5 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Az idő pénz

Pénzcentrum
2006. november 7. 13:00

Az elmúlt héten igaz kimaradt egy rész, de most folytatjuk az opciók tárgyalását. Múlt hét előtt ott hagytuk abba, hogy megnéztük a delta, gamma, theta változását abban az esetben, ha belső volatilitás, és az idő változik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Most a kimaradt vega változását mutatom be, majd megvizsgáljuk az adott cég osztalékának hatását is.

A vega azt mutatja, hogy mennyivel változik az opció értéke, ha a belső volatilitás egységnyivel véltozik. Abban az esetben, ha a belső volatilitás csökken az atm opciók vegája stabil marad, nem igazán változik, de az itm, és otm opciók vegája csökken.

Ha csökken az idő, akkor az atm, itm, és otm opciók vegája is csökken, vagyis minél kevesebb idő van hátra a vega értéke annál kisebb.

Ebből következik az is, hogy ha sok idő van hátra, azaz olyan opciót veszünk, aminek több mint 1 év a hátralévő ideje, annál nagyobb a vega, vagyis a belső volatilitás elmozdulásával nagyobb értékben csökken, vagy nő az opció értéke. De azt is fontos megjegyezni, hogy a belső volatilitás sokkal jobban "mozog" egy rövidebb lejáratú opciónál, mint egy hosszabb lejáratúnál. Azaz, ha van valami váratlan esemény, akkor a 30 napos opció belső volatilitás adott esetben 30-ról 40-ig emelkedik, de az 1 éves lejáratúé 30-ról 35-ig.

Az osztalék hatását abban az esetben kell figyelembe venni, ha hosszú lejáratú opciót veszünk, mert akkor fennállhat az az eset, hogy a cég esetleg változtatja az osztalékának a mértékét, ami hatással lehet az opcióra.

Ha növekedik az osztalék mértéke, akkor a call opció értéke csökken, míg a put opció prémiuma nő. Ha csökken az osztalék mértéke, akkor a hatás pont fordított.

Debreczeni Csaba

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?