10 °C Budapest

Bookline Top 50: mi volt a kedvenc könyvünk karácsonykor?

Pénzcentrum
2012. január 8. 15:03

Férfias küzdelem a fa alatt 2011 decemberében bebizonyosodott, hogy igazi biztonsági játékosok a magyar ajándékozók: a legtöbb karácsonyi ajándékcsomagba már korábbi hónapokban is sikeresen futó könyvek kerültek. Frei Tamás elsöprő sikerű botrányregénye, A Bankár léphetett az ünnepi dobogó legtetejére, Walter Isaacson Steve Jobs életrajza c. könyve a második helyet, míg a Kepes András tollából származó Tövispuszta a bronzérmet tehette zsebre 2011. december 31-én.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Biztosra mentünk ajándékaink beszerzésekor 2011 karácsonyán, hiszen olyan könyvek kerültek a legtöbb magyar bevásárlókosárba decemberben, melyek már korábban is sikeresen futottak a Bookline Top 50-es olvasói sikerlistáján: míg az első 10-be csupán két újdonság tudott felkapaszkodni, addig az ötödik tízesben 8 új könyv szerepelt - tájékoztatta lapunkat a Bookline.

Frei Tamás már novemberben bebiztosította aranyérmét a bestsellerek versenyében, így az ünnepek alatt ő bonthatott pezsgőt A Bankár döbbenetes sikerére. Nem okozott nagy meglepetést a második helyezett sem: mivel az IT-mágus Steve Jobs titkaira a fél világ kíváncsi, Walter Isaacson személyes beszámolókkal tarkított életrajzi írása GPS nélkül is könnyen eltalált az inspirációra éhező magyar olvasók karácsonyfája alá. A szépirodalom is képviseltetni tudta magát az ünnepi dobogón: Kepes András Tövispuszta című családregénye már 3. hónapja tartani tudta magát a legjobbak között: decemberben a 3. helyen örülhetett az ajándékozók választásának.

A gőzölgő halászlé és fényesre sült beiglirudak mellett - meglepő módon - viszonylag kevés gyermekkönyvet és gasztro-irodalmat csomagoltunk ki az ünnepek alatt. A legnépszerűbb mesekönyv, Varró Dániel Akinek a foga kijött c. mondókagyűjteménye a 24. helyen áll, mellette csak három másik kicsiknek szóló könyv szerepel kedvenc magyar szerzőinktől. A gasztrobloggerek közül Vrábel Krisztina került ki győztesen: a Főzd magad c. könyv sikere talán éppen annak a trendnek köszönhető, hogy egyre többen igyekszünk házilag és mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül elkészíteni tányérra való finomságainkat.

S hogy mennyire biztonsági játékosok a magyar ajándékozók, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a decemberi sikerlistára olyan könyvek is újra fel tudtak kúszni, melyek több hónappal ezelőtt vagy akár még 2010-ben lettek kedvenceink. Így például Stieg Larsson trilógiájának mindhárom része A tetovált lánnyal az élen, illetve Hahner Péter történelmi tévhiteket leleplező két írása is második fénykorát élte az év utolsó hónapjában. Frei Tamás "bankárának" is sikerült magával rántania a riporter 2010-es bestsellerét a lista elejére, így A Megmentő az előkelő 7. helyet zsebelhette be decemberben. Stieg Larsson mellett egyedül Fábián Jankának sikerült a triplázás a decemberi mezőnyben: Emma-könyveivel, illetve új regényével, Az angyalos házzal három alkalommal szerepel a Bookline Top 50 sikerlistáján.

A legolvasottab 25 könyv

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?