11 °C Budapest
Rengeteg magyar dolgozó szívhatja a fogát: hétfőtől változnak a munkaügyi szabályok

Rengeteg magyar dolgozó szívhatja a fogát: hétfőtől változnak a munkaügyi szabályok

2021. május 7. 14:02

Nem csak a középiskolások és a felsősök élete változik meg hétfőtől, a nyitás újabb lépése a magyar munkahelyekre is hatással lesz. Ugyanis május 10-étől a kormányzat már nem teszi ajánlottá az otthoni munkavégzést a közigazgatásban, illetve a gazdasági szereplőknél sem. Így pedig szépen lassan vissza kell térni az irodába azoknak is, akik eddig otthonról dolgozhattak: ezt azonban a magyar dolgozók jó része nem szeretné. A Pénzcentrum felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 16 százaléka hallani sem akar a visszatérésről, a kitöltők majdnem fele pedig bejárna ugyan, de nem egész héten.

Vége a jó világnak: azzal, hogy hétfőtől nyitnak a középiskolák, szakiskolák, valamit az általános iskolák felső tagozatai, a kormány már nem teszi ajánlottá a távoli munkavégzést a közigazgatásban, illetve a többi gazdasági szereplőnél sem. Az erről szóló rendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben.

Így pedig nem csak a középsulisok térnek vissza az iskolapadba, hanem szüleiknek is végérvényesen vissza kell térniük az irodába - legalábbis immáron nem lesz rendeletbe foglalva az otthoni munkavégzés ajánlása. Persze kérdés, mennyire akarnak visszaülni az otthoni íróasztaltól az irodaiba:

annyi biztos, hogy a munkahelyeknek nagy kihívást jelent majd megszervezni a bejárást a dolgozók átoltottságának függvényében.

Sőt, egyik napról a másikra sem lehet egyből a mélyvízbe dobni a kollégákat, éppen ezért sok cég "beszoktatással" kezdi a visszatérést. Azaz nem egész héten kell bentről melózni, elég a kijelölt napokon - így az irodák sem lesznek olyan zsúfoltak, jobban el lehet osztani, ki mikor megy be.

Most a Pénzcentrum felméréséből is az derült ki, hogy azon dolgozók közül, akiknek még eddig nem kellett visszatérni a melóba, csupán 10,1 százalék mondta azt: ő 100 százalékban vissza szeretne térni az irodába. A legtöbb válaszadó (30,76%) azzal lenne elégedett, ha csak heti 1-2 napon kellene bentről dolgozni, a többin pedig ugyanúgy otthoni munkavégzés lenne a melóban, mint eddig. 17,12 százalék megelégedne heti 1-2 nap otthoni munkával is.

Viszont a több mint 3000 válaszadó majdnem 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő egyáltalán nem térne vissza az irodai munkavégzéshez.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekesség továbbá, hogy a kitöltők 26 százaléka már teljesen visszatért a munkahelyére, vagy nem is volt lehetőség a home office-ra.

Komolyabb biztonsági intézkedéseket várnak el a magyar dolgozók

A Randstad Workmonitor korábbi, a témában készült felméréséből pedig az derült ki, hogy hogy érzik magukat azok, akiknek vissza kellett mennie a munkahelyükre, vagy eleve nem is dolgozhattak otthonról. A megkérdezett magyar dolgozók 61%-a úgy nyilatkozott, otthonról nem végezhető feladatai vannak és csak 37% szerint végezhető a munkája ’home office’-ból is. A munkahelyükre bejáró magyar dolgozók 71%-a visel maszkot folyamatosan munka közben, azonban 37%-uk így is folyamatosan fél a megfertőződés lehetőségétől,

egyharmaduk pedig kimondottan stresszesnek érzi magát saját és szerettei egészsége emiatt.

A vizsgált munkaerőpiacokon a dolgozók 53%-a szerint egyértelmű szabályokat hoztak mind az otthoni, mind a munkahelyi munkavégzéssel kapcsolatban, nálunk erről 43% számolt be. A dolgozók számára lényeges, hogy a munkaadók hogyan kezelik a pandémiával és a megváltozott munkakörülményekkel kapcsolatos problémákat – ezen a téren a hazai munkaadók jelenleg jól állnak. A válaszadók a nemzetközinél magasabb hányada, 59%-a maradna jelenlegi helyén – igaz, mindössze 11%-uk ajánlana egy a cégénél felmerülő munkalehetőséget saját ismeretségi körében. 27% nyilatkozott úgy, hogy a megváltozott helyzet miatt fizetésemelést vagy egyéb kompenzációt szeretne kérni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm