0 °C Budapest

Pénzszerzés percek alatt : nem elég csak az irányt figyelni!

Pénzcentrum
2006. október 4. 14:00

Abban az esetben, ha opciókkal kereskedünk, elég sok dologra oda kell figyelni. Nem elég csak az irányt eltalálni, hanem ezen kívül több tényezőt is szem előtt kell tartanunk, ha el akarjuk ekrülni a kellemetlen meglepetéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Abban az esetben, ha opciókkal kereskedünk, elég sok dologra oda kell figyelni. Nem elég csak az irányt eltalálni, hanem ezen kívül több tényezőt is szem előtt kell tartanunk, ha el akarjuk ekrülni a kellemetlen meglepetéseket.

Korábban láttuk, hogy az opciók árát is nagyrészt a kereslet-kínálat alakítja, de az opció prémiumára hatással van az alaptermék mozgása, iránya, a volatilitás, és a hátralévő idő is.

Mindezen tényezőket figyelemmel kell kísérni, és a kereskedés során számításba kell venni. Ezen tényezők hatást az opciónkra a görög betűkkel tudjuk számszerűsíteni. A következőkben a delta, gamma, vega, theta, és a rho-val fogunk foglalkozni

Nézzük ezeket sorban:

Delta: a delta az alaptermék első deriváltja, amely azt méri, hogy mennyivel változik az opciónk értéke, ha az alaptermék 1 egységgel emelkedik. A delta call opciók esetén pozitív, put opciók esetén negatív. Itm opcióknál 0,5 és 1 közötti, atm opcióknál 0,5, és otm opcióknál 0,5 alatti.

Ha rendelkezünk egy call opcióval, amely strike price-a 100, és az alaptermék is 100, akkor a delta 0,5,. Tegyük fel, hogy ez az opció 1,5 egységbe került. Ha az alaptermék 101-re emelkedik, akkor az opció 0,5 egységgel 2-re fog emelkedni, természetesen csak abban az esetben ha minden más tényező változatlan.

Abban az esetben ha árfolyam emelkedésre játszunk (Long call, short put) a delta pozitív, ha esésre (short call, long put) akkor negatív.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Gamma: a gamma a delta deriváltja, vagyis azt méri, hogy mennyivel változik az opció deltája, ha az alaptermék 1 egységgel változik. A gamma az atm opcióknál a legmagasabb, és itm, otm-nél kisebb. Abban az esetben ha long call, vagy long put a pozíciónk a gamma pozitív, ha kiírók vagyunk, akkor a gamma negatív.

Az előző példánál maradva, ha az opció gammája 0,2, akkor ha az alaptermék 100-ról 101-re emelkedik, akkor a 100-as strike opció deltája 0,5-ről 0,7-re emelkedik.

A deltának és a gammának nagy szerep van abban, hogy az opciónk értéke jól "mozogjon", vagyis ha magas a gamma, akkor egy egység alaptermék növekedésre nagyobb értéke lesz a deltának, ami hatására többet fog érni az opciónk. Abban az esetben, ha az alaptermék nem a számunkra megfelelő irányba megy, akkor az opció nem fog egyre több értéket elveszíteni, hiszen ekkor csökken a gamma, aminek hatására csökken a delta.

A delta és gamma hatásának köszönhető az is, hogy a nagyon otm opciók miért nem hoznak az esetek nagy részében megfelelő nyereséget. Ha az alaptermék 100 egységbe kerül, akkor sokan szeretnek 120-130-as strike-ú opciót venni, mivel "olcsónak" tűnnek. De ezen opcióknak alacsony a deltája, alacsony a gammája is, vagyis hiába megy fel az alaptermék kb 110-re, az opciónk nem sokat fog mozogni.

Debreczeni Csaba

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20