20 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - hogy el ne vessz az adatok sűrűjében

Pénzcentrum
2006. október 11. 14:00

Sorozatunk újabb állomásához érkeztünk: ebben a fejezetben azt vesszük sorra, hogy mi és hogyan befolyásolja opciónk értékét, és erre milyen mérőszámokat használnatosak. Lássuk mit is jelent, a theta, a vega és rho!

 

Theta: a theta azt mutatja meg, hogy mennyivel változik az opció értéke, ha 1 nap eltelik. Tudjuk, hogy az opciók véges lejáratú termékek, ezért nyilván van időértékük. Abban az esetben, ha birtokolunk egy opciót, legyen szó call-ról, vagy put-ról, akkor az idő ellenünk dolgozik, mivel minden egyes eltelt nappal kevesebb van hátra, és így kisebb az esély arra, hogy az opciónk esetleg értékes legyen. Ebben az esetben a theta mínusz előjelű.
Ha van egy call, put opciónk, aminek a thetája -0,05, és az opció ára 0,50$, akkor, ha eltelik egy nap és semmi más sem változik, az értéke a következő napon 0,45$ lesz.
Abban az esetben, ha az opciót kiírjuk (short call, short put), akkor a theta pozitív előjelű, hiszen nekünk dolgozik, mert ahogyan telnek a napok egyre kevesebb idő van hátra, azaz csökken az értéke. Minden egyes eltelt nappal nő a nyereségünk, természetesen csak akkor, ha minden más tényező változatlan.
A legtöbb esetben az atm opciók thetája a legnagyobb, vagyis ezen opciók reagálnak a legérzékenyebben az idő változására.

A vega azt mutatja meg, hogy mennyit változik az opció értéke, ha a belső volatilitás egy egységgel változik. /A belső volatilitásról a következő részben lesz szó./ Abban az esetben, ha opció birtokosok vagyunk, és a belső volatilitás egy egységgel esik, akkor az opciónk a vega értékével kevesebbet fog érni, ha nő a belső volatilitás, akkor az opciónk a vega értékével többet fog érni.
Ha egy call, vagy put opció vegája 0,15 és az opció 1,5$-ba kerül, akkor, ha a belső volatilitás 30-ről 31-re emelkedik, az opciónk 1,5-ről 1,65$-a fog emelkedni, ha minden más tényező változatlan.
Abban az esetben, ha opció kiírók vagyunk (short call, short put), akkor. ha nő a belső volatilitás az rossz a pozíciónknak, hiszen a vega értékével nő az opció értéke, vagyis nagyobb lesz a veszteségünk, kisebb lesz a nyereségünk.
Minél távolabbi lejáratú egy opció, a vega értéke annál nagyobb, és általában az atm opciókat befolyásolja leginkább.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rho: a rho azt mutatja meg, hogy mennyit változik az opció értéke, ha az alapkamat egy egységgel változik. Rövid távú kereskedéseknél nincs jelentősége, de ha valaki 1-2, vagy több éves lejáratú opcióval kereskedik, akkor figyelembe kell venni a hatását.
Call opció esetén pluszos előjelű, míg put esetén negatív az értéke.


Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm