Pénzszerzés percek alatt - hogy tudd mitől mennyi...

Pénzcentrum
2006. október 19. 13:00

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni.

Az opciókkal való kereskedés meglehetősen összetett dolog. Míg leegyszerűsítve egy részvény megvétele esetén el kell találnunk a helyes irányt, és meg kell határozni egy megfelelő stop loss értéket, addig az opciók terén sokkal több tényezőre kell figyelni. Nem elég a jó irányt eltalálni, hanem figyelmet kell fordítani arra is, hogy az opció véges lejáratú, vagyis minden egyes eltelt nap után veszít valamennyit az értékéből, amit a theta szemléltet. A harmadik fontos dolog a volatilitás figyelése, amely változásának az opcióra gyakorolt hatását a vega szemlélteti. Ezzel el is érkeztünk, szerintem, az opciós kereskedés legfontosabb részéhez.

A volatilitás esetén két fajtájára kell figyelni. Az első a statisztikai, vagy histórikus volatilitás, amit egyrészt matematikai formulával is ki tudunk számolni, a technikai elemzésből jól ismert Bollinger szalagok, Atr, stb... is a volatilitást szemlélteti.


A statisztikai volatilitás a múltbeli árfolyamadatokat használja, vagyis múltba mutató indikátornak is nevezhetjük.


Emellett megismerhetünk az opciók révén egy másik volatilitást, ami nem más, mint a belső, vagy implicit volatilitás. (Implied volatility). A belső volatilitás nem más, mint a visszaszámított volatilitás, amit az opció árából (prémium) számítanak.


A belső volatilitás az a voltilitás, amit az opciós traderek várnak az alaptermék piacán, vagyis valamilyen fokon jövőbemutató indikátornak is felfoghatjuk.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciónak nagyobb az időértéke, a külső értéke, ezért drágább is. Ha alacsony a belső volatilitás, akkor olcsó az opció. Nyilván, ha a belső volatilitás magas, akkor az opciós traderek nagyobb elmozdulást várnak az alaptermék piacán, mint amilyet korábban lehetett tapasztalni, ekkor annak is megnő az esély, hogy az opció(k) itm-ek lesznek, vagyis nyilvánvalóan drágulni fognak.

Abban az esetben, ha a belső volatilitás egy egységgel csökken, akkor a long call, illetve a long put pozíció annyit veszít az értékéből, amennyi a vegájuk. Ezzel szemben a short call, short put a belső volatilitás csökkenéséből profitál, hiszen, ha esik a belső voltilitás, akkor kisebb lesz az opció prémiuma, ami az opció kiírójának nyereséget jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a statisztikai és a belső volatilitást összehasonlítjuk, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy az adott opció olcsó-e, vagy drága. Természetesen, ha a belső volatilitás kisebb, mint a statisztikai, akkor az adott opció olcsó, míg ellenkező esetben drága.

A belső volatilitást a Black-Scholes képletből lehet meghatározni, de ezt természetesen nem kell nekünk számolni, mert a legtöbb, interneten is megtalálható szoftver, ezt elvégzi helyettünk.


 

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?