21 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt - Döntsd el mennyit ér

Pénzcentrum
2006. november 29. 14:00

Ezen a héten tovább folytatjuk a belső volatilitás tárgyalását. Azt már tudjuk, hogy a belső volatilitás sok mindenre használható, hiszen segítségével el tudjuk dönteni, hogy drága e az adott opció vagy sem. (Ha magas az értéke a histórikus volatilitáshoz képest, akkor drága, ellenkező esetben nem.)

Továbbá azt is tudjuk, hogy általában indexeknél negatív volatility skew, azaz volatility smirk van, vagyis az alacsonyabb strike price-nál magasabb a belső volatilitás, a magasabb strike price-nál pedig alacsonyabb.

Ezzel szemben egyedi papírok esetén, és devizáknál a volatility smile a jellemző, melynek lényege, hogy az alacsony, és a magas strike price-nál magas a belső volatilitás, míg atm opcióknál alacsonyabb.

Azt is el tudjuk dönteni, hogy vétel , vagy eladás dominált az adott opcióban, hiszen ha van forgalom, és nő a belső volatilitás, akkor nyilván vételek vannak, ellenkező esetben eladások dominálnak.

Tovább haladunk a belső volatilitás elemzésével, és megvizsgáljuk az úgynevezett volatilitás indexeket.
A főbb ilyen indexek a Vix, Vxn, Vxd, Rvx, V1x

Ezek az indexek egy adott részvényinex-re szóló opciók belső volatilitásából számított mutatók. A Vix az S&p 500-ra vonatkozik a Vxn a Nasdaq100-ra, a Vxd a Dow Jonesra, az Rvx a Russell 2000-re, a V1x a Dax-ra.

Ezek csak a fontosabb mutatók, természetesen nagyon sok indexre van ilyen volatilitás index.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A számítási metodikájuk a következő, kisebb egyszerűsítésekkel. A Vix esetén alapul veszik azokat a strike priceokat, ahol a bid (vételi oldal) nem nulla, majd megnézik ezen opciók belső volatilitását.

Az Vix számolásában annak az opciónak lesz nagyobb súlya, amely közelebb van az akkori S&p500 értékéhez, azaz atm opció. A súlyok szerint összegzik a számításba vett opciókat, és ez alapján kalkulálnak egy értéket, amely a Vix értékét adja.

Az indexek 30 napos opciókat vesznek alapul, és általában azt szokták mondani, hogy ha magas az értéke, akkor félelem van, és akkor esés uralkodik a piacon, ha esik az értéke, és az alacsony, akkor emelkedés látható, azaz pont ellentétesen mozog az adott részvényindexekkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?