Pénzszerzés percek alatt - Menj biztosra!

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 13:00

Opciós sorozatunk ezen részében megvizsgáljuk, hogy  ki miért vesz, vagy ad el opciót, és abból is melyiket. Megézzük mi az a portfolio biztosítás. És természetesen egy példán keresztül végig is követjük a folyamatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fontos azt is megjegyezni, hogy ki miért vesz, vagy ad el opciót, és abból is melyiket.

Opció vevő
Aki bullsih, vagyis árfolyam emelkedésre játszik, az call opciót vesz.
Aki bearish, vagyis az árfolyam esésére játszik, az put opciót vesz.

Opció kiíró
Aki kissé bullsih, vagy sávozásra számít, az put opciót ír ki, hiszen nem számít arra, hogy az alaptermék az ő általa kiírt put lehívási ára (strike price) alá esik.
Aki kissé bearish, vagy sávozásra számít, az call opciót ír ki, mert azt gondolja, hogy az alaptermék ára nem fog az általa kiírt call lehívási ára (strike price) fölé emelkedni.

A felvázolt esetek leginkább a spekulánsokra jellemző. Abban az esetben, ha nagyobb opciós szereplőről, vagy alapról (hedge fund) beszélünk fontos tudni, hogy ők leginkább putokat vesznek portfolió biztosítás miatt, illetve call opciókat adnak el, írnak ki bevétel elérése szempontjából.

Egy példán keresztül szemléltetve: egy alap vett egy Etf-et (exchange traded fund, vagyis tőzsdén kereskedhető alap, például a Qqqq, ami a Nasdaq 100-at reprezentálja.), mondjuk 1 éve 50 egységen. Ma ez az etf 70-be kerül, és épp egy korrekció kezdődik, melynek során az etf ára 67-re esik. Az említett alap vesz annyi 65 lehívási árú (strike price) put opciót, amely pont lefedezi a birtokolt alapterméket. Ha tovább esik az etf ára, akkor az alap jogosult arra, hogy 65-ön eladja, ellenkező esetben az opció értéktelenül lejár, de ez nem izgatja az alapot, mert van annyi nyeresége, hogy az opción elbukott pénzt "kárpótolja". Ez nem más, mint a portfolió biztosítás.

Másik esetben az alap szintén rendelkezik ezzel az etf-el, és azt gondolja, hogy nem fog 80 fölé emelkedni 1 hónapon belül. Ekkor elad 1 hónapos lejáratú 80 lehívási árú (strike price) call opciót, amivel bevételhez jut. Ha azonban az etf ára 80 fölé megy, akkor a meglévő etfeket át kell adnia annak, akinek eladta a call opciót, amennyiben a másik fél lehívja opcióját. Nyilván ebben az esetben nem jár rosszul az alap, mert a korábban 50-en megvett etf-ét 80 adja át a másik félnek, vagyis lesz rajta 30 egység nyeresége, de elesik az esetleges további árfolyam emelkedéstől.

Ezért van az, hogy általában a put opciók drágábbak, mivel azok iránt nagyobb a kereslet a biztosítás miatt, és olcsóbbak a call opciók mert ott nagyobb a kínálat az azt kiíró alapok kínálatai miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20