a képre!


A fejlettek között például Dániában 36 százalékkal, Hollandiában 31, Spanyolországban 16 százalékkal csökkent a fiókok száma 2012-re. Ugyanakkor az amerikai 2 százalékos csökkenés alacsonynak mondható, különösen ha azt is számításba vesszük, hogy 472 FDIC (az amerikai betétbiztosító társaság) által biztosított bank ment csődbe 2007 óta. További kivételnek számít Portugália (+3%), Olaszország (-2%) és Magyarország (-2%). A fiókok általában a valódi értéküknél magasabb értékkel szerepelnek a bankok könyveiben, ezért is fájdalmas a bankoknak megszüntetni egy-egy fiókot.

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?

 

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?


"Túlbankoltak és alulbankoltak"

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyes országok területére és lakosságára vetítve még pontosabb képet lehet alkotni arról, hogy melyik országok ügyfeleit szolgálják ki a bankok túlzottan vagy nem elégségesen. Ebből a szempontból nyilván a legfejlettebb pénzügyi kultúrájú országok egy négyzetkilométerre és főre jutó fiókszáma a legmagasabb (az ábrán sorrend látható, vagyis minél alacsonyabb a kapott érték, annál több fiók található az országban).

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?
Klikk a képre!


A fenti adatokat (népességre és területre vetített fiókszám) egyetlen mérőszámba tömörítve adódik az országok fióki ellátottságának relatív rangsora. Magyarország ebben a rangsorban éppen az első ötödbe tartozik, megelőzve az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Dániát, Hollandiát és több más fejlett pénzügyi kultúrájú országot.

Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?
Klikk a képre!


Ez egyrészt jó hír, hiszen a magyar ügyfelek eszerint világviszonylatban is kiváló fióki ellátottságnak örvendhetnek, másrészt rossz hír, mert a fiókhálózatok fenntartása költséges, ezért a kevésbé gazdaságos működésre képes bankok magasabb díjak mellett tudnak csak nyereségesen működni.

Jönnek a fiókbezárások?

Valószínűleg nem kell attól tartani, hogy a bankok tömegesen zárják be fiókjaikat a közeljövőben, inkább egy lassú, de folyamatos csökkenésre, és a fiókok formájának és méretének megváltozására lehet számítani a Deutsche Bank szerint:

- Csökkenő terület: a fiókalapítási célra vásárolt ingatlanok körülbelül 25 százalékkal kisebbek lesznek a globális trendek alapján.
- Kevesebb készpénztranzakció: a fióki készpénzbefizetés automatizálása révén a legtöbb fiókban az ügyintézők nem foglalkoznak majd, ezt az ügyfelek kihelyezett ATM-eken és kioszkokon tehetik meg.
- A fióki back-office dolgozók egy központba költöznek, ezzel 20 százalékkal csökkenhet a fiókok alkalmazottainak száma.
- A tanácsadás szerepe felértékelődik: a fiókokban inkább a komplexebb ügyekkel foglalkoznak majd az ügyintézők, ráadásul egyre több helyen videókonferenciás kapcsolaton keresztül elérhető call centeres tanácsadókkal beszélhetnek majd ügyfelek.
Tömeges bankfiók-bezárások a láthatáron?

Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25