3 °C Budapest

Keress százezreket munka nélkül, a nyugdíjreform első halálos áldozata - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. január 8. 18:04

A spórolás jegyében indította az újévet a Pénzcentrum.hu: felvettük a harcot a 2012-es áremelkedések ellen, és megtakarítási tippekkel, könnyű pénzszerzési lehetőségekkel segítettük olvasóinkat. És persze volt még nyugdíjreform, bankbotrány, leértékelések - íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei 2012. első hetében. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

2012: így drágul az élet Magyarországon
Ahogy az minden év januárjában lenni szokott, 2012 év elejétől is drágul az élet Magyarországon. A legfontosabb, hogy 25-ről 27 százalékra emelkedett az áfa, ez pedig az élet minden területén áremelkedéseket hoz. Drágul az energia, a közlekedés is - kevesebb marad a pénztárcánkban 2012-ben.

12 tipp: így spórolj 2012-ben
Idén is drágul az életünk: többet fizetünk a fűtésért, a vízért, a villanyért, többet hagyunk a boltban, a benzinkúton, drágul az autópálya-használat is. A Pénzcentrum.hu most 12 spórolási tippet ad 2012-re: akár már ma is elkezdhetjük használni őket.

Keress százezreket munka nélkül, a testeddel
Kevesen hinnék, hogy könnyedén, gyakorlatilag munka nélkül is szert tehetnek egy kis mellékjövedelemre, méghozzá úgy, hogy a testükkel szereznek pénzt. Természetesen semmi illegális tevékenysége nem biztatjuk olvasóinkat, inkább ötleteket adunk azoknak, akiknek az aprópénz - vagy akár több tízezer forint- is számít.

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd
A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? A Pénzcentrum.hu utánajárt, mennyiért mérik a 95-ös motorbenzin, és a dízel literjét az unió egyes országaiban, főként a jelenlegi forintárfolyamok mellett. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért.

Elszállt az euró: már csak gazdagék járnak síelni

Az euró szárnyalása jókora ütést mért az idei síszezonra (is). Az utazási irodák egyértelmű visszaesésről számolnak be, s egyre többen teszik fel maguknak a kérdést - nem kellene idén inkább itthon maradnunk? A folyamatosan rekordokat döntögető euró árfolyam az utazni készülőket is joggal aggasztja. Nem mindegy ugyanis, mikor szerezi be valaki az utazáshoz elengedhetetlenül szükséges valutát. A Pénzcentrum.hu most az idei szezon árain túl megmutatja, kinek érdemes még várnia a váltással, és kinek ajánlott mihamarabb felkeresnie a legközelebbi pénzváltót.

Cseles hitelplafon jön a kamattámogatással
Előkerültek a kamattámogatott hitelek feltételeinek utolsó kis részletei is. Nagy változás nincs a már eddig is ismert részletekhez képest, bekerült viszont egy kamatplafon, ami a támogatott hitelek maximum díjait vághatja le. Alig van hitel, amit felvehetnének a lakásra vágyó kedvezményezettek, de ez ösztönzést jelenthet a bankoknak, hogy csökkentsék jelenlegi hiteldíjukat. Kérdés, hogy mi változhat még és kinek lesz jó?

Mi az a magáncsőd, és miért akarja az IMF?
Úgy tudni, a fejlett országok többségében már létező magáncsőd intézményének bevezetését várja el a kormánytól a Nemzetközi Valutaalap a vele kötendő megállapodás egyik feltételeként. A magáncsőd - ha jól valósítják meg - akár a bankok és a hitelesek számára egyaránt elfogadhatóbb megoldást jelenthetne a bedőlt követelések kezelésének jelenleg megszokott módjánál. De mit is jelent a magáncsőd intézménye?

Közel 95 ezer végtörlesztő már 2011-ben letudta tartozását
Tavaly összesen 94 337 végtörlesztést zártak le. Ezeknek nagy része megtakarításokból vagy baráti, családi kölcsönökből került kifizetésre, a végtörlesztésre folyósított hiteleknek a száma mindössze 16 865. Ennek jelentős részét, mintegy 4 864 darabot a takarékszövetkezetek folyósítottak.

Az év első bankbotránya! Titkok szivárogtak ki Magyarországon

Sajtóértesülések szerint banktitoknak számító információk szivárogtak ki az egyik hazai nagybanktól.

Betétesek dilemmája: mikor kell féltened a pénzed?
A bankpánikokat nem a megmásíthatatlan tények irányítják, hanem a félelmek. Minél többen rettegnek attól, hogy elveszítik a betéteiket, annál nagyobb lesz az esély erre. A megrohamozott bankokban sosincs annyi pénz, amennyivel mindenkit ki lehetne fizetni. Ez nem probléma mindaddig, amíg el nem illan az a törékeny bizalom, mely egyben tartja a bankrendszert. A stabilitásért pedig legtöbbet politikusaink tehetnének. Ehelyett viszont újabb és újabb támadásokat intéznek a hitelintézetek ellen. (vélemény)

Havi 14 ezer forint: ennyi tagdíj kell a magánnyugdíj-pénztáraknak

Csak minimum havi 14 ezer forint önkéntes tagi befizetés mellett tartható fenn a magánnyugdíj-pénztári rendszer - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

Spekulálj te is a magyar államadóssággal, ilyen egyszerű

A magyar állampolgár mentes a spekuláns ösztönöktől, szívesen vesz ma is és holnap is magyar adósságot. Mit kell tudnunk a magyar államkötvényekről és kincstárjegyekről? Milyen kockázatok lehetnek a befektetésben? Érdemes ilyen magas hozam mellett vásárolni?

Elbukott a kaszinólobbi, a kapkodás lett a veszte
Mindössze egyetlen óráig volt hatályban a kaszinókban történő dohányzás megengedésére vonatkozó törvénymódosítás. Azt ugyanis felülírta egy korábban elfogadott másik jogszabály - hívta fel a figyelmet a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány. Felmerül a kérdés, hogy az engedmény kinek az érdekét szolgálná?

Végső csapás a rokkantnyugdíjas vállalkozókra
Elveszítették január 1-től a kiegészítő tevékenységhez kötődő adó- és járulékkedvezményeket a múlt évben még rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő vállalkozók is, mivel már nem számítanak saját jogú nyugdíjasnak - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

55 éves férfi a nyugdíjreform első áldozata Magyarországon

Szombaton meghalt az a zirci férfi, aki a december közepén a Veszprém Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán szíven szúrta magát. Januártól a rokkantsági nyugdíj megszűnt, a megváltozott munkaképességűek két típusú ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit. A rokkantsági nyugdíjsegélyben részesülők továbbra is saját jogú nyugdíjasnak számítanak, így igénybe vehetik a kiegészítő tevékenységű vállalkozásokra vonatkozó járulékkedvezményt.

Tesco, Auchan, SPAR: hatalmas akciók, leértékelések
A kereskedők rég nem látott akciókkal próbálják feledtetni az áfaemelés hatásait - a január komoly leértékelésekkel indult, főleg az élelmiszerek területén. Kérdés azonban, meddig lehet bírni az árversenyt, és kik lehetnek az igazi vesztesek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30