8 °C Budapest

Kína+Olimpia = pénz?

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 16:00

Olimpiai heteink sorozatában többek között már szó esett az olimpiai gazdaságra gyakorolt hatásairól, a szponzorációról, illetve arról is, mennyit lehet keresni egy aranyéremmel. Az Economist összeállításának segítségével tovább bővíthetjük, színesíthetjük a sport és a pénz kapcsolatáról alkotott ismereteinket.

100 év Kínának is sok

Éppen 100 évvel ezelőtt, 1908-ban, a negyedik modernkori olimpia idején vetette fel egy kínai magazin, a Tianjin Youth három kérdését. Mikor vesz részt kínai sportoló olimpián? Mikor küld csapatot olimpiára az ország? Mikor rendez olimpiát?

Az első kérdésre 1932-ben adták meg a választ, ekkor ugyanis egy futónak, Liu Changchunnak sikerült kvalifikálnia magát a los angelesi olimpiára. Annak ellenére, hogy nem nyert semmit, hősként emlékeznek rá a Távol-Keleten. Kína nemzeti csapatot küldött az olimpiára 1936-ban, 1948-ban és 1952-ben, majd egészen az 1980-as téli olimpiáig távol maradtak. Négy évre rá, szintén a los angelesi olimpián Xu Haifeng versenylövő nyerte meg az ország első aranyérmét.

A harmadik kérdésre pedig idén adták meg a választ. Annak érdekében, hogy minden "simán" menjen, a lehető legtöbb szerencsét hozó 8-ast elrejtették a programok során. A 2008-as nyitó ceremónia például augusztus 8-án este 8:08-kor veszi kezdetét.

Kína a sportnagyhatalom?

A játékokban összesen 10700 versenyző vesz részt, több mint 200 országból, összesen 28 sportágban. Peking lesz a házigazdája a szeptemberben megtartott Paralimpiának is, itt 400 versenyző méri majd egymással össze erejét, tudását, kitartását. Kína nem csupán gazdasági és nemzetközi értelemben véve szeretne erős országgá válni, hanem a sport területén is, és erre egyre több esélye is van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A sport pénz

Az olimpia kifejezetten jó üzleti lehetőség az egyes vállalatoknak, hiszen nem csupán az 1,3 milliárd kínai állampolgárt érhetik el, hanem világszerte a nézők millióit. És természetesen a sport maguknak a sportolóknak is pénzt jelent, persze csak ha sikeresek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem