10 °C Budapest

Legendás cég a süllyesztőben? Senki nem mond semmit

MTI
2012. január 8. 13:04

Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobbja ebben a műfajban - csődvédelem kérésére készül, miközben folytatja erőfeszítéseit, hogy pénzt szerezzen adósságai törlesztésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Kodak megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe - írta a Financial Times csütörtökön, a cég ügyeinek ismerőire hivatkozva.

A Kodak végvonaglásáról elterjedt hírek szerdán 28 százalékot rontottak a vállalat eddig is omladozó tőzsdei értékén. A Kodak részvénye 47 centen végzett, több mint 90 százalékkal alacsonyabban az egy évvel ezelőtti értékénél.

A Kodaknál úgy nyilatkoztak, hogy "piaci pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak", de ez jelentős változás ahhoz képest, hogy szeptemberben még határozottan visszautasították a híreszteléseket, mondván, hogy a cég "kitart kötelezettségei teljesítése mellett, és nincs szándékában csődvédelemért folyamodni".

A George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban övé volt az amerikai piac 90 százaléka. A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18