7 °C Budapest

Tesco, Auchan, SPAR: hatalmas akciók, leértékelések

2012. január 4. 05:22

A kereskedők rég nem látott akciókkal próbálják feledtetni az áfaemelés hatásait - a január komoly leértékelésekkel indult, főleg az élelmiszerek területén. Kérdés azonban, meddig lehet bírni az árversenyt, és kik lehetnek az igazi vesztesek.

Talán a Pénzcentrum.hu olvasói is mosolyogtak, amikor karácsony előtt olvasták az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) véleményét a fogyasztói árak 2012-es alakulásáról. A kereskedőket képviselő érdekvédelmi szövetség közleménye akkor úgy fogalmazott: "biztos, hogy az áruházakban az olcsóság lesz az úr". A jelek szerint a prognózis beigazolódni látszik - legalábbis egyelőre. Kérdés azonban, hogy milyen áron.

Minden drágul?

Jelentősen megnöveli a családok kiadásait az áfakulcs 25-ről 27 százalékra történt emelése. A rezsikiadások, az utazási költségek emelkedése mellett - többek között- nő az élelmiszerek, fogyasztási cikkek ára is.

Piaci elemzők szerint a kereskedők az általános forgalmi adó emelkedését, illetve az év közben keletkezett egyéb - egyebek között a magas euró árfolyam miatti drágább import okozta - plusz kiadásokat egyszerre igyekeznek majd beépíteni a termékek árába. Így - egyes vélemények szerint- az áfaemelés miatt indokolt 1,6 százalékos fogyasztói áremelés helyett átlagosan minimum 5 százalékos drágulás várható. Az OKSZ szerint a legfontosabb nem változik 2012-ben sem: eddig is különbözőek voltak az árak az áruházakban, így aki drágállta egyiket, biztosan talált olcsóbb másikat. Úgy látják, a kereskedők a piaci versenyben lehetőségeikhez és szolgáltatásaikhoz mérten eddig is leszorították az árakat.

Mennyivel emeli az árakat az áfaemelés?
Bár az áfa 25-ről 27 százalékra emelkedik, ez a kereskedelmi gyakorlatban - elvileg- "csak" 1,6 százalékos drágulást jelent. A 2 százalékpontos emelés ugyanis azt a kulcsot változtatja, amellyel a nettó árat kell szorozni, a boltokban viszont már a bruttó árakkal találkozunk. Így például a 100 forintos termék áfa nélküli ára tavaly 80 forint volt, január 1-jétől ezt az értéket kell 1,25 helyett 1,27-tel szorozni, így pedig 101,6 forintot kapunk (1,6 százalékos drágulás).


Az adóemelések már az év kezdetétől áremelésre kényszerítik a beszállítókat és a kereskedőket - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség prognózisában. Kérdés azonban, hogy az üzletek lenyelik-e, és ha igen, meddig, mely termékeknél az áfaemelést. Az viszont már most látszik, hogy a nagy üzletláncok jelentős akciókkal próbálják vonzani a vevőket, csökkenteni a várható forgalomkiesést.

A fogyasztói árakat ugyanakkor az adóváltozások mellett egy sor további költség is befolyásolja. A kereskedőknek mérlegelni kell egyebek mellett az alapanyagok árainak, a termelők költségeinek, a saját költségeiknek (szállítás, bér, üzemeltetés), a jegybanki alapkamat, a vállalkozói hitelterhek, a forint árfolyamának (az import alapanyagok és a külföldről behozott termékek árainak) változásait is.

Előre menekülnek a boltok

A kiskereskedelmi láncok rég nem látott méretű akcióhullámmal próbálják legyőzni az áfaemelést -derül ki az üzletláncok friss katalógusaiból. A SPAR-csoport reklámújságjaiban hatalmas betűkkel, akár fél oldalas hirdetésekben szerepelnek a "mega akciók" - több terméket akár 50 százalékos kedvezménnyel kínálnak. A Tesco áfamentes heteket tart, azaz több száz termékét 27 százalékos kedvezménnyel kínálja. Az Auchan legfrissebb szórólapja szintén a látványosan alacsony árakra fókuszál.

Az üzletláncok januári akcióinak sajátossága, hogy elsősorban az élelmiszerekre, az alapvető fogyasztási cikkekre koncentrálnak. Így mindenhol a kedvezményes áron kínált termékek közé tartozik több húsféle, felvágottak, kenyerek, pékáruk, sajtok, tejtermékek, tartós élelmiszerek.

