2018. november 20. kedd Jolán
HR Centrum

Szomorú valóság: ebben a szakmában sem rúghatnak labdába a magyar nők


A magyar informatikusok csupán kevesebb mint tíz százaléka nő, ezzel pedig a második legrosszabbak vagyunk Európában. Miközben ez az arány Romániában 25 százalék, Magyarország még magához képest is rontott. Ami pedig nagyobb baj, hogy tavalyhoz képest összesen is kevesebben dolgoznak IT végzettséggel.

Gyakori sztereotípia, hogy az informatikus hivatás férfi szakma. Noha egyre nagyobb mértékben találkozhatunk nőkkel a közvélekedés szerint hagyományosan férfiak által végzett munkakörökben is, az informatikusok esetén még mindig a férfidominancia a jellemző. Sőt, azt lehet mondani, hogy tavalyról idénre európai szinten sem nőtt a nők foglalkoztatottsági aránya a szektorban, de Magyarország egyenesen rontott is e tekintetben. A szektorban jellemző kiemelkedő jövedelmek és a munkaerőhiányi miatti könnyű bekerülés ellenére a munkavállalók összlétszáma némileg csökkent.

Magyarország a második legrosszabb helyen van, ami az információs szektorban foglalkoztatott nők számát illeti, ez 6500 nőt jelent a 62 ezerből az Eurostat friss adatai szerint. Százalékos bontásban ez azt jelenti, hogy az IT szektorban dolgozók 90 százaléka férfi. Mindez azért különösen érdekes, mert tavaly még 85 százalék volt a férfiak aránya itthon, amellyel bőven az európai mezőny közepén voltunk. A százalékok mögé nézve az eredmény még sokkolóbb -

egy év alatt ugyanis a női informatikusok fele eltűnt, számuk 12 ezerről 6 ezerre csökkent.

Az alábbi táblázatban a legtöbb EU-s országot szerepeltetjük, az egér mozgatásával tekinthetők meg a számok.

Nálunk csak Csehországban dolgozik kevesebb nő a szektorban, ott ez az arány a férfiak javára 93 százalék. Meglepő, de a női IT dolgozók arányának tekintetében Bulgária áll a legjobban a felmérés szerint - ott minden harmadik IT munkavállaló nő, de Törökország, Montenegró és Románia is előkelő helyet foglal el a rangsorban. Kevésbé meglepő, de jól szerepeltek az északi államok is az IT-s szakképesítésű nők foglalkoztatása terén, akárcsak a déli államok.

Régiós összehasonlításban elmondható, hogy bár a csehek mögöttünk vannak a rangsorban, rajtuk kívül az összes régiós szomszédunk jobban áll nálunk e tekintetben. A szlovákok 15,6 százalékos női munkavállalói aránya meglehetősen magasnak tekinthető, Románia pedig egyenesen az európai élmezőnyben van. A női foglalkoztatottak aránya a szektorban náluk 25 százalék.

Amiért különösen érdekes az adatsor, az az időbeli összehasonlítás. 2016-ban még mi voltunk az arányaiban második legtöbb IT-s nőt foglalkoztató ország. Így tehát a második legjobból a második legrosszabbá váltunk egy év alatt. Ez számban 6 ezer foglalkoztatott csökkenését jelenti.

Az arányok eltolódása tehát nem a férfi munkavállalók növekvő számának köszönhető, hanem a női IT-sek eltűnésének.

A kutatásból nem derül ki, hogy a létszámcsökkenés szektorelhagyásnak, vagy külföldi munkavállalásnak köszönhetőe-e, minden bizonnyla utóbbi a valószínűbb. Az információs szektor ugyanis az egyik legjobban fizető ágazat, kevés a valószínűsége, hogy a női munkavállalók fele pályaelhagyás mellett döntene. Sokkal valószínűbb a külföldi munkavállalás lehetősége, ugyanis a magyar IT szektor fizetéseinél csak a külföldi fizetések magasabbak. Ráadásul több külföldi országban is munkaerőhiány tombol a területen.

Noha az eredmény nem túl fényes, a tavalyi adatok ismeretében méginkább fájó. Egy évvel ezelőtt is csak Románia tudott megelőzni minket - a szomszédban akkor a jelenleginél is magasabb, 27,5 százalékos volt az IT-s nők aránya. Az ábrán látható, hogy a tavalyi évhez képest a szám a többi országban is csökkent, egyedül Horvátország tudott jelentős mértékben javítani.

Ahogy az látható, a sztereotípiák ebben az esetben igazak - uniós szinten is mindössze 14 százalék a női munkavállalók aránya, és csupán egy olyan ország van Európában, ahol ez az arány meghaladja a 30 százalékot. Azért is érdekes ez a szám, mert az információs szektor az egyik legjobban fizető ágazat ma, a magyar fizetések pár év fejlesztői tapasztalat után akár a bruttó egymilliós fizetést is elérhetik.

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 070 forintos törlesztőrészlettel az MKB Bank nyújtja (THM 14,23%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 13 123 forintos törlesztőt (THM 11,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H Bank, a Cetelem, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2018. 11. 19. 11:01
Őszi agyturbó

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne....

perfekt
2018. 11. 19. 09:02
Mire is kell ajánlatot tennünk?

... avagy a közbeszerzési műszaki leírás jelentősége 2. rész [...] Bővebben!

jobangel
2018. 11. 18. 19:06
Személyes konfliktusok a munkahelyen, avagy a mobbing anatómiája

Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A...

laskainelli
2018. 11. 18. 17:22
A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél...

legacykft
2018. 11. 16. 09:00
Miért csalódunk az új módszerekben?

Számos szervezet felismerte, hogy ha a jövőben is sikeresek akarnak maradni, nem mehetnek tovább...

hrbonbon
2018. 11. 15. 12:15
Hogyan „tágul ki” a munka világa?

  Néhány hete a HR Fest konferencián jártam, és ennek kapcsán az erősödött bennem, hogy mennyire...

icoachu
2018. 11. 12. 13:27
Vajon hogyan tanulnak a sikeresen nyelvtanulók?

Nyelvtanuló vagy? Esetleg nem úgy haladsz, ahogyan azt szeretnéd? Vagy úgy érzed jó lenne hatékonyabbá...

NÉPSZERŰ
FRISS