2017. május 23. kedd Dezső
Hírek » Karrier

Ekkora a baj? Betanított munkást se találnak havi 180 ezerért

Végzettség nem kell hozzá, és akár havi nettó 180 ezret is fizetnek, mégis nehezen talált munkaerőt egy belvárosi étterem. Csaknem minden nyolcadik jelentkező visszahívós sms-t küldöt, ezzel tudatva, hogy érdeklődik a munka iránt. Tényleg ekkora a gond van a vendéglátásban?

Jó ideje mindennapos téma már, hogy hiányoznak az országból a jó szakemberek. Illetve vannak jó szakemberek itthon, csak nem annyi, amennyire szüksége lenne a munkaerő-piacnak. Az viszont meglepő, hogy mekkora procedúra embert találni egy olyan munkára is, amihez semmilyen szakképesítésre nincs szükség. A Pénzcentrumnak egy 9. kerületi jól menő étterem üzletvezetője mesélte el, hány telefonhívás és találkozó kellett ahhoz, hogy találjanak egy mosogatót. Az igazán megdöbbentő az volt, hogy a jelentkezőknek több, mint a 10 százaléka visszahívós sms-t küldött jelentkezés gyanánt.

Egy ingyenes lapban adtuk fel álláshirdetést, és több, mint 150 ember érdeklődött a mosogatói állás iránt. A jelentkezők nagy részét arra buzdítottam, hogy jöjjön be az étterembe, nézze meg a konyhát, és beszéljünk személyesen. Végül csak 25 ember nézte meg az éttermet, és összesen négyen jöttek próbanapra, pedig már arra az egyetlen napra is bejelentettük őket, és 9 ezer forintos napidíjat is fizettünk nekik"

- mondta a Pénzcentrumnak az étterem vezetője, aki neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint viszont az volt számára a legmeglepőbb, hogy több, mint 20 különböző telefonszámról kapott visszahívós sms-t. Később kiderült, hogy a visszahívást kérők is az állásra akartak jelentkezni. Hajléktalan is jelentkezett a munkára, de ő valahogy megoldott egy telefonhívást. Az új kollégának egyébként a 140-180 ezer forintot ajánlottak, függően attól, hogy az adott hónapban hány napot dolgozik. Munkadiő alatt pedig étkezés is jár.

A vendéglátásban egyébként betanított munkásként a piaci adatok szerint általában 90-160 ezer forint körüli nettó fizetést lehet havonta megkeresni.

Égető a probléma, komplex átalakítás kell

Nemcsak a 9. kerületi étterem küzd azzal, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen talál új munkatársakat.

Az ország bármely régiójában szerveztünk szakmai tanácskozást, mindenhol első számú problémaként a munkaerőhiányt jelölték meg az ágazat vállalkozói"

- mondta a Pénzcentrumnak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

Ennek részben ágazat-specifikus okai is vannak, hiszen a vendéglátásnak része a fizikai munka, hogy hétvégén, és ünnepnapon is kell dolgozni, közben az átlagbérek általában nem érik el a magyar nemzetgazdasági átlagot, arról nem is beszélve, hogy ugyanezért a munkáért külföldön a többszörösét fizetik.

A VIMOSZ egy munkacsoportot állított fel, amely feladata, hogy kidolgozzon egy javaslatcsomagot a munkaerőhiány enyhítésére, amelyet később majd felterjesztenek a minisztériumba. Ebben kitérnek a képzés reformjára, a csökkent és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, valamint a nyugdíjasok visszafoglalkoztatására is.

Úgy gondoljuk, hogy a közmunkások egy részét is foglalkoztathatná az ágazatunk, csúcsterhelés esetén pedig a részmunkaidős állások bővítése jelenthet megoldást"

- mondta a főtitkár. A közmunkások foglalkoztatását egyébként az is indokolhatja, hogy egy részükből idővel szakképzett dolgozó is válhat, de betanított munkára is tudják őket alkalmazni. Így nagyobb esélyük lenne az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A tavalyi év végén 197 ezer volt a regisztrált közfoglalkoztatottak száma, a következő időszakban viszont ezt a létszámot szeretnék 150 ezerrel csökkenteni. Egyébként a közfoglalkoztatási programban is jelentős változások lesznek, például 2018 nyarától három éven belül maximum 12 hónapig lehet valaki közfoglalkoztatotti státuszban. Ettől az intézkedéstől pedig azt várja a kormány, hogy a versenyszféra számára szükséges munkaerő elérhetőbb lesz. Szintén ezt a célt szolgálja, hogy a szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani.

Jó terep lehet a közfoglalkoztatottaknak a vendéglátás arra, hogy idővel az elsődleges munkaerő-piacon tudjanak elhelyezkedni, és az ágazat égető létszámhiányán is tudna enyhíteni. A VIMOSZ a hónap végére ígéri a javaslatcsomagját.

Hozzászólások száma: 11 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a bizonyíték: ennyit fizet a kezdő kasszásoknak az Aldi
Felsőfokú végzettség sem kell a pozícióhoz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezt teszik velünk az okostelefonok

Tudtad, hogy az emberek általában 110 alkalommal ellenőrzik a telefonukat, kereste-e őket valaki? A legtöbben még a fürdőszobába, sőt, a mosdóba sem mennek ki a telefonjuk nélkül. Úgy néz ki, elválaszthatatlanok...
 

Ne költs drága illatosítókra! Mutatjuk a filléres fegyvert a szagok semlegesítésére

Ha valaki szokott otthon sütkérezni, egészen biztos lapul valahol a konyhaszekrényben néhány zacskó sütőpor. Arról már írtunk, hogy kiválóan funkcionál gyomirtószerként, de hasznát vehetjük...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

05.25-05.31
Országos

Spar

05.25-05.31
Országos

Spar, Interspar

Gasztro
05.24-06.14
Országos

Lidl

05.18-05.24
Országos

Interspar

05.18-05.24
Országos

Spar

05.18-05.24
Országos

Auchan

05.18-05.24
Országos

Aldi

05.18-05.24
Országos