-4 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Döntsd el mennyit ér

Pénzcentrum
2006. november 29. 14:00

Ezen a héten tovább folytatjuk a belső volatilitás tárgyalását. Azt már tudjuk, hogy a belső volatilitás sok mindenre használható, hiszen segítségével el tudjuk dönteni, hogy drága e az adott opció vagy sem. (Ha magas az értéke a histórikus volatilitáshoz képest, akkor drága, ellenkező esetben nem.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Továbbá azt is tudjuk, hogy általában indexeknél negatív volatility skew, azaz volatility smirk van, vagyis az alacsonyabb strike price-nál magasabb a belső volatilitás, a magasabb strike price-nál pedig alacsonyabb.

Ezzel szemben egyedi papírok esetén, és devizáknál a volatility smile a jellemző, melynek lényege, hogy az alacsony, és a magas strike price-nál magas a belső volatilitás, míg atm opcióknál alacsonyabb.

Azt is el tudjuk dönteni, hogy vétel , vagy eladás dominált az adott opcióban, hiszen ha van forgalom, és nő a belső volatilitás, akkor nyilván vételek vannak, ellenkező esetben eladások dominálnak.

Tovább haladunk a belső volatilitás elemzésével, és megvizsgáljuk az úgynevezett volatilitás indexeket.
A főbb ilyen indexek a Vix, Vxn, Vxd, Rvx, V1x

Ezek az indexek egy adott részvényinex-re szóló opciók belső volatilitásából számított mutatók. A Vix az S&p 500-ra vonatkozik a Vxn a Nasdaq100-ra, a Vxd a Dow Jonesra, az Rvx a Russell 2000-re, a V1x a Dax-ra.

Ezek csak a fontosabb mutatók, természetesen nagyon sok indexre van ilyen volatilitás index.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számítási metodikájuk a következő, kisebb egyszerűsítésekkel. A Vix esetén alapul veszik azokat a strike priceokat, ahol a bid (vételi oldal) nem nulla, majd megnézik ezen opciók belső volatilitását.

Az Vix számolásában annak az opciónak lesz nagyobb súlya, amely közelebb van az akkori S&p500 értékéhez, azaz atm opció. A súlyok szerint összegzik a számításba vett opciókat, és ez alapján kalkulálnak egy értéket, amely a Vix értékét adja.

Az indexek 30 napos opciókat vesznek alapul, és általában azt szokták mondani, hogy ha magas az értéke, akkor félelem van, és akkor esés uralkodik a piacon, ha esik az értéke, és az alacsony, akkor emelkedés látható, azaz pont ellentétesen mozog az adott részvényindexekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?