21 °C Budapest

Aranyláz: hatalmas érclelőhelyet fedeztek fel

MTI
2013. július 19. 14:01

Egy újabb nagy - 50 tonna körüli - aranykészlettel rendelkező érclelőhelyet fedeztek fel az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a kínai média pénteken.

A lelőhelyre a Dunde Iron Mine vállalat bukkant hat év kutatás után Hocsing megyében - közölte Ceng Hsziao-kang a regionális geológiai és ásványtani iroda vezetője a Hszinhua hírügynökséggel. A kitermelhető ásványi anyagok becsült értékét 100 milliárd jüanra (16,3 milliárd dollár) teszik. Ebbe bele tartozik 187 millió tonna vasérc és 1,5 millió tonna cink is.

A kutatók főnöke, Feng Csin-hszing arról tájékoztatott, hogy csapatával 2007 óta végeztek méréseket a térségben. A feltárás folyamatban van, a felállítandó bánya több mint kétezer embernek fog munkaehetőséget adni - hangzott el.

Kínában alig két hónapja jelentették be, hogy egy 53 tonna aranyat rejtő lelőhelyet fedeztek fel szintén Hszincsiangban, annak is az északnyugati részében, a kínai-kazahsztáni határhoz közel, Hszinjüan megyében.

A három kilométer hosszú és 60-300 méter mély lelőhelyen az aranyon kívül több mint 31 ezer tonna rézre is számítnak. A szakemberek öt évig dolgoztak a lelőhely pontos helyének meghatározásán, és csaknem 150 millió jüant (5,5 milliárd forint) fektettek a projektbe. A kitermelés megkezdését 2015 végére tervezik, s évi három tonna aranyra számítanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az akkori híradások megjegyezték, hogy ehhez hasonló nagyságú aranylelőhelyet korábban mindössze egy alkalommal, 1988-ban találtak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35