14 °C Budapest

Lehull a lepel: így sikkasztanak a magyar társasházak?

2013. július 19. 05:22

Egyik közös képviselőnek sincs joga éves tervben nem szereplő tételeket megrendelni és kifizetni. Ez sikkasztás! Van, aki szerint mégis ez a bevett gyakorlat jelenleg Magyarországon.

Érdekes levél érkezett a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe, melyben sikkasztással vádolja olvasónk a legtöbb hazai társasház kezelőjét. Véleménye szerint ugyanis a közös költséggel való trükközés bevett gyakorlat Magyarországon. Mint írja: "Világosan kell látni, hogy a közös képviselők a tulajdonosok - bármennyire abszurdnak is hangzik - ellenérdekelt "partnerei"." Olvasónk észrevételeivel szakemberhez fordultunk, aki készséggel állt rendelkezésünkre. Előbb azonban lássuk olvasónk levelét:

"A társasház közös képviselője miden évben köteles éves tervet készíteni, amelyet Közgyűlés elé kell terjesztenie. Ha a Közgyűlés elfogadja, ebben az esetben ez a terv (!) lesz a havi közös költség előleg beszedésének alapja. Ez egy előleg (!) összeg, tekintve, hogy egy tervezett összeg alapján kerül befizetésre. A társasháznál az elszámolás pillanatáig ez kötelezettség, a befizetőnél a társasházzal szembeni követelés.

Év végén a közös képviselőnek el kell készítenie a felmerült tényköltségek alapján az elszámolást, mégpedig tulajdonosokra lebontva. A társasháznak a számviteli törvény szerinti beszámolójában a különbözetet, mint tulajdonosok felé fennálló kötelezettséget kell kimutatnia. A különbözetet pedig vissza kell fizetni a tulajdonosnak, vagy még be kell tőle szedni. A különbözet (mint haszon) a mindenkori tulajdonosé, a fölött a társasháznak nincs rendelkezési, felhasználási joga.

A pénzügyi rendezés megtörténhet: visszafizetéssel, vagy a tulajdonos kérheti, hogy a következő évi közös költség fizetési kötelezettségébe kerüljön beszámításra a különbözet összege.

Ehhez képest ma ez nem így történik a társasházaknál. A közös képviselők nem számolnak el tulajdonosonként, nem mutatják ki a különbözetet. Az adott évben megmaradt pénzeket jogcím és tulajdonosi hozzájárulás nélkül gyűjtik a társasházak bankszámláján (jobb esetben). Tehát a közös képviselő azzal, hogy nem számolja el, és fizeti vissza a különbözetet, sérti a Számviteli Törvényt, valamint jogtalanul kezeli, tartja vissza más pénzét, ami már Btk. kategória.

A folyamat nagyon egyszerű: a közös képviselő érdeke, hogy jogcím nélkül kerüljenek gyűjtésre a pénzek a társasházaknál, majd amikor már elegendő mennyiség - ha egyáltalán megvárják ezt, és nem költik el apránként - gyűlik össze, akkor hirtelen előáll a közös képviselő, hogy lám-lám milyen takarékosan gazdálkodott, de most hirtelen ezt, meg azt a munkát meg kell csináltatni sürgősen (amiről korábban a legtöbb esetben szó sem volt, vagy ha igen, lényegesen kisebb mértékben), és erre természetesen vállalkozót is tud hozni. (Többek között ezért sem szorgalmazzák felújítási alap létrehozását a közös képviselők.)

Természetesen biztos vannak kivételek, de a "közös képviselői" logika véleményem szerint így működik.

Az az érv pedig, hogy ha elszámolnak, akkor cash-flow problémák lesznek, teljesen megalapozatlan. Normális tervezéssel és gazdálkodással ez nem jelenthet gondot. És egyébként sem lehet semmi olyannal érvelni, ami Számviteli törvényt, és Btk-t sért.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meggyőződésem, hogy a közös költség fizetési hajlandóság sokkal jobb lenne, ha a tulajdonosok tisztességes, átlátható elszámolások alapján kellene, hogy fizessék a közös költséget."


Új módszerrel vadásznak a magyar nyugdíjasok pénzére - KATTINTS!

Ez sikkasztás!

"Figyelmen kívül hagyva a negatív, koncepciózus megközelítést, a fenti olvasói levél alapvető félreértésen alapul" - mondta el lapunk megkeresésére Hunyady Attila. Az InHouse Társaházkezelő Zrt. vezetője kérésünkre pontokba szedte, miért nem lehet az olvasónk által említett eljárás bevett gyakorlat Magyarországon (se most, se a jövőben!):

  • 1. A közgyűlésen a képviseltetett tulajdonosok döntenek az azévi tervszámokról, ez ad legitimitást a meghatározott közös költség értéknek.
  • 2. Ez a négyzetméter vagy tulajdoni alapú érték lesz az elszámolás alapja. Ennek a kalkulált összegnek behajtása joga es kötelezettsége a társasház közös képviselőjének.
  • 3. Az el nem költött összegek nem automatikusan visszafizetendő összegek, csak amennyiben a következő évi, úgynevezett "beszámoló közgyűlés" során a tulajdonosok közössége így dönt.
  • 4. Semelyik közös képviselőnek sincs joga éves tervben nem szereplő tételeket megrendelni és kifizetni. Ez sikkasztás(!), ha társasház, ha bármelyik Kft., Rt., Zrt. vezetője is tenné!
  • 5. A tulajdonosok a legritkább esetben gondolkodnak felelős "tulajdonosi" szemlélettel. Egy tartalék nélküli éves terv és költségvetés öngyilkosság az adott társasház számára, szinte biztos anyagi csőd. Ehhez elég pár renitens nem fizető lakó.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?