11 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Most vevő vagy eladó?

Pénzcentrum
2006. november 16. 13:00

Korábban már utaltam arra, hogy az opciók esetén nagyon fontos a belső volatilitás (implied volatility) figyelemmel követése, és hatásának vizsgálata. A belső volatilitás vizsgálata esetén arra is fény derülhet, hogy egy adott opcióban inkább vevők, vagy eladók vannak.

Abban az esetben, ha nő a belső volatilitás, és az opcióban megfelelő forgalom is van, akkor elmondhatjuk, hogy a vevők egyre magasabb árat fizetnek az opciókért, és így nő az opció belső értéke, vagyis a növekvő belső volatilitás vételekre utal.

Ezzel szemben a csökkenő belső volatilitásból eladói nyomásra gyanakodhatunk.

Ha ezt a két tényezőt egybevetjük a forgalommal, és az adott opció nyitott kötésállományának változásával, akkor a következőket állapíthatjuk meg:

1. Ha nő a belső volatilitás, nő a forgalom, és nő a nyitott kötésállomány, akkor vételek vannak.
2. Ha csökken a belső volatilitás, nő a forgalom, és csökken a nyitott kötésállomány, akkor eladók vannak.
3. Ha nő a belső volatilitás, nő a forgalom, és csökken a nyitott kötésállomány, akkor az opció kiírók zárják a pozíciójukat, veszik vissza az opciós shortot.
4. Ha csökken a belső volatilitás, nő a forgalom és nő a nyitott kötésállomány, akkor a piaci szereplők inkább kiírják az opciókat (optionwrite, shortolják az opciókat.)

Ebből is látható, hogy az opciós piacon a nagy vevő, vagy eladó nem tud "elbújni", mert a belső volatilitás változásával nyomot hagy maga után.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az opciók esetén fontos ismérv a nyitott kötésállomány (open interest). Ez nem más, mint az egy adott pillanatban nyitva lévő long, és short pozíciók.
A nyitott kötésállomány természetesen változhat is egyik napról a másikra.

Nő abban az esetben, ha egy új long, és egy új short pozíció keletkezik.
Csökken, ha egy régi longot, és egy régi short pozíciót zárnak.
Változatlan, ha egy új long keletkezik, és egy régi longot lezárnak.
Változatlan, ha egy új shortot nyitnak, és egy régi shortot visszavesznek

Debreczeni Csaba

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?