12 °C Budapest
Stressed business man at the office. He is casually dressed and looking distraught. He looks very uncomfortable and could also have a headache. He is has his head in his hand and looks very upset. He is sitting at a desk with a computer. Copy space.

Ennyire húsbavágó a magyar rögvalóság: 2,8 millió dolgozónak az átlagbér is álom csupán

2022. október 25. 16:10

Tegnap jelentek meg az idén augusztusi átlagbérek, ami alapján a bruttó fizetés itthon 497 200 forint volt, míg a nettó átlagbér 342 ezer forint volt. Az átlag azonban csalóka lehet, ugyanis a fizetések között óriási eltérések lehetnek nem csak földrajzilag, hanem a különböző foglalkoztatási területek szerint is. Megnéztük, hogy a több mint 4 millió 700 ezer foglalkoztatott közül hány embernek éri el a fizetése az országos nettó bér szintjét, és kiknek marad csak álom hazavinni az átlagfizetést.

Tegnap közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idén augusztusi átlagbéreket, a friss adatokból pedig azt mutatták, hogy a bruttó átlagbér 497 200 forint volt, ami 16,6%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához, a nettó átlagbér pedig 342 900 forint. Ha viszont ezt összevetjük azzal, hogy augusztusban 15,6% volt az infláció, szeptemberben pedig 20,1%. akkor ez az átlagos bérnövekedés nem is tekinthető annyira jelentősnek, hiszen a drágulása szinte teljesen elviszi a 2022-es emelések értékét, még úgy is, hogy idén a szokásosnál magasabb mértékben nőttek itthon a fizetések.

Azonban a bruttó országos átlagfizetés nagyon sok mindent nem mutat meg, hiszen óriási eltérések tapasztalhatóak a különböző területek között, erre jó példa, hogy az IT-szakemberek bőven 600-700 ezres bruttó kezdő fizetésre számíthatnak, miközben a több évtizedes tapasztalattal rendelkező pedagógusok vagy egészségügyi szakdolgozók, ennek akár a felénél is kevesebbet keresnek. Most megnéztük, mennyit kaptak kézhez a különböző nemzetgazdasági ágakban dolgozók idén augusztusban, és hányan keresték meg az országos nettó átlagfizetést.

Kétharmad az átlag alatt

Ha  a nemzetgazdasági ágakra bontva nézzük a béreket, akkor jól látszik, hogy az átlaghoz képest nagy a szórás a különböző munkaerőpiaci területeken között a nettó béreket tekintve. Idén augusztusban 19 nemzetgazdasági szektor közül csak hatban érte el a bruttó átlagfizetés az országos a szintet.

Ez azt jelenti, hogy a hazai munkavállalók többségének csak álom marad marad a nettó 342 ezer forintos átlagbér.

Az ábrán jól látszik, hogy csak a bányászat, az energiaipar, az információ és kommunikáció, a tudományos tevékenység, a közigazgatás és a feldolgozóipar területés dolgozók kaptak augusztusban többet a nettó átlagbérnél. A béregyenlőtlengésgeket az is jól mutatja, hogy ezeken a területeken augusztusban 1 millió 851 ezer főt foglalkoztattak, ami a 4 millió 713 ezer fős munakerőpiac csupán 40%-át jelentette. Ráadásul például a feldolgozóiparban éppen csak maghaladják a fizetések az országos nettó bérszintet.

Ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak 60%-a, a 2 millió 862 ezer fő bőven alatta volt a nettó átlagos fizetésnek. Ugyan 2022 sok területen voltak béremelések, azonban jól látszik, hoyg ez egyrészt nem volt elég arra, hogy a magyar dolgozók nagy részénak a fizetése elérje az átlagbér szintjét. Másrészt a rekordmagas infláció miatt a bérkorrekció szeptemberre szinte eltűntek, és már ott tartunk, hogy négy év után először megint reálbércsökkenés lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emberhiány is komoly gond lesz

Ugyan itthon mostanában sokszor került szóba, hogy magas foglalkoztatottság mellett van több területen emberhiány, a nemzetgazdasági ágakra vonatkozó foglalkoztatási adatokból az derül ki, hogy bizonyos szektorokban tavaly óta elbocsátások voltak.

Ezek egyébként általánosan olyan területek, ahol alacsony fizetések jellemzőek, és ez előző ábrán is jól látszott, hogy bőven a nettó bér alatt vannak a fizetések ezekben a szektorokban. Mindebből jól látszik, hogy az itthon dolgozók közel kétharmadának szinte luxusnak tűnik az átlagbér szintjének elérése, miközben az idei infláció miatt már ott tartunk, hogy rengeteg emebrnek kevesebbre elég a pénze, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul komoly problémát jelenthet a jövőben, hogy rengetegen hagyják el az olyan rosszul fizetett szektorokat, mint az egészségügy, vagy az oktatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem