11 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt: néhány példa

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 14:00

Az előző héten felvázoltam az opciók alapjait, így most már lehetőség van arra, hogy megnézzük, miből is áll egy opciónak az ára.


 

Pénzszerzés percek alatt - Amit eddig féltél megkérdezni! 


Ha megvizsgálunk egy alapterméket, akkor annak különböző lejáratú, és különböző lehívási árú (strike price) opcióit láthatjuk. Például van egy részvény, melynek ára 100 egység. Megnézzük a féléves opciós tábláját, és azt lehet látni, hogy az első lehívási ár 80, a második 85, és így tovább, egészen mondjuk 120-ig. Itt minden lehívási árhoz tartozik call és put is. (Ha az adott termék nagyon volatilis, akkor lehet, hogy a lehívási árak 50-nél kezdődnek, és 150-nél érnek véget. )

Most akkor nézzük a 80-as callt. A 80-as callnak már van belső értéke, mert ezt már most lehívhatnánk, és a profit 20 egység lenne. Hiszen 80-on lehívnánk és az azonnali piacon 100-on adnánk. Ez az opció mivel fél év van még a lejáratig tegyük fel, hogy 22 egységbe kerül, vagyis ez az opció prémiuma, ahol 20 a belső értéke, ez a lehíváskor realizálható bruttó érték, és van 2 egység külső érték, ami a prémium mínusz a belső érték. Ezt időértéknek is szokták nevezni.

Az ilyen opciót, aminek van belső értéke in the money (ITM) opcióknak nevezik.

Maradjunk a 80-as lehívási árnál, de most nézzük meg a putot. Ezt az opciót nem tudnánk lehívni úgy, hogy nyereségünk lenne, mivel a jelenlegi ár 100, ennek a put opciónak pedig 80 a lehívási ára, vagyis ha élnénk a lehívási jogunkkal, akkor a részvényt eladnánk 80-on, és visszavennénk az azonnali piacon 100-ért, vagyis 20 egységet buknánk. Mivel azonban ez az opció is fél év múlva jár le, van értéke tegyük fel 3,5 egység, ami mind külső érték.

Az ilyen opciókat out the money (OTM) opcióknak nevezzük.

A harmadik esetben nézzük meg a 100-as lehívási árú opciót, és tudjuk, hogy az alaptermék is most 100 egységbe kerül. Ennek az opciónak sincs még belső értéke, mert ha lehívnánk, nem nyernénk vele, sőt inkább veszteségünk lenne. Ez igaz mind a call, mind a put opciókra. Mivel azonban ez az opció is fél év múlva jár le van értéke, ami tegyük fel 5 egység. Ez mind, vagy legalábbis legnagyobb része külső érték.

Az ilyen opciókat at the money (ATM) opcióknak nevezzük. Fontos tudni, hogy nem csak a 100-as lehívási árú opciók atm-ek, hanem a 95, és a 105 lehívási árúak is, vagyis minden olyan, ami az alaptermék jelenlegi ára körül van nem nagy eltéréssel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha megnézzük a 120 lehívási árú opciókat, akkor ott nyilván fordított a helyzet, vagyis a put opció itm, és a call otm.

Ha megfigyeljük a külső értékeket, akkor azt is látjuk, hogy a legkisebb általában az itm opcióknál, és az otm opcióknál, míg a legmagasabb az atm opcióknál.

A példában is a 80-as call-nak 22 volt az értéke, vagyis 2 egység volt a külső érték, a 100-as call és put atm-nek 5 egység volt, míg a 80-as otm putnak 3,5 egység volt a külső értéke

Fontos azt megjegyezni, hogy mint minden más terméknek, az opcióknak is a kereslet-kínálat hatására alakul ki az ára, de ezen kívül számos egyéb tényező van, ami meghatározhatja egy opció árát, azaz prémiumát. Ezek között legfontosabb az alaptermék árának alakulása, a volatilitás alakulása, és a lejáratig hátralévő idő. Ezért van az, hogy bizony egy call opcióval simán lehet bukni egy bull piacon, de erről majd később.

 

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm