Stressed business man at the office. He is casually dressed and looking distraught. He looks very uncomfortable and could also have a headache. He is has his head in his hand and looks very upset. He is sitting at a desk with a computer. Copy space.

Ennyire húsbavágó a magyar rögvalóság: 2,8 millió dolgozónak az átlagbér is álom csupán

2022. október 25. 16:10

Tegnap jelentek meg az idén augusztusi átlagbérek, ami alapján a bruttó fizetés itthon 497 200 forint volt, míg a nettó átlagbér 342 ezer forint volt. Az átlag azonban csalóka lehet, ugyanis a fizetések között óriási eltérések lehetnek nem csak földrajzilag, hanem a különböző foglalkoztatási területek szerint is. Megnéztük, hogy a több mint 4 millió 700 ezer foglalkoztatott közül hány embernek éri el a fizetése az országos nettó bér szintjét, és kiknek marad csak álom hazavinni az átlagfizetést.

Tegnap közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén augusztusi átlagbéreket, a friss adatokból pedig azt mutatták, hogy a bruttó átlagbér 497 200 forint volt, ami 16,6%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához, a nettó átlagbér pedig 342 900 forint. Ha viszont ezt összevetjük azzal, hogy augusztusban 15,6% volt az infláció, szeptemberben pedig 20,1%. akkor ez az átlagos bérnövekedés nem is tekinthető annyira jelentősnek, hiszen a drágulása szinte teljesen elviszi a 2022-es emelések értékét, még úgy is, hogy idén a szokásosnál magasabb mértékben nőttek itthon a fizetések.

Azonban a bruttó országos átlagfizetés nagyon sok mindent nem mutat meg, hiszen óriási eltérések tapasztalhatóak a különböző területek között, erre jó példa, hogy az IT-szakemberek bőven 600-700 ezres bruttó kezdő fizetésre számíthatnak, miközben a több évtizedes tapasztalattal rendelkező pedagógusok vagy egészségügyi szakdolgozók, ennek akár a felénél is kevesebbet keresnek. Most megnéztük, mennyit kaptak kézhez a különböző nemzetgazdasági ágakban dolgozók idén augusztusban, és hányan keresték meg az országos nettó átlagfizetést.

Kétharmad az átlag alatt

Ha  a nemzetgazdasági ágakra bontva nézzük a béreket, akkor jól látszik, hogy az átlaghoz képest nagy a szórás a különböző munkaerőpiaci területeken között a nettó béreket tekintve. Idén augusztusban 19 nemzetgazdasági szektor közül csak hatban érte el a bruttó átlagfizetés az országos a szintet.

Ez azt jelenti, hogy a hazai munkavállalók többségének csak álom marad marad a nettó 342 ezer forintos átlagbér.

Az ábrán jól látszik, hogy csak a bányászat, az energiaipar, az információ és kommunikáció, a tudományos tevékenység, a közigazgatás és a feldolgozóipar területés dolgozók kaptak augusztusban többet a nettó átlagbérnél. A béregyenlőtlengésgeket az is jól mutatja, hogy ezeken a területeken augusztusban 1 millió 851 ezer főt foglalkoztattak, ami a 4 millió 713 ezer fős munakerőpiac csupán 40%-át jelentette. Ráadásul például a feldolgozóiparban éppen csak maghaladják a fizetések az országos nettó bérszintet.

Ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak 60%-a, a 2 millió 862 ezer fő bőven alatta volt a nettó átlagos fizetésnek. Ugyan 2022 sok területen voltak béremelések, azonban jól látszik, hoyg ez egyrészt nem volt elég arra, hogy a magyar dolgozók nagy részénak a fizetése elérje az átlagbér szintjét. Másrészt a rekordmagas infláció miatt a bérkorrekció szeptemberre szinte eltűntek, és már ott tartunk, hogy négy év után először megint reálbércsökkenés lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emberhiány is komoly gond lesz

Ugyan itthon mostanában sokszor került szóba, hogy magas foglalkoztatottság mellett van több területen emberhiány, a nemzetgazdasági ágakra vonatkozó foglalkoztatási adatokból az derül ki, hogy bizonyos szektorokban tavaly óta elbocsátások voltak.

Ezek egyébként általánosan olyan területek, ahol alacsony fizetések jellemzőek, és ez előző ábrán is jól látszott, hogy bőven a nettó bér alatt vannak a fizetések ezekben a szektorokban. Mindebből jól látszik, hogy az itthon dolgozók közel kétharmadának szinte luxusnak tűnik az átlagbér szintjének elérése, miközben az idei infláció miatt már ott tartunk, hogy rengeteg emebrnek kevesebbre elég a pénze, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul komoly problémát jelenthet a jövőben, hogy rengetegen hagyják el az olyan rosszul fizetett szektorokat, mint az egészségügy, vagy az oktatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?