2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi
HR Centrum

Elárulta a pszichológus: ezért kap előbb fizetésemelést a kollégád, mint te


Elgondolkodtál már valaha azon, hogy a munkájukban kiemelkedően eredményes emberek mitől olyan sikeresek? Vajon a szaktudásuk tette őket azzá, vagy inkább a személyiségjegyeik, netán mindkettőnek szerepe volt? Vajon melyik számít igazán? Pszichológus szakértő segítségével elemeztük, valójában mire van szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmádban.

Minden munkakörben meghatározhatóak azok az elvárt kompetenciák, vagyis képességek és készségek csoportja, angolul "skillek", amik az adott munka elvégzéséhez szükségesek - mondta ela Pénzcentrumnak Halászné Gosztonyi Ágnes tanácsadó szakpszichológus.

Megkülönböztetünk hard skilleket és soft skilleket, vagyis kemény és puha faktorokat. Az előbbiek olyan, a munkakör szempontjából specifikus szaktudást takarnak, amik könnyen felismerhetőek és megnevezhetőek, a kiválasztási folyamatban objektíven mérhetőek, ám viszonylag nehezen átvihetőek egyik helyzetről a másikba. Ilyen például informatikai munkakörben egy programozói nyelv ismerete.

Ezzel szemben a puha faktorok leginkább érzelmi alapúak, szubjektívebbek, az emberi érintkezésekben figyelhetők meg, éppen ezért a kiválasztási folyamat során nehezebb definiálni és mérni őket. A kommunikációs készség, a másokkal való együttműködés képessége, a konfliktuskezelés vagy vezetői készségek mind ebbe a kategóriába tartoznak - hogy csak néhányat említsünk.

A munkáltatók és szakemberek pedig egyre inkább felismerik, hogy a puha faktoroknak, vagyis a személyes, szociális kompetenciáknak legalább akkora szerepük van az érvényesülésnél és egy adott munkakör sikeres betöltésénél, mint a szakmai tapasztalatnak és tudásnak.

Sok helyen még mindig a szaktudás, a hard skillek alapján veszik fel a munkavállalót, de a megfelelő személyiségjegyek, vagyis a soft skillek hiánya miatt bocsátják aztán el.

Az iskolarendszer is támogatja ezt az elavult nézetet

A magyar iskolarendszer is a hard skillekre alapoz, a sok tényszerű tudás és lexikális információk tanításán túl igen ritka kivétel, hogy a gyermekek személyiségfejlesztésére is jusson idő és energia - folytatja a szakember. Talán ezért érhet később váratlanul sokakat, csalódással párosulva, hogy a szaktudás önmagában nem elegendő feltétele a sikernek.
Ezzel a megállapítással a friss diplomásokat alkalmazó magyar vállalatok is mélyen egyetértenek:

Az egyetemeken fókusz az egyéni tanuláson, ismeretszerzésen és feladatmegoldáson van. Ezzel szemben a munkáltatók az állásinterjúkon előnyben részesítik azokat a szakterületük iránt elkötelezett, motivált fiatalokat, akik képesek az együttműködésre, alkalmasak a csapatmunkára, emellett képesek önálló, egyéni feladatmegoldásra is

- nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak a Richter Gedeon Nyrt. képviselője. Mindez azt jelenti, hogy a soft skillek sok esetben piacképesebbé teszik a munkavállalót, mint az egyetemek által nyújtott elméleti tudás.

Jó hír: mint minden készség, ez is fejleszthető

Kompetencia érzésünk - hogy valamiben nagyon jók vagyunk - gyermekkorból ered. Ideális esetben a meleg, elfogadó szülői neveltetés nyomán képességeinknek és személyiségünknek megfelelően támasztottak velünk szemben elvárásokat, és elért eredményeink alapján reális visszacsatolásokat kaptunk önmagunkról, teljesítményünkről, így segítve a reális pozitív énképünk és önbizalmunk kialakulását.

Azoknak, akik ebben hiányt szenvedtek, jó hír lehet, hogy mint minden készség, a soft skillek is fejleszthetők. Ma már sok vállalatnál szerveznek erre külön képzéseket, tréningeket, bízva abban, hogy a munkavállalók ezáltal még eredményesebb munkára lesznek képesek. De mi is tehetünk érte, önismeretünk növelésével. Fontos, hogy tisztán lássuk saját képességeinket, erősségeinket és fejlesztésre szoruló területeinket, hogy aztán olyan munkát és hivatást választhassunk, ami illeszkedik tudásunkhoz és személyiségünkhöz egyaránt. Ez pedig jó kiinduló alap lehet ahhoz, hogy végül olyan területen kössünk ki a munka világában, ahol elégedettnek és kompetensnek élhetjük meg magunkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 04. 22. 09:02
Május 1-jétől fontos változások az online számlaadat szolgáltatásban

Folyamatos a javítás és a felhasználói visszajelzések miatti fejlesztés a NAV online adatszolgáltatási...

legacykft
2019. 04. 19. 09:00
Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

Az előző blogposztban ránéztünk néhány olyan területre, amelyre tudatos figyelmet fordítva minőségi...

y2ycoaching
2019. 04. 18. 14:03
HR Revolution - Tényleg válság van a HR-en?

Munkaerőhiány, employer branding, generációk, megtartás, bevonzás, Big Data, automatizálás......

hrdoktor
2019. 04. 15. 07:46
3 tipp tavaszi fáradtság ellen

Reggelente nehezen kelünk ki az ágyból, ebéd után csak a sziesztán jár az eszünk, délutánonként...

jobangel
2019. 04. 15. 06:00
Üzenem a maximalistáknak: 60%

A maximalizmus tud jó dolog lenni, mert a munkájukra igényes emberekkel elvileg jó dolgozni. De...

coachco
2019. 04. 12. 11:37
A fejlesztés mellékhatásai

Mennyire könnyű másokban megtalálni a vétkest, az okozót, lerázva magunkról minden felelősséget! [...]...

vezetoi-coaching
2019. 04. 11. 02:31
Egy kis hasznos beszélgetésről…

Egy személyes történet arról, hogy hogyan lenne jó, hogy ha egy vezető ismerné a munkatársait...

NÉPSZERŰ
FRISS