4 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - hogy tudd mitől mennyi...

Pénzcentrum
2006. október 19. 13:00

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni. Nem elég a jó irányt eltalálni, hanem figyelmet kell fordítani arra is, hogy az opció véges lejáratú, vagyis minden egyes eltelt nap után veszít valamennyit az értékéből, amit a theta szemléltet. A harmadik fontos dolog a volatilitás figyelése, amely változásának az opcióra gyakorolt hatását a vega szemlélteti. Ezzel el is érkeztünk, szerintem, az opciós kereskedés legfontosabb részéhez.

A volatilitás esetén két fajtájára kell figyelni. Az első a statisztikai, vagy histórikus volatilitás, amit egyrészt matematikai formulával is ki tudunk számolni, a technikai elemzésből jól ismert Bollinger szalagok, Atr, stb... is a volatilitást szemlélteti.


A statisztikai volatilitás a múltbeli árfolyamadatokat használja, vagyis múltba mutató indikátornak is nevezhetjük.


Emellett megismerhetünk az opciók révén egy másik volatilitást, ami nem más, mint a belső, vagy implicit volatilitás. (Implied volatility). A belső volatilitás nem más, mint a visszaszámított volatilitás, amit az opció árából (prémium) számítanak.


A belső volatilitás az a voltilitás, amit az opciós traderek várnak az alaptermék piacán, vagyis valamilyen fokon jövőbemutató indikátornak is felfoghatjuk.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciónak nagyobb az időértéke, a külső értéke, ezért drágább is. Ha alacsony a belső volatilitás, akkor olcsó az opció. Nyilván, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciós traderek nagyobb elmozdulást várnak az alaptermék piacán, mint amilyet korábban lehetett tapasztalni, ekkor annak is megnő az esély, hogy az opció(k) itm-ek lesznek, vagyis nyilvánvalóan drágulni fognak.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás egy egységgel csökken, akkor a long call, illetve a long put pozíció annyit veszít az értékéből, amennyi a vegájuk. Ezzel szemben a short call, short put a belső volatilitás csökkenéséből profitál, hiszen, ha esik a belső voltilitás, akkor kisebb lesz az opció prémiuma, ami az opció kiírójának nyereséget jelent.

Ha a statisztikai és a belső volatilitást összehasonlítjuk, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy az adott opció olcsó-e, vagy drága. Természetesen, ha a belső volatilitás kisebb, mint a statisztikai, akkor az adott opció olcsó, míg ellenkező esetben drága.

A belső volatilitást a Black-Scholes képletből lehet meghatározni, de ezt természetesen nem kell nekünk számolni, mert a legtöbb, interneten is megtalálható szoftver, ezt elvégzi helyettünk.


 

Debreczeni Csaba

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?