26 °C Budapest
Nesze neked home office: arcpirítóan kevés magyar dolgozhatott otthonról tavaly

Nesze neked home office: arcpirítóan kevés magyar dolgozhatott otthonról tavaly

2021. május 18. 11:04

Bár a járvány terjedése szempontjából biztonságosabb lett volna otthonról dolgozni azoknak, akik ezt megtehetik, a magyar munkavállalók mindössze 3,6 százaléka tölthette javarészt home office-ban a 2020-as évet. A friss statisztikákból kiderült, hogy például az osztrákoknál majdnem a dolgozók ötöde dolgozhatott otthonról, Finnországban ugyanez az arány 25 százalék volt. Az EU-ban csak Romániában, Bulgáriában és Horvátországban dolgozhattak kevesebben otthonról, mint nálunk.

A világjárványra válaszul bevezetett társadalmi távolságtartási intézkedések sok embert arra kényszerítettek, hogy otthonról dolgozzon. 2020-ban az EU-ban a 15-64 éves foglalkoztatottak 12,3 százaléka dolgozott leginkább otthonról, ez az arány az elmúlt évtizedben állandóan 5 százalék körül mozgott az Eurostat adatai szerint.

A korábbi években többségben az önfoglalkoztatók dolgoztak otthonról, a különbség azonban 2020-ban kisebb lett, mivel a rendszerint otthonról dolgozó munkavállalók (tehát nem egyéni vállalkozók) aránya a 2019-es 3,2 százalékról 10,8 százalékra nőtt az Unióban, míg az önfoglalkoztatóké kisebb mértékben emelkedett, a 2019-es 19,4 százalékról 2020-ban 22,0 százalékra.

Több nő dolgozik otthonról, mint férfi

Az otthoni munkavégzés tekintetében a munkavállalók kora és neme szerint eltérő tendenciák figyelhetők meg. 2020-ban a nők nagyobb hányada (13,2%) jelezte, hogy általában otthonról dolgozik, a férfiaknál 11,5 volt az arány.

A többi korcsoporttal összehasonlítva a fiatalabbak 2020-ban kisebb valószínűséggel dolgoztak otthonról: a 15-24 éveseknek csak 6,3 százaléka jelezte, hogy home office-ban dolgozik, míg a 25-49 éveseknek 13,0 százaléka, az 50-64 éveseknek pedig 12,4 százaléka dolgozott otthonról tavaly.

Az otthoni munkavégzés tekintetében Finnország vezette az uniós tagállamok listáját, ahol 2020-ban a foglalkoztatottak 25,1 százaléka dolgozott jórészt home office-ban. Finnországot Luxemburg (23,1%) és Írország (21,5%) követte. Ezzel szemben az otthon dolgozók legalacsonyabb arányát Bulgáriából (1,2%), Romániából (2,5%), és Horvátországból (3,1%) jelentették.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nekünk, magyaroknak sem volt egyszerű 2020, hiszen csak a dolgozók 3,6 százaléka végezhette otthonról a munkáját. Ezzel szemben Ausztriában majdnem minden ötödik dolgozó home office-ban volt tavaly, de a környező országokban a lengyeleknél (8,9%), Szlovéniában (7,4%), a csheknél (7,2%) és Szlovákiában (5,7%) is arányaiban több dolgozónak engedték meg a távoli munkavégzést, mint nálunk.

Ráadásul a magyar kormány a középiskolák, szakiskolák, valamit az általános iskolák felső tagozatainak május 10-i nyitásával egyidőben már nem tette ajánlottá a távoli munkavégzést a közigazgatásban, illetve a többi gazdasági szereplőnél sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?