Bookline Top 50: mi volt a kedvenc könyvünk karácsonykor?

Pénzcentrum
2012. január 8. 15:03

Férfias küzdelem a fa alatt 2011 decemberében bebizonyosodott, hogy igazi biztonsági játékosok a magyar ajándékozók: a legtöbb karácsonyi ajándékcsomagba már korábbi hónapokban is sikeresen futó könyvek kerültek. Frei Tamás elsöprő sikerű botrányregénye, A Bankár léphetett az ünnepi dobogó legtetejére, Walter Isaacson Steve Jobs életrajza c. könyve a második helyet, míg a Kepes András tollából származó Tövispuszta a bronzérmet tehette zsebre 2011. december 31-én.

Biztosra mentünk ajándékaink beszerzésekor 2011 karácsonyán, hiszen olyan könyvek kerültek a legtöbb magyar bevásárlókosárba decemberben, melyek már korábban is sikeresen futottak a Bookline Top 50-es olvasói sikerlistáján: míg az első 10-be csupán két újdonság tudott felkapaszkodni, addig az ötödik tízesben 8 új könyv szerepelt - tájékoztatta lapunkat a Bookline.

Frei Tamás már novemberben bebiztosította aranyérmét a bestsellerek versenyében, így az ünnepek alatt ő bonthatott pezsgőt A Bankár döbbenetes sikerére. Nem okozott nagy meglepetést a második helyezett sem: mivel az IT-mágus Steve Jobs titkaira a fél világ kíváncsi, Walter Isaacson személyes beszámolókkal tarkított életrajzi írása GPS nélkül is könnyen eltalált az inspirációra éhező magyar olvasók karácsonyfája alá. A szépirodalom is képviseltetni tudta magát az ünnepi dobogón: Kepes András Tövispuszta című családregénye már 3. hónapja tartani tudta magát a legjobbak között: decemberben a 3. helyen örülhetett az ajándékozók választásának.

A gőzölgő halászlé és fényesre sült beiglirudak mellett - meglepő módon - viszonylag kevés gyermekkönyvet és gasztro-irodalmat csomagoltunk ki az ünnepek alatt. A legnépszerűbb mesekönyv, Varró Dániel Akinek a foga kijött c. mondókagyűjteménye a 24. helyen áll, mellette csak három másik kicsiknek szóló könyv szerepel kedvenc magyar szerzőinktől. A gasztrobloggerek közül Vrábel Krisztina került ki győztesen: a Főzd magad c. könyv sikere talán éppen annak a trendnek köszönhető, hogy egyre többen igyekszünk házilag és mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül elkészíteni tányérra való finomságainkat.

S hogy mennyire biztonsági játékosok a magyar ajándékozók, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a decemberi sikerlistára olyan könyvek is újra fel tudtak kúszni, melyek több hónappal ezelőtt vagy akár még 2010-ben lettek kedvenceink. Így például Stieg Larsson trilógiájának mindhárom része A tetovált lánnyal az élen, illetve Hahner Péter történelmi tévhiteket leleplező két írása is második fénykorát élte az év utolsó hónapjában. Frei Tamás "bankárának" is sikerült magával rántania a riporter 2010-es bestsellerét a lista elejére, így A Megmentő az előkelő 7. helyet zsebelhette be decemberben. Stieg Larsson mellett egyedül Fábián Jankának sikerült a triplázás a decemberi mezőnyben: Emma-könyveivel, illetve új regényével, Az angyalos házzal három alkalommal szerepel a Bookline Top 50 sikerlistáján.

A legolvasottab 25 könyv

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16