A gyártókon csattanhat az ostor

2012 nehéz esztendőnek ígérkezik a vállalkozók világában - véli az OKSZ elemzése, a kereskedelem kilátásai pedig a nemzetgazdaság helyzetétől függnek. A kereskedők a nehézségeik ellenére most is megkísérlik egyes cikkeknél késleltetni, vagy legalább kisebb mértékben visszafogni a fogyasztói árak emelését. A legkézenfekvőbb megoldás olcsóbb beszerzési lehetőséget keresni (a legnagyobb költség a kereskedelemben a polcra tett termék beszerzési ára). Véleményük szerint ez ugyanakkor nem jelent rosszabb minőséget (a vásárló már megtanulta, hogy a silány áru a végén már nem olcsóbb), hanem például egyes szolgáltatásokat elhagy a gyártó. A gyártók között is verseny van egyébként, ők is különböző áron kínálják termékeiket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATTINTS A GRAFIKONRA A NAGYÍTÁSHOZ!


A vásárlók még inkább ár-érzékennyé válhatnak, a kedvezőtlen változások miatt pedig az élelmiszeripari belföldi értékesítés további csökkenése várható 2012-ben - nyilatkozta nemrég Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke.

Drágul a hús
A húsok és a húskészítmények folyamatos drágulása várható a következő hónapokban, annak ellenére, hogy az élő sertés árának emelkedése hamarosan megállhat, mert a húskészítmények átadási árába még nem épült be az élősertésárak elmúlt időszaki drágulása - tartalmazza az Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) egy friss elemzése.

Az élő vágósertés ára a múlt év januári 292 forinttal szemben októberben 349 forint volt, míg december 19-én már 390 forint, ami több mint 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szakemberek a forintgyengüléssel magyarázzák az áremelkedést. Úgy vélik: a kilónkénti ár rövid időn belül átlépi a 400 forintot, ám 410 forint fölé nem fog menni, ha a körülmények nem változnak jelentősen.

(MTI)


A szakember az Agromonitor.hu mezőgazdasági szaklapnak elmondta: a fogyasztói kereslet egyelőre stagnál, de 2012-ben a hazai élelmiszerpiacon egy-két százalékos, vagy ennél is nagyobb visszaesés következhet be. A vásárlók még inkább árérzékennyé válhatnak, és az olcsóbb termékeket részesíthetik előnyben.

Éder Tamás szerint az élelmiszeriparra kivetett speciális terhek mellett (például chipsadó) - a bér-, az üzemanyag- és az egyéb költségek is nőnek, miközben a mezőgazdasági alapanyagok magas árszínvonala is megmarad. A várható többletköltségek miatt szinte biztosra vehető például, hogy az élelmiszeripari foglalkoztatás 2012-ben is csökken, és a belföldi értékesítés további zsugorodása várható. Ugyanakkor a cégeknek költségoldalról már nemigen van hová hátrálniuk, ezért a kedvezőtlen keresleti viszonyok ellenére is meg kell próbálkozniuk átadási áraik növelésével. Ezért arra kell számítani, hogy az élelmiszeripar - főként az állati eredetű termékek előállításával foglalkozó vállalati kör - szinte havonta próbálkozik majd elérni áremeléseket kereskedelmi partnereinél.

Mint elmondta, az élelmiszeripari cégek műszakokat és munkanapokat szűntettek meg, így például számos húsipari piaci szereplő ma már hetente csak három-négy napon vág sertéseket. Árulkodók lesznek az idei évre vonatkozó statisztikák, amelyek minden bizonnyal élelmiszeripari dolgozói létszámcsökkenésről számolnak majd be.

Az érdekképviselet szerint a 27 százalékos általános forgalmi adó miatt az élelmiszergazdaságban tovább nőhet a már ma is 30-40 százalékosra tehető feketepiaci részarány, ezért kőkemény hatósági ellenőrzési szigorra lesz szükség. A kedvezőtlen gazdasági környezetben a hazai élelmiszerkereslet legalább 1-2 százalékos visszaesésére, újabb belpiacvesztésre és az iparági foglalkoztatotti létszám további csökkenésére számít 2012-ben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem