Pénzszerzés percek alatt - Mi történt a crach után?

Pénzcentrum
2006. november 22. 14:00

Már volt szó a korábbi cikkekben a belső volatilitásról, ezt most tovább vizsgáljuk. Nézzünk meg néhány példát!

Alapesetben abból indultunk ki, hogy a belső volatilitás azt mutatja, hogy az opciós kereskedők, market makerek mekkora voltilitást várnak az adott termék piacán az elkövetkezendő időszakban. Ha a belső volatilitás magas, akkor drágábbak az opciók, mert nagyobb elmozdulásra számítanak, ha alacsony, akkor olcsóbb az opció.

A belső volatilitás az a volatilitás, amit a Black-Scholes képletbe behelyettesítve a theoretical value megegyezik a market value-val.

/A Black-Scholes képlet az opcióárazás képlete, amit a későbbiekben még fogunk tárgyalni./

A képlet abból indul ki, hogy minden opciónak egyforma a belső volatilitása, és gyakorlatilag ez 1987-ig elfogadott tényállás volt.
Példával szemléltetve ha egy részvény 100 egység, akkor azt feltételezték, hogy ezen termék követekző hónapban lejáró opciói közül a 80 put/call, 85 put/call .... 100 put/call ... 115 call/put, 120 call/put is ugyan azt a belső volatilitást /implied volatility/ hordozza. Példánkban mindegyik helyen legyen 25%.

Az 1987-es crach után azonban megváltozott a helyzet, és mivel sokkal komolyabban foglalkoztak a quant-ok /a pénzügyet tudományos módon vizsgáló elemzők, akik általában fizikusok, matematikusok/ rájöttek, hogy ez az állapot, amelyet a Black-Scholes modellből feltételeztek, nem állja meg a helyét.

Azt vették észre, hogy indexeknél /és általában etf-nél/ az alacsonyabb strike magasabb belső volatilitást hordoz, mint a magasabb strike. Az előző példa esetén, ha ez a 100 egységbe kerülő részvény mondjuk etf, akkor 80 put/call belső volatilitása 35% a 85-é 32%, a 90-é 30%, a 95általában fizikusok, matematikusok/ rájöttek, hogy ez az állapot, amelyet a Black-Scholes modellből feltételeztek, nem állja meg a helyét.
Vagyis egyre "olcsóbbak" az opciók, ahogyan felfelé haladunk a strike priceok felé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi ennek az oka? Ezt mái napig sokan vizsgálják, és sok magyarázat lehetséges. Egyrészt, hogy a nagyobb alapok, hedge fundok kereskedésére jellemző a call opciók kiírása bevétel gyűjtés miatt, és a put opciók vétele a portfolióbiztosítás miatt. Ezáltal a magasabb strike-on lévő callok belső volatilitása az eladói nyomás miatt esik, a putoké, amelyek alacsonyabb strike-nál vannak, a vételek miatt magasabb.
Ezen kívül egy esés általában intenzívebb lehet, mint egy emelkedés, ezért drágábbak a put opciók.

Ennek a neve a volatility smirk.

Részvények esetén már más lehet a helyzet, hiszen itt mindkét oldalra, felfelé és lefelé is lehet nagy elmozdulás, ezért itt az alacsony és a magas strike pricoknál magas a belső volatilitás, míg az atm opcióknál alacsonyabb.

A példánál maradva ha a részvény 100 egység, akkor a 80 put/call belső volatilitása 35%, a 85-é 32%, a 90-é 28% a 95-é 26%, a 100-é 25%, a 105-é 27% a 110-é 31%, a 115-é 33%, és a 120-é 36%.
Ha ezt vonaldiagramon ábrázolnánk, akkor egy "mosolyt" kapnánk, ezért ennek a neve a volatility smile.
Ez jellemző még a részvények mellett a devizákra is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm