Pénzszerzés percek alatt : nem elég csak az irányt figyelni!

Pénzcentrum
2006. október 4. 14:00

Abban az esetben, ha opciókkal kereskedünk, elég sok dologra oda kell figyelni. Nem elég csak az irányt eltalálni, hanem ezen kívül több tényezőt is szem előtt kell tartanunk, ha el akarjuk ekrülni a kellemetlen meglepetéseket.

Abban az esetben, ha opciókkal kereskedünk, elég sok dologra oda kell figyelni. Nem elég csak az irányt eltalálni, hanem ezen kívül több tényezőt is szem előtt kell tartanunk, ha el akarjuk ekrülni a kellemetlen meglepetéseket.

Korábban láttuk, hogy az opciók árát is nagyrészt a kereslet-kínálat alakítja, de az opció prémiumára hatással van az alaptermék mozgása, iránya, a volatilitás, és a hátralévő idő is.

Mindezen tényezőket figyelemmel kell kísérni, és a kereskedés során számításba kell venni. Ezen tényezők hatást az opciónkra a görög betűkkel tudjuk számszerűsíteni. A következőkben a delta, gamma, vega, theta, és a rho-val fogunk foglalkozni

Nézzük ezeket sorban:

Delta: a delta az alaptermék első deriváltja, amely azt méri, hogy mennyivel változik az opciónk értéke, ha az alaptermék 1 egységgel emelkedik. A delta call opciók esetén pozitív, put opciók esetén negatív. Itm opcióknál 0,5 és 1 közötti, atm opcióknál 0,5, és otm opcióknál 0,5 alatti.

Ha rendelkezünk egy call opcióval, amely strike price-a 100, és az alaptermék is 100, akkor a delta 0,5,. Tegyük fel, hogy ez az opció 1,5 egységbe került. Ha az alaptermék 101-re emelkedik, akkor az opció 0,5 egységgel 2-re fog emelkedni, természetesen csak abban az esetben ha minden más tényező változatlan.

Abban az esetben ha árfolyam emelkedésre játszunk (Long call, short put) a delta pozitív, ha esésre (short call, long put) akkor negatív.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gamma: a gamma a delta deriváltja, vagyis azt méri, hogy mennyivel változik az opció deltája, ha az alaptermék 1 egységgel változik. A gamma az atm opcióknál a legmagasabb, és itm, otm-nél kisebb. Abban az esetben ha long call, vagy long put a pozíciónk a gamma pozitív, ha kiírók vagyunk, akkor a gamma negatív.

Az előző példánál maradva, ha az opció gammája 0,2, akkor ha az alaptermék 100-ról 101-re emelkedik, akkor a 100-as strike opció deltája 0,5-ről 0,7-re emelkedik.

A deltának és a gammának nagy szerep van abban, hogy az opciónk értéke jól "mozogjon", vagyis ha magas a gamma, akkor egy egység alaptermék növekedésre nagyobb értéke lesz a deltának, ami hatására többet fog érni az opciónk. Abban az esetben, ha az alaptermék nem a számunkra megfelelő irányba megy, akkor az opció nem fog egyre több értéket elveszíteni, hiszen ekkor csökken a gamma, aminek hatására csökken a delta.

A delta és gamma hatásának köszönhető az is, hogy a nagyon otm opciók miért nem hoznak az esetek nagy részében megfelelő nyereséget. Ha az alaptermék 100 egységbe kerül, akkor sokan szeretnek 120-130-as strike-ú opciót venni, mivel "olcsónak" tűnnek. De ezen opcióknak alacsony a deltája, alacsony a gammája is, vagyis hiába megy fel az alaptermék kb 110-re, az opciónk nem sokat fog mozogni.

Debreczeni Csaba

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem