2019. január 19. szombat Sára, Márió
HR Centrum

Szomorú valóság: ebben a szakmában sem rúghatnak labdába a magyar nők


A magyar informatikusok csupán kevesebb mint tíz százaléka nő, ezzel pedig a második legrosszabbak vagyunk Európában. Miközben ez az arány Romániában 25 százalék, Magyarország még magához képest is rontott. Ami pedig nagyobb baj, hogy tavalyhoz képest összesen is kevesebben dolgoznak IT végzettséggel.

Gyakori sztereotípia, hogy az informatikus hivatás férfi szakma. Noha egyre nagyobb mértékben találkozhatunk nőkkel a közvélekedés szerint hagyományosan férfiak által végzett munkakörökben is, az informatikusok esetén még mindig a férfidominancia a jellemző. Sőt, azt lehet mondani, hogy tavalyról idénre európai szinten sem nőtt a nők foglalkoztatottsági aránya a szektorban, de Magyarország egyenesen rontott is e tekintetben. A szektorban jellemző kiemelkedő jövedelmek és a munkaerőhiányi miatti könnyű bekerülés ellenére a munkavállalók összlétszáma némileg csökkent.

Magyarország a második legrosszabb helyen van, ami az információs szektorban foglalkoztatott nők számát illeti, ez 6500 nőt jelent a 62 ezerből az Eurostat friss adatai szerint. Százalékos bontásban ez azt jelenti, hogy az IT szektorban dolgozók 90 százaléka férfi. Mindez azért különösen érdekes, mert tavaly még 85 százalék volt a férfiak aránya itthon, amellyel bőven az európai mezőny közepén voltunk. A százalékok mögé nézve az eredmény még sokkolóbb -

egy év alatt ugyanis a női informatikusok fele eltűnt, számuk 12 ezerről 6 ezerre csökkent.

Az alábbi táblázatban a legtöbb EU-s országot szerepeltetjük, az egér mozgatásával tekinthetők meg a számok.

Nálunk csak Csehországban dolgozik kevesebb nő a szektorban, ott ez az arány a férfiak javára 93 százalék. Meglepő, de a női IT dolgozók arányának tekintetében Bulgária áll a legjobban a felmérés szerint - ott minden harmadik IT munkavállaló nő, de Törökország, Montenegró és Románia is előkelő helyet foglal el a rangsorban. Kevésbé meglepő, de jól szerepeltek az északi államok is az IT-s szakképesítésű nők foglalkoztatása terén, akárcsak a déli államok.

Régiós összehasonlításban elmondható, hogy bár a csehek mögöttünk vannak a rangsorban, rajtuk kívül az összes régiós szomszédunk jobban áll nálunk e tekintetben. A szlovákok 15,6 százalékos női munkavállalói aránya meglehetősen magasnak tekinthető, Románia pedig egyenesen az európai élmezőnyben van. A női foglalkoztatottak aránya a szektorban náluk 25 százalék.

Amiért különösen érdekes az adatsor, az az időbeli összehasonlítás. 2016-ban még mi voltunk az arányaiban második legtöbb IT-s nőt foglalkoztató ország. Így tehát a második legjobból a második legrosszabbá váltunk egy év alatt. Ez számban 6 ezer foglalkoztatott csökkenését jelenti.

Az arányok eltolódása tehát nem a férfi munkavállalók növekvő számának köszönhető, hanem a női IT-sek eltűnésének.

A kutatásból nem derül ki, hogy a létszámcsökkenés szektorelhagyásnak, vagy külföldi munkavállalásnak köszönhetőe-e, minden bizonnyla utóbbi a valószínűbb. Az információs szektor ugyanis az egyik legjobban fizető ágazat, kevés a valószínűsége, hogy a női munkavállalók fele pályaelhagyás mellett döntene. Sokkal valószínűbb a külföldi munkavállalás lehetősége, ugyanis a magyar IT szektor fizetéseinél csak a külföldi fizetések magasabbak. Ráadásul több külföldi országban is munkaerőhiány tombol a területen.

Noha az eredmény nem túl fényes, a tavalyi adatok ismeretében méginkább fájó. Egy évvel ezelőtt is csak Románia tudott megelőzni minket - a szomszédban akkor a jelenleginél is magasabb, 27,5 százalékos volt az IT-s nők aránya. Az ábrán látható, hogy a tavalyi évhez képest a szám a többi országban is csökkent, egyedül Horvátország tudott jelentős mértékben javítani.

Ahogy az látható, a sztereotípiák ebben az esetben igazak - uniós szinten is mindössze 14 százalék a női munkavállalók aránya, és csupán egy olyan ország van Európában, ahol ez az arány meghaladja a 30 százalékot. Azért is érdekes ez a szám, mert az információs szektor az egyik legjobban fizető ágazat ma, a magyar fizetések pár év fejlesztői tapasztalat után akár a bruttó egymilliós fizetést is elérhetik.

JÓL JÖNNE 900 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 900 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 213 forintos törlesztőrészlettel a K&H nyújtja (THM 14,97%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE 25 043 forintos törlesztőt (THM 17,21%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2019. 01. 18. 09:00
Pályakezdő 5 T

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy „mi is van egy pályakezdő fejében, amikor sikerül pályára...

laskainelli
2019. 01. 18. 08:46
5 szokás, ami javít a párkapcsolatodon

A párkapcsolatokat egy idő után nem hajtja a tűz, az ismeretlen megismerésére való vágy, a rejtély...

ajovomunkahelye
2019. 01. 16. 12:44
Félmaraton és nyelvvizsga: tudatos kismamák az Aonnál

Két kislánnyal bővült tavaly az Aon csapata. Venesz-Kormos Judit a tavalyi #dolgoznielmeny kutatásban...

becklaura
2019. 01. 16. 10:31
5 dolog, ami leginkább megkeseríti az életedet.

Munkám során nagyon sokszor ugyanazokba az élethelyzetekbe futok bele, csak más szereplőkkel, más...

perfekt
2019. 01. 16. 09:03
Segítség a 2019. évi első bérszámfejtéshez

A 2019. évi minimálbér kihirdetésre került 2018. év végén a Magyar Közlöny 217. számában...

kovacstunde
2019. 01. 15. 12:27
Japán a legtöbb legrégebben működő cégek országa

  A világon legrégebben működő cégek Japánban találhatók. Mitől képes egy cég évszázadokon...

jobangel
2019. 01. 15. 10:15
Így teszi tönkre az életed a konyhapszichológia!

Bakancslista, komfortzóna, kiégés, önmegvalósítás, karrierváltás, 30 éves korodra ezt már...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk