Már nem csak a "nagyok" kiváltsága, TE is kipróbálhatod!

Pénzcentrum
2006. október 18. 14:00

Korábban szinte kizárólag a hedge fund-ok, az intézményi befektetők és a profi spekulánsok foglalkoztak devizakereskedelemmel, mostanra azonban ez a lehetőség gyakorlatilag bárki számára nyitott. Egy valamivel mindenképpen tisztában kell azonban lenni, mielőtt belekezdenénk: ez a szegmens fokozott kockázatot rejt magában, így megéri kicsit részletesebben is foglalkozni azzal, mire is kell odafigyelni. Alábbi összeállításunkban arra igyekszünk rávilágítani, hogy a deviza befektetés hasznos eleme lehet portfoliónknak, kedvezőtlen esetben azonban az aranytojást tojó tyúknak hitt komponens sok fejfájást okozhat.

Korábban szinte kizárólag a hedge fund-ok, az intézményi befektetők és a profi spekulánsok foglalkoztak devizakereskedelemmel, mostanra azonban ez a lehetőség gyakorlatilag bárki számára nyitott. Egy valamivel mindenképpen tisztában kell azonban lenni, mielőtt belekezdenénk: ez a szegmens fokozott kockázatot rejt magában, így megéri kicsit részletesebben is foglalkozni azzal, mire is kell odafigyelni. Alábbi összeállításunkban arra igyekszünk rávilágítani, hogy a deviza befektetés hasznos eleme lehet portfoliónknak, kedvezőtlen esetben azonban az aranytojást tojó tyúknak hitt komponens sok fejfájást okozhat.

A devizák árfolyam-mozgásai mögött komplex gazdasági folyamatok húzódnak meg: adott deviza kurzusa az ország kamatszintje mellett a gazdaság állapotától is függ. Magától értetődően egy kamatemelés - minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve - a deviza erősödését eredményezi, hiszen a befektetők magasabb hozamra számíthatnak.

A fenti alapösszefüggésből adódóan az S&P stratégái az euró dollárral szembeni felértékelődésére számítanak, hiszen az amerikai Federal Reserve nyilatkozatai a tengerentúli kamatemelési hullám végére utalnak, míg az Európai Központi Bank az elemzők várakozásai szerint emel még kamatot az idén.

A devizák árfolyamváltozásával kapcsolatban elöljáróban még egy dolgot kell látni: a dollár euróval szembeni gyengülése azon amerikai befektetőknek kedvez, akik euróban denominált eszközökbe helyezték bizalmukat, hiszen egy eurónyi befektetés akkor is több dollárt ért, ha az alaptermék (pl. egy adott részvény) árfolyama nem változott.

Nemzetközi befektetési alapok

A fentieket "forintosítva" elmondható, hogy amennyiben itthon befektetünk egy nemzetközi részvényalapba, máris devizakitettséget szerzünk. Gondoljuk csak át: ha egy európai részvényeket tartalmazó alapba tesszük a pénzünket, akkor a forint euróval szembeni gyengülése kedvez nekünk, hiszen a pénzünk euróban van nyilvántartva (a leggyakrabban ebben közlik az egy jegyre jutó nettó eszközértéket is).

Az alap esetében érdemes utánanézni, hogy kötnek-e fedezeti ügyletet a devizaárfolyam változásából eredő hatások kivédésre. A hedge ügyletekkel kapcsolatban azt kell tudni, hogy lényegében fixálják nekünk egy bizonyos sávban az árfolyamot, tehát: nem veszíthetünk sokat a kedvezőtlen irányú elmozduláson, de ugyanígy nem is nyerhetünk, ha gyengül a forint. A hazai piacon elsősorban a fedezeti ügyletek nélküli nemzetközi alapok jelenléte a jellemző.

Mi van az alapban?

Kockázat szempontjából mindenképpen fontos, hogy melyik ország papírjaiba fektet az alap, hiszen a sérülékenyebb, feltörekvő országok fizetőeszközeinek piacán hektikusabb mozgásokat figyelhetünk meg, mint a fejlett országok devizáinak piacán. Ilyen szempontból tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy európai, vagy pedig egy BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) részvényalapba tesszük a pénzünket.

Opciózzunk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alábbi cikkünkben alapszinten bemutattuk már az opciók működését, a devizapiaccal kapcsolatban azonban itt is le kell szögezni, hogy a legtöbb szakértő szerint az átlagemberek számára ez a piac inkább a szerencsejátékhoz hasonlítható. A szakértők senkinek nem javasolják a nagyobb összeggel történő beszállást, és minden befektetés eszközléséhez profi tanács kérését javasolják. A deviza befektetés természetesen jó eleme lehet a portfoliónak, segíti a diverzifikációt, nem szabad azonban túlzásokba esni és túl nagy szeletet allokálni erre az eszközosztályra.

Pénzszerzés percek alatt - Amit eddig féltél megkérdezni!

Ma már mindenki számára egyszerű...

Ha az előzőekben leírtak tudatában valaki mégis úgy gondolja, hogy akad a kiemelkedő hozam reményében kockáztatni való pénze, meglehetősen egyszerűen és viszonylag kis összeggel beléphet a piacra. Erre lehetőséget ad többek között a portfolio.hu által kínált World Spreads rendszer, melynek esetében minimálisan 800 euró befizetésére van szükségünk a "devizázás" megkezdéséhez. (Tudni kell, hogy a tőkeáttételes ügyletek fokozott kockázatot rejtenek magukban, erről részletesebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak Olvasóink:

http://www.portfolio.hu/spread/ )

Egy kis házi feladat

Mielőtt kiválasztanánk, hogy melyik devizára szavazunk, nem árt megnézni, milyen helyzetben van az adott ország. Nem a legmagasabb hozamra kell vadászni, hanem a teljes képet kell nézni. Adott ország magas kamatszintje mögött állhat a magas infláció vagy egyéb problémák is indokolhatják, hogy kiemelkedő kamattal igyekeznek csalogatni a külföldi befektetéseket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04