17 °C Budapest

Háromszázezres fizetés, ingyen szállás: kapkodnak a dolgozókért a Balatonnál

2020. július 11. 07:01

Az elmúlt években a balatoni vendéglátás legégetőbb problémája a munkaerőhiány volt: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelentett az éttermek és szállodák számára. Épp ezért a munkaadók egymásra licitáltak, még 1 millió forintos szakácsbérekről is lehetett hallani. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet idén, a COVID-19 által megtépázott szezonban, vajon most mennyire kapkodnak a dolgozók után a magyar tengernél és mégis milyen fizetésekre lehet számtani?

Az elmúlt években folyamatosan arról lehetett hallani a magyar sajtóban, hogy a turisztikai szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelent az éttermek és szállodák számára. A vendéglátóipari egységek épp ezért egymásra licitáltak, hogy megtartsák vagy megszerezzék a jó munkaerőt, és akár azt is vállalták, hogy betanítják a képzetlen új dolgozót.

Miután a 2018-ban és 2019-ben is rekordot döntött a magyar turizmus, várható volt, hogy idén sem lesz ez másképp, csakhogy közbeszólt a COVID-19.

Májusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,4 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 85,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek forgalma 92,7 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Júniusi adatok még nincsenek, de jó eséllyel élénkült a belföldi turizmus. Ahogy pedig érkeznek a vendégek, úgy szembesülnek a kihívásokkal a vendéglátósok: nagyon úgy tűnik, ahogy a korábbi években, úgy most is kapkodnak a munkaerőért.

Forrás: Facebook

Az egyik balatoni álláslehetőségeket kínáló Facebook-csoportban többen is kiírták, hogy szezonális munkát vállalnának a magyar tengernél. Látható, hogy azonnal többen is gyorsan reagáltak, kínálva valamilyen munkalehetőséget.

Így talált munkát Fanni is, akinek a bejegyzésére szinten többen reagáltak. Végül Szántódon helyezkedett el, konyhai kisegítőként. Elmondta, május óta keresett munkát, de májusban és júniusban alig voltak hirdetések, júliusban kezdtek munkatársakat keresni a balatoni helyek. Ő egy barátnőjével keresett állást, egy helyen szerettek volna dolgozni.

Hiába küldtük el az összes helyre az e-mailt az önéletrajzzal, hívtunk fel mindenkit, semmi visszajelzést nem kaptunk. Az esetek többségében fel sem vették a telefont, vagy ha mégis, akkor már csak egy embert kerestek, vagy azt mondták, küldjünk egy e-mailt amire persze sosem fognak válaszolni

- mondta. Aztán a bejegyzése alatt hirtelen rengeteg ajánlattal találta szembe magát. Az étterem, ahol dolgozik, biztosítja a szállást és az étkezