24 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Az idő pénz

Pénzcentrum
2006. november 7. 13:00

Az elmúlt héten igaz kimaradt egy rész, de most folytatjuk az opciók tárgyalását. Múlt hét előtt ott hagytuk abba, hogy megnéztük a delta, gamma, theta változását abban az esetben, ha belső volatilitás, és az idő változik.

Most a kimaradt vega változását mutatom be, majd megvizsgáljuk az adott cég osztalékának hatását is.

A vega azt mutatja, hogy mennyivel változik az opció értéke, ha a belső volatilitás egységnyivel véltozik. Abban az esetben, ha a belső volatilitás csökken az atm opciók vegája stabil marad, nem igazán változik, de az itm, és otm opciók vegája csökken.

Ha csökken az idő, akkor az atm, itm, és otm opciók vegája is csökken, vagyis minél kevesebb idő van hátra a vega értéke annál kisebb.

Ebből következik az is, hogy ha sok idő van hátra, azaz olyan opciót veszünk, aminek több mint 1 év a hátralévő ideje, annál nagyobb a vega, vagyis a belső volatilitás elmozdulásával nagyobb értékben csökken, vagy nő az opció értéke. De azt is fontos megjegyezni, hogy a belső volatilitás sokkal jobban "mozog" egy rövidebb lejáratú opciónál, mint egy hosszabb lejáratúnál. Azaz, ha van valami váratlan esemény, akkor a 30 napos opció belső volatilitás adott esetben 30-ról 40-ig emelkedik, de az 1 éves lejáratúé 30-ról 35-ig.

Az osztalék hatását abban az esetben kell figyelembe venni, ha hosszú lejáratú opciót veszünk, mert akkor fennállhat az az eset, hogy a cég esetleg változtatja az osztalékának a mértékét, ami hatással lehet az opcióra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha növekedik az osztalék mértéke, akkor a call opció értéke csökken, míg a put opció prémiuma nő. Ha csökken az osztalék mértéke, akkor a hatás pont fordított.

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17