Pénzszerzés percek alatt - Mi történt a crach után?

Pénzcentrum
2006. november 22. 14:00

Már volt szó a korábbi cikkekben a belső volatilitásról, ezt most tovább vizsgáljuk. Nézzünk meg néhány példát!

Alapesetben abból indultunk ki, hogy a belső volatilitás azt mutatja, hogy az opciós kereskedők, market makerek mekkora voltilitást várnak az adott termék piacán az elkövetkezendő időszakban. Ha a belső volatilitás magas, akkor drágábbak az opciók, mert nagyobb elmozdulásra számítanak, ha alacsony, akkor olcsóbb az opció.

A belső volatilitás az a volatilitás, amit a Black-Scholes képletbe behelyettesítve a theoretical value megegyezik a market value-val.

/A Black-Scholes képlet az opcióárazás képlete, amit a későbbiekben még fogunk tárgyalni./

A képlet abból indul ki, hogy minden opciónak egyforma a belső volatilitása, és gyakorlatilag ez 1987-ig elfogadott tényállás volt.
Példával szemléltetve ha egy részvény 100 egység, akkor azt feltételezték, hogy ezen termék követekző hónapban lejáró opciói közül a 80 put/call, 85 put/call .... 100 put/call ... 115 call/put, 120 call/put is ugyan azt a belső volatilitást /implied volatility/ hordozza. Példánkban mindegyik helyen legyen 25%.

Az 1987-es crach után azonban megváltozott a helyzet, és mivel sokkal komolyabban foglalkoztak a quant-ok /a pénzügyet tudományos módon vizsgáló elemzők, akik általában fizikusok, matematikusok/ rájöttek, hogy ez az állapot, amelyet a Black-Scholes modellből feltételeztek, nem állja meg a helyét.

Azt vették észre, hogy indexeknél /és általában etf-nél/ az alacsonyabb strike magasabb belső volatilitást hordoz, mint a magasabb strike. Az előző példa esetén, ha ez a 100 egységbe kerülő részvény mondjuk etf, akkor 80 put/call belső volatilitása 35% a 85-é 32%, a 90-é 30%, a 95általában fizikusok, matematikusok/ rájöttek, hogy ez az állapot, amelyet a Black-Scholes modellből feltételeztek, nem állja meg a helyét.
Vagyis egyre "olcsóbbak" az opciók, ahogyan felfelé haladunk a strike priceok felé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi ennek az oka? Ezt mái napig sokan vizsgálják, és sok magyarázat lehetséges. Egyrészt, hogy a nagyobb alapok, hedge fundok kereskedésére jellemző a call opciók kiírása bevétel gyűjtés miatt, és a put opciók vétele a portfolióbiztosítás miatt. Ezáltal a magasabb strike-on lévő callok belső volatilitása az eladói nyomás miatt esik, a putoké, amelyek alacsonyabb strike-nál vannak, a vételek miatt magasabb.
Ezen kívül egy esés általában intenzívebb lehet, mint egy emelkedés, ezért drágábbak a put opciók.

Ennek a neve a volatility smirk.

Részvények esetén már más lehet a helyzet, hiszen itt mindkét oldalra, felfelé és lefelé is lehet nagy elmozdulás, ezért itt az alacsony és a magas strike pricoknál magas a belső volatilitás, míg az atm opcióknál alacsonyabb.

A példánál maradva ha a részvény 100 egység, akkor a 80 put/call belső volatilitása 35%, a 85-é 32%, a 90-é 28% a 95-é 26%, a 100-é 25%, a 105-é 27% a 110-é 31%, a 115-é 33%, és a 120-é 36%.
Ha ezt vonaldiagramon ábrázolnánk, akkor egy "mosolyt" kapnánk, ezért ennek a neve a volatility smile.
Ez jellemző még a részvények mellett a devizákra is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?