Pénzszerzés percek alatt - az opciós szereplők

Pénzcentrum
2006. december 5. 15:00

Az opciós piacon mindenki részt vehet, és kereskedhet. A főbb szereplők a spekulánsok, befektetési alapok, hedge fundok, és a market makerek.

Ezek közül fontos kiemelni a nagyobb alapok, hedge fundok-at, mivel ők a következő stratégiát folytatják. Általában megveszik az alapterméket, és erre az alaptermékre vesznek put opciót, azért, hogy minimalizálják a veszteségüket. Ebben az esetben a put opció mint stop loss működik. Emellett call opciókat adnak el, írnak ki, amellyel bizonyos bevételt gyűjtenek (a call opció árát), és ezzel gyakorlatilag az alaptermék bekerülési ára is csökken.

Ha az alaptermék a put opció lehívási ára alá esik, akkor az adott alapnak eladási joga van, így ezen az áron el tudja adni az alapterméket, a call opció meg elértéktelenedik, így az ebből származó bevételt meg tudja tartani.

Ha viszont az alaptermék megugrik a call opció lehívási ára fölé, akkor az alap ezen a lehívási áron el tudja adni az alapterméket, mivel ha call-t ír ki, akkor neki eladási kötelezettsége van. Ezzel szemben a put értéktelenül lejár, aminek árát elveszíti.

A másik fontos csoport a market makerek, akik feladata, hogy az adott opció piacán vételi és leadási árfolyamot jegyezzenek, és így megfelelő piacot tartsanak fenn. A kereskedésre jellemző a nyílt kikiáltás, és az elektronikus kereskedés is. Fontos tudni, hogy a market makerek nagyon agresszívan fedezik (hedgelik) a pozíciójukat, ezért ebből jelentős piaci mozgások is lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fedezés során ha call birtokosok, akkor alaptermék eladással fedeznek, ha call shortok, akkor alaptermék vétellel. Ha put birtokosok, akkor alaptermék vétellel fedeznek, és ha put shortok, akkor alaptermék eladással fedeznek.

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04