32 °C Budapest
Rengeteg magyar dolgozó szívhatja a fogát: hétfőtől változnak a munkaügyi szabályok

Rengeteg magyar dolgozó szívhatja a fogát: hétfőtől változnak a munkaügyi szabályok

2021. május 7. 14:02

Nem csak a középiskolások és a felsősök élete változik meg hétfőtől, a nyitás újabb lépése a magyar munkahelyekre is hatással lesz. Ugyanis május 10-étől a kormányzat már nem teszi ajánlottá az otthoni munkavégzést a közigazgatásban, illetve a gazdasági szereplőknél sem. Így pedig szépen lassan vissza kell térni az irodába azoknak is, akik eddig otthonról dolgozhattak: ezt azonban a magyar dolgozók jó része nem szeretné. A Pénzcentrum felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 16 százaléka hallani sem akar a visszatérésről, a kitöltők majdnem fele pedig bejárna ugyan, de nem egész héten.

Vége a jó világnak: azzal, hogy hétfőtől nyitnak a középiskolák, szakiskolák, valamit az általános iskolák felső tagozatai, a kormány már nem teszi ajánlottá a távoli munkavégzést a közigazgatásban, illetve a többi gazdasági szereplőnél sem. Az erről szóló rendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben.

Így pedig nem csak a középsulisok térnek vissza az iskolapadba, hanem szüleiknek is végérvényesen vissza kell térniük az irodába - legalábbis immáron nem lesz rendeletbe foglalva az otthoni munkavégzés ajánlása. Persze kérdés, mennyire akarnak visszaülni az otthoni íróasztaltól az irodaiba:

annyi biztos, hogy a munkahelyeknek nagy kihívást jelent majd megszervezni a bejárást a dolgozók átoltottságának függvényében.

Sőt, egyik napról a másikra sem lehet egyből a mélyvízbe dobni a kollégákat, éppen ezért sok cég "beszoktatással" kezdi a visszatérést. Azaz nem egész héten kell bentről melózni, elég a kijelölt napokon - így az irodák sem lesznek olyan zsúfoltak, jobban el lehet osztani, ki mikor megy be.

Most a Pénzcentrum felméréséből is az derült ki, hogy azon dolgozók közül, akiknek még eddig nem kellett visszatérni a melóba, csupán 10,1 százalék mondta azt: ő 100 százalékban vissza szeretne térni az irodába. A legtöbb válaszadó (30,76%) azzal lenne elégedett, ha csak heti 1-2 napon kellene bentről dolgozni, a többin pedig ugyanúgy otthoni munkavégzés lenne a melóban, mint eddig. 17,12 százalék megelégedne heti 1-2 nap otthoni munkával is.

Viszont a több mint 3000 válaszadó majdnem 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő egyáltalán nem térne vissza az irodai munkavégzéshez.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekesség továbbá, hogy a kitöltők 26 százaléka már teljesen visszatért a munkahelyére, vagy nem is volt lehetőség a home office-ra.

Komolyabb biztonsági intézkedéseket várnak el a magyar dolgozók

A Randstad Workmonitor korábbi, a témában készült felméréséből pedig az derült ki, hogy hogy érzik magukat azok, akiknek vissza kellett mennie a munkahelyükre, vagy eleve nem is dolgozhattak otthonról. A megkérdezett magyar dolgozók 61%-a úgy nyilatkozott, otthonról nem végezhető feladatai vannak és csak 37% szerint végezhető a munkája ’home office’-ból is. A munkahelyükre bejáró magyar dolgozók 71%-a visel maszkot folyamatosan munka közben, azonban 37%-uk így is folyamatosan fél a megfertőződés lehetőségétől,

egyharmaduk pedig kimondottan stresszesnek érzi magát saját és szerettei egészsége emiatt.

A vizsgált munkaerőpiacokon a dolgozók 53%-a szerint egyértelmű szabályokat hoztak mind az otthoni, mind a munkahelyi munkavégzéssel kapcsolatban, nálunk erről 43% számolt be. A dolgozók számára lényeges, hogy a munkaadók hogyan kezelik a pandémiával és a megváltozott munkakörülményekkel kapcsolatos problémákat – ezen a téren a hazai munkaadók jelenleg jól állnak. A válaszadók a nemzetközinél magasabb hányada, 59%-a maradna jelenlegi helyén – igaz, mindössze 11%-uk ajánlana egy a cégénél felmerülő munkalehetőséget saját ismeretségi körében. 27% nyilatkozott úgy, hogy a megváltozott helyzet miatt fizetésemelést vagy egyéb kompenzációt szeretne kérni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?