3 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - hogy el ne vessz az adatok sűrűjében

Pénzcentrum
2006. október 11. 14:00

Sorozatunk újabb állomásához érkeztünk: ebben a fejezetben azt vesszük sorra, hogy mi és hogyan befolyásolja opciónk értékét, és erre milyen mérőszámokat használnatosak. Lássuk mit is jelent, a theta, a vega és rho!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Theta: a theta azt mutatja meg, hogy mennyivel változik az opció értéke, ha 1 nap eltelik. Tudjuk, hogy az opciók véges lejáratú termékek, ezért nyilván van időértékük. Abban az esetben, ha birtokolunk egy opciót, legyen szó call-ról, vagy put-ról, akkor az idő ellenünk dolgozik, mivel minden egyes eltelt nappal kevesebb van hátra, és így kisebb az esély arra, hogy az opciónk esetleg értékes legyen. Ebben az esetben a theta mínusz előjelű.
Ha van egy call, put opciónk, aminek a thetája -0,05, és az opció ára 0,50$, akkor, ha eltelik egy nap és semmi más sem változik, az értéke a következő napon 0,45$ lesz.
Abban az esetben, ha az opciót kiírjuk (short call, short put), akkor a theta pozitív előjelű, hiszen nekünk dolgozik, mert ahogyan telnek a napok egyre kevesebb idő van hátra, azaz csökken az értéke. Minden egyes eltelt nappal nő a nyereségünk, természetesen csak akkor, ha minden más tényező változatlan.
A legtöbb esetben az atm opciók thetája a legnagyobb, vagyis ezen opciók reagálnak a legérzékenyebben az idő változására.

A vega azt mutatja meg, hogy mennyit változik az opció értéke, ha a belső volatilitás egy egységgel változik. /A belső volatilitásról a következő részben lesz szó./ Abban az esetben, ha opció birtokosok vagyunk, és a belső volatilitás egy egységgel esik, akkor az opciónk a vega értékével kevesebbet fog érni, ha nő a belső volatilitás, akkor az opciónk a vega értékével többet fog érni.
Ha egy call, vagy put opció vegája 0,15 és az opció 1,5$-ba kerül, akkor, ha a belső volatilitás 30-ről 31-re emelkedik, az opciónk 1,5-ről 1,65$-a fog emelkedni, ha minden más tényező változatlan.
Abban az esetben, ha opció kiírók vagyunk (short call, short put), akkor. ha nő a belső volatilitás az rossz a pozíciónknak, hiszen a vega értékével nő az opció értéke, vagyis nagyobb lesz a veszteségünk, kisebb lesz a nyereségünk.
Minél távolabbi lejáratú egy opció, a vega értéke annál nagyobb, és általában az atm opciókat befolyásolja leginkább.

Rho: a rho azt mutatja meg, hogy mennyit változik az opció értéke, ha az alapkamat egy egységgel változik. Rövid távú kereskedéseknél nincs jelentősége, de ha valaki 1-2, vagy több éves lejáratú opcióval kereskedik, akkor figyelembe kell venni a hatását.
Call opció esetén pluszos előjelű, míg put esetén negatív az értéke.


Debreczeni Csaba

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35