7 °C Budapest

Szörnyű dominó-effektus jöhet a magyar plázákban: közel a katasztrófa

2020. december 7. 13:01

Azonnali forgalmi adó csökkentést és bértámogatást kér a kormánytól a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete /BBÉE/. A csaknem 100 000 munkavállaló érdekképviseletét ellátó egyesület a kormánnyal kezdeményezett tárgyalásokon azt akarja elérni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók ne mondhassák fel, és tekintettel a rendkívüli helyzetre - határozott időre - csökkentsék a bérleti díjakat 50%-al. Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, további boltbezárásokra és elbocsátásokra kell számítani a magyar kiskereskedelem egy jelentős szektorában - véli az egyesület.

A magyar - bevásárlóközpontban üzemelő - divatáru, egyéb érintett kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások és munkavállalóinak megmentése érdekében kezdeményez tárgyalásokat a kormánnyal az iparági szereplőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete /BBÉE/. A COVID19 járvány miatt egymást követték a kiskereskedelem működését korlátozó kormányzati intézkedések. Emiatt — és az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt — folyamatosan csökkent az üzletek forgalma. A visszaesés mértéke éves szinten 40 és 60% között lesz ebben a szegmensben.

Mindeközben elszállt az Euró árfolyama, ami az EUR alapú bérleti díj fizetés miatt reménytelenül nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat, több kiskereskedelmi lánc már kénytelen volt lehúzni a rolót. A bevásárló központokban üzemelő kiskereskedelmi egységek ma csaknem 100 000 ezer embernek adnak munkát, a magyarországi bevásárlóközpontokban üzemelő divatipari vállalkozások éves árbevétele 2019-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

A BBÉT-t a kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások és munkavállalóinak megmentése érdekében a következő 5 pontos javaslattal kezdeményez tárgyalásokat a kormánnyal.

  • A kormány csökkentse a forgalmi adót a ruházati, lábbeli-, és a többi érintett szektor cégeinek, melyeknek bevásárlóközpontban vannak a telephelyeik 2021 január 1-től, 15 százalékkal, legalább 18 hónapra.
  • A kormány támogassa a bérköltségeket úgy, hogy a bruttó bérek és a bérterhek 50%-át biztosítja a vállalkozásoknak támogatás formájában.
  • Az egyesület kezdeményezi a bérleti díjak 50%-os csökkentését 2020 szeptember 1-től 2021 május 1-ig.
  • Az egyesület kezdeményezi az Euróban meghatározott bérleti díjak forintosítását 2020 március 1-től 2022 július 1-ig, úgy, hogy annak alapja az elmúlt két év HUF-EUR árfolyam átlaga legyen.
  • Az egyesület díjemelési és felmondási moratórium kihirdetését kezdeményezi 2024 január 1-ig. Az Egyesület ugyanakkor kezdeményezi a bérleti biztosítékok lehívásának megakadályozását is a vészhelyzet megszűnését követő második hónap végéig.

A szakértők számításai szerint amennyiben a Kormánnyal és a bérbeadókkal kezdeményezett tárgyalások nem vezetnek eredményre, további bolt bezárásokra és elbocsátásokra kell számítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületét 2020 szeptemberben jegyezték be. Az egyesület - kizárólag bevásárlóközpontokban működő - magyar tulajdonú, többnyire divatáru kiskereskedelmi és vendéglátóipari, valamint finomacélárut értékesítő vállalkozások érdekvédelmi szervezete. A 20 alapító tagvállalat, mely a Magyarországon forgalmazott legnagyobb magyar és nemzetközi márkákat képviseli, felvállalta az eddig érdekképviselettel nem rendelkező szegmens problémáinak, valamint javaslatainak tolmácsolását mind a kormány, mind pedig a bérbeadók irányába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm