2017. november 25. szombat Katalin

Zsíros állami melóhoz juthatsz: mutatjuk, mi kell hozzá

Nap mint nap olvashatunk cikkeket a hazánkat sújtó munkaerőhiányról, egyesek már azt vetették fel, hogy közel- és távol-keleti vendégmunkások szerződtetésével lehetne orvosolni a bajokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet a közigazgatásban, amihez a Belügyminisztérium teljes közszférára kiterjedő adatbázisában merültünk el. Lássuk, mekkora a hiány a közszférában és mi kell, hogy már holnap az államnak dolgozhass.

Magyarországon jelenleg akkora munkaerőhiány, hogy az építőiparból 20-30 ezer ember hiányzik Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint. Őket, szerinte, kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkásokkal lehetne pótolni, ám egy ilyen húzás a közigazgatásban nehezen lenne kivitelezhető, hisz a magyar nyelv vagy a magyar jogszabályok ismerete alapelvárás, és ennek csak kevesen tudnának külföldről megfelelni.

A munkaerőhiány egyébként messze nem olyan vészes a közigazgatásban, mint az építtetőknél. Augusztusi adatok alapján 164 336 munkavállaló dolgozott az építőiparban, és a jogaszvilag.hu cikke szerint 35 százalékra becsülhetjük a feketén foglalkoztatott melósok számát, így 25 ezer fős hiánnyal számolva a teljes foglalkoztatotti számhoz képest körülbelül 10 százalékos hiány jön ki.

Ehhez képest, a KSH adatai szerint 2017. januártól júliusig a közszféra átlagos alkalmazotti létszáma 845,5 ezer fő volt, a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu adatai szerint pedig 2017. november 3-án 2928 főt kerestek a költségvetési szektorba, így az aktív dolgozókhoz képest ez az arány csupán 0,3 százalék, tehát jól össze kell szednie magát, aki költségvetési szervnél szeretne dolgozni: valószínűleg válogatósabbak lesznek, mint az építőiparban.

Hogy lehet itt keresni?

Először is fontos, hogy jelenleg közalkalmazotti és köztisztviselői foglalkoztatással keresnek munkavállalót a közigazgatásba. A különbség közöttük, hogy a köztisztviselő közhatalmat gyakorol. Ez a fizetésükben is meglátszik. A köztisztiviselők átlagos bruttó fizetése 318 984 forint volt 2017 első félévében, míg a közalkalmazottaké csupán 271 461 forint a KSH adata szerint. Náluk még jobban jártak a kormánytisztviselők, nekik 398 361 forint volt az átlagos bruttó bérük, de ilyen állás a Közigállás-portálon nincs meghirdetve.

Akinek megjött volna a kedve a zsírosabb köztisztviselői állásokhoz, annak van egy rossz hírünk: a meghirdetett pozíciók túlnyomó többsége (87 százaléka) közalkalmazotti állásokra vonatkozik. Az is fontos információ, hogy 188 álláson kívül az összes pozíció teljes munkaidős, otthon lévő kismamák tehát nem itt fognak tömegesen 4 órás állást kapni, viszont jó hír, hogy túlnyomó többségében (2402 esetben) határozatlan tartamú jogviszonyt kínálnak, nem pedig határozottat (526).

Területileg sem túl kiegyenlített, hogy hova keresnek épp munkavállalót a közigazgatásban. A lenti térképen tört fehérrel jelöltük azokat a megyéket, ahol 50 alatti státusz vár betöltésre, szürkével azokat, ahol 50 és 100 közötti szabad pozíció van, zölddel pedig azokat, ahol 100 és 200 közé esik az üres álláshelyek száma. Mindemellett messze veri ezeket a megyéket Pest megye, amelyet narancssárgával jelöltünk és Budapest, amely pedig barnás színt kapott. 

Jól látható, hogy Budapest toronymagasan veri a mezőnyt 983 betöltetlen álláshellyel, jelentősen el van még szakadva a mezőnytől Pest megye (413 pozíció), a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig BAZ-megye áll 143 meghirdetett állással.

Ha megfordítjuk a sorrendet, és azt vizsgáljuk, hogy hol keresi a legkevesebb munkavállalót az állam, akkor jól láthatjuk, hogy Békésben, Tolnában és Vas megyében van szükség a legkevesebb új közszférás munkavállalóra, érdemes tehát Budapesten vagy Pest megyében keresgélnünk, ha mindenképp az adófizetők általi befizetésekből szeretnénk megélni.

555 tanár?

A fenti statisztikai adatok kibányászása után részletesebben is elmerültünk a rendszerben. 

  • Ha keresési szónak a "tanár"-t jelöltük meg, akkor 555 lehetőség ugrott elő, van közöttük logopédust kereső hirdetés, de szükség van egyetemi tanárokra, családsegítőkre és láthatólag szinte bármilyen szakos tanárokra is.
  • Ha már az oktatásnál tartunk, jelenleg keresnek a felsőoktatásba 5 dékánt vagy dékánhelyettest és 3 rektort vagy rektorhelyettest is, úgyhogy a magasan kvalifikáltaknak is nyújt lehetőséget a közszféra.
  • Ha azt gépeltük be a keresőbe, hogy "orvos", akkor 302 lehetőség jött elő, iskolaorvostól kezdve keresnek szakorvosokat, rezidenseket, állatorvost és járási tisztifőorvost is. Ugyanakkor ápolók előtt is nyitva van 151 pozíció, sok szakápolói és gondozói hirdetéssel találkozhatunk.
  • 66 jogi állás is betöltetlen jelenleg a közigazgatásban, és a szakterület meglehetősen széles spektrumára várnak jelentkezőket: itt az alkalom, hogy aljegyzőként, osztályvezetőként vagy klímavédelmi hatósági referensként folytassuk karrierünket.
  • Óvodai állás 246 van jelenleg betöltetlen, így aki gyerekekkel szeret foglalkozni, azok előtt is nyitva van a közszféra kapuja, különböző mérnöki munkára 91, míg informatikai pozícióra 22 embert keresnek.

Végül pedig nézzünk még egy kis statisztikát: a közszférába leginkább egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkező munkavállalókat keresnek. Ha beleszámítjuk azokat a hirdetéseket, ahova tudományos fokozat (PhD) is szükséges, akkor ezek az ajánlatok teszik ki az összes betöltetlen pozíció 69 százalékát. Mutatjuk részletesen is:

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Biztos, hogy ide akarsz utazni? Térképen a világ legveszélyesebb országai

Az International SOS and Control Risks idén is összegyűjtötte, hogy a világ országaiba való utazás mekkora veszélyeket rejt a nyaralni vágyóknak. Az eredmények alapján érdemes lehet átgondolni, ki...
 

Egy tipp, amivel rendet varázsolhatsz a hűtőszekrényedben

Inkább be sem nézel a hűtőbe, mert akkora ott az összevisszaság? Szerencsére egy használt tojástartó segítségével könnyedén megoldható ez a probléma, így a hűtő polcai újra rendezettek lehetnek. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

11.23-11.29
Országos

Interspar

11.23-11.29
Országos

Tesco

11.23-11.29
Országos

Lidl

11.23-11.29
Országos

Aldi

11.23-11.29
Országos

Auchan

11.23-11.29
Országos

Interspar

Játékkatalógus
11.22-12.24
Országos

Lidl

Játékkatalógus
11.16-12.24
Országos

  Ajánlatunk