Pénzszerzés percek alatt - hogy tudd mitől mennyi...

Pénzcentrum
2006. október 19. 13:00

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni.

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni. Nem elég a jó irányt eltalálni, hanem figyelmet kell fordítani arra is, hogy az opció véges lejáratú, vagyis minden egyes eltelt nap után veszít valamennyit az értékéből, amit a theta szemléltet. A harmadik fontos dolog a volatilitás figyelése, amely változásának az opcióra gyakorolt hatását a vega szemlélteti. Ezzel el is érkeztünk, szerintem, az opciós kereskedés legfontosabb részéhez.

A volatilitás esetén két fajtájára kell figyelni. Az első a statisztikai, vagy histórikus volatilitás, amit egyrészt matematikai formulával is ki tudunk számolni, a technikai elemzésből jól ismert Bollinger szalagok, Atr, stb... is a volatilitást szemlélteti.


A statisztikai volatilitás a múltbeli árfolyamadatokat használja, vagyis múltba mutató indikátornak is nevezhetjük.


Emellett megismerhetünk az opciók révén egy másik volatilitást, ami nem más, mint a belső, vagy implicit volatilitás. (Implied volatility). A belső volatilitás nem más, mint a visszaszámított volatilitás, amit az opció árából (prémium) számítanak.


A belső volatilitás az a voltilitás, amit az opciós traderek várnak az alaptermék piacán, vagyis valamilyen fokon jövőbemutató indikátornak is felfoghatjuk.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciónak nagyobb az időértéke, a külső értéke, ezért drágább is. Ha alacsony a belső volatilitás, akkor olcsó az opció. Nyilván, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciós traderek nagyobb elmozdulást várnak az alaptermék piacán, mint amilyet korábban lehetett tapasztalni, ekkor annak is megnő az esély, hogy az opció(k) itm-ek lesznek, vagyis nyilvánvalóan drágulni fognak.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás egy egységgel csökken, akkor a long call, illetve a long put pozíció annyit veszít az értékéből, amennyi a vegájuk. Ezzel szemben a short call, short put a belső volatilitás csökkenéséből profitál, hiszen, ha esik a belső voltilitás, akkor kisebb lesz az opció prémiuma, ami az opció kiírójának nyereséget jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a statisztikai és a belső volatilitást összehasonlítjuk, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy az adott opció olcsó-e, vagy drága. Természetesen, ha a belső volatilitás kisebb, mint a statisztikai, akkor az adott opció olcsó, míg ellenkező esetben drága.

A belső volatilitást a Black-Scholes képletből lehet meghatározni, de ezt természetesen nem kell nekünk számolni, mert a legtöbb, interneten is megtalálható szoftver, ezt elvégzi helyettünk.


 

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 12. 20:36
Súlyos betegség után élete 69. évében érte őt a halál.
Holdblog  |  2024. június 12. 07:47
Mennyi köze van a jegybanki pénznyomtatásnak az elszálló árakhoz? És ha sok, úgy mikor várhatjuk, ho...
Bankmonitor  |  2024. június 12. 02:17
Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú diákhitel kamata a ter...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 11. 20:26
Vettem ma három hullámban a MARA-ból nyitás után, 18,29 az átlagom. Pár napja már 18 dolláron álltam...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm