29 °C Budapest

Már nem csak a "nagyok" kiváltsága, TE is kipróbálhatod!

Pénzcentrum
2006. október 18. 14:00

Korábban szinte kizárólag a hedge fund-ok, az intézményi befektetők és a profi spekulánsok foglalkoztak devizakereskedelemmel, mostanra azonban ez a lehetőség gyakorlatilag bárki számára nyitott. Egy valamivel mindenképpen tisztában kell azonban lenni, mielőtt belekezdenénk: ez a szegmens fokozott kockázatot rejt magában, így megéri kicsit részletesebben is foglalkozni azzal, mire is kell odafigyelni. Alábbi összeállításunkban arra igyekszünk rávilágítani, hogy a deviza befektetés hasznos eleme lehet portfoliónknak, kedvezőtlen esetben azonban az aranytojást tojó tyúknak hitt komponens sok fejfájást okozhat.

Korábban szinte kizárólag a hedge fund-ok, az intézményi befektetők és a profi spekulánsok foglalkoztak devizakereskedelemmel, mostanra azonban ez a lehetőség gyakorlatilag bárki számára nyitott. Egy valamivel mindenképpen tisztában kell azonban lenni, mielőtt belekezdenénk: ez a szegmens fokozott kockázatot rejt magában, így megéri kicsit részletesebben is foglalkozni azzal, mire is kell odafigyelni. Alábbi összeállításunkban arra igyekszünk rávilágítani, hogy a deviza befektetés hasznos eleme lehet portfoliónknak, kedvezőtlen esetben azonban az aranytojást tojó tyúknak hitt komponens sok fejfájást okozhat.

A devizák árfolyam-mozgásai mögött komplex gazdasági folyamatok húzódnak meg: adott deviza kurzusa az ország kamatszintje mellett a gazdaság állapotától is függ. Magától értetődően egy kamatemelés - minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve - a deviza erősödését eredményezi, hiszen a befektetők magasabb hozamra számíthatnak.

A fenti alapösszefüggésből adódóan az S&P stratégái az euró dollárral szembeni felértékelődésére számítanak, hiszen az amerikai Federal Reserve nyilatkozatai a tengerentúli kamatemelési hullám végére utalnak, míg az Európai Központi Bank az elemzők várakozásai szerint emel még kamatot az idén.

A devizák árfolyamváltozásával kapcsolatban elöljáróban még egy dolgot kell látni: a dollár euróval szembeni gyengülése azon amerikai befektetőknek kedvez, akik euróban denominált eszközökbe helyezték bizalmukat, hiszen egy eurónyi befektetés akkor is több dollárt ért, ha az alaptermék (pl. egy adott részvény) árfolyama nem változott.

Nemzetközi befektetési alapok

A fentieket "forintosítva" elmondható, hogy amennyiben itthon befektetünk egy nemzetközi részvényalapba, máris devizakitettséget szerzünk. Gondoljuk csak át: ha egy európai részvényeket tartalmazó alapba tesszük a pénzünket, akkor a forint euróval szembeni gyengülése kedvez nekünk, hiszen a pénzünk euróban van nyilvántartva (a leggyakrabban ebben közlik az egy jegyre jutó nettó eszközértéket is).

Az alap esetében érdemes utánanézni, hogy kötnek-e fedezeti ügyletet a devizaárfolyam változásából eredő hatások kivédésre. A hedge ügyletekkel kapcsolatban azt kell tudni, hogy lényegében fixálják nekünk egy bizonyos sávban az árfolyamot, tehát: nem veszíthetünk sokat a kedvezőtlen irányú elmozduláson, de ugyanígy nem is nyerhetünk, ha gyengül a forint. A hazai piacon elsősorban a fedezeti ügyletek nélküli nemzetközi alapok jelenléte a jellemző.

Mi van az alapban?

Kockázat szempontjából mindenképpen fontos, hogy melyik ország papírjaiba fektet az alap, hiszen a sérülékenyebb, feltörekvő országok fizetőeszközeinek piacán hektikusabb mozgásokat figyelhetünk meg, mint a fejlett országok devizáinak piacán. Ilyen szempontból tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy európai, vagy pedig egy BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) részvényalapba tesszük a pénzünket.

Opciózzunk?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Alábbi cikkünkben alapszinten bemutattuk már az opciók működését, a devizapiaccal kapcsolatban azonban itt is le kell szögezni, hogy a legtöbb szakértő szerint az átlagemberek számára ez a piac inkább a szerencsejátékhoz hasonlítható. A szakértők senkinek nem javasolják a nagyobb összeggel történő beszállást, és minden befektetés eszközléséhez profi tanács kérését javasolják. A deviza befektetés természetesen jó eleme lehet a portfoliónak, segíti a diverzifikációt, nem szabad azonban túlzásokba esni és túl nagy szeletet allokálni erre az eszközosztályra.

Pénzszerzés percek alatt - Amit eddig féltél megkérdezni!

Ma már mindenki számára egyszerű...

Ha az előzőekben leírtak tudatában valaki mégis úgy gondolja, hogy akad a kiemelkedő hozam reményében kockáztatni való pénze, meglehetősen egyszerűen és viszonylag kis összeggel beléphet a piacra. Erre lehetőséget ad többek között a portfolio.hu által kínált World Spreads rendszer, melynek esetében minimálisan 800 euró befizetésére van szükségünk a "devizázás" megkezdéséhez. (Tudni kell, hogy a tőkeáttételes ügyletek fokozott kockázatot rejtenek magukban, erről részletesebben az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak Olvasóink:

http://www.portfolio.hu/spread/ )

Egy kis házi feladat

Mielőtt kiválasztanánk, hogy melyik devizára szavazunk, nem árt megnézni, milyen helyzetben van az adott ország. Nem a legmagasabb hozamra kell vadászni, hanem a teljes képet kell nézni. Adott ország magas kamatszintje mögött állhat a magas infláció vagy egyéb problémák is indokolhatják, hogy kiemelkedő kamattal igyekeznek csalogatni a külföldi befektetéseket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm