Pénzszerzés percek alatt - az opciós szereplők

Pénzcentrum
2006. december 5. 15:00

Az opciós piacon mindenki részt vehet, és kereskedhet. A főbb szereplők a spekulánsok, befektetési alapok, hedge fundok, és a market makerek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezek közül fontos kiemelni a nagyobb alapok, hedge fundok-at, mivel ők a következő stratégiát folytatják. Általában megveszik az alapterméket, és erre az alaptermékre vesznek put opciót, azért, hogy minimalizálják a veszteségüket. Ebben az esetben a put opció mint stop loss működik. Emellett call opciókat adnak el, írnak ki, amellyel bizonyos bevételt gyűjtenek (a call opció árát), és ezzel gyakorlatilag az alaptermék bekerülési ára is csökken.

Ha az alaptermék a put opció lehívási ára alá esik, akkor az adott alapnak eladási joga van, így ezen az áron el tudja adni az alapterméket, a call opció meg elértéktelenedik, így az ebből származó bevételt meg tudja tartani.

Ha viszont az alaptermék megugrik a call opció lehívási ára fölé, akkor az alap ezen a lehívási áron el tudja adni az alapterméket, mivel ha call-t ír ki, akkor neki eladási kötelezettsége van. Ezzel szemben a put értéktelenül lejár, aminek árát elveszíti.

A másik fontos csoport a market makerek, akik feladata, hogy az adott opció piacán vételi és leadási árfolyamot jegyezzenek, és így megfelelő piacot tartsanak fenn. A kereskedésre jellemző a nyílt kikiáltás, és az elektronikus kereskedés is. Fontos tudni, hogy a market makerek nagyon agresszívan fedezik (hedgelik) a pozíciójukat, ezért ebből jelentős piaci mozgások is lehetnek.

A fedezés során ha call birtokosok, akkor alaptermék eladással fedeznek, ha call shortok, akkor alaptermék vétellel. Ha put birtokosok, akkor alaptermék vétellel fedeznek, és ha put shortok, akkor alaptermék eladással fedeznek.

Debreczeni Csaba

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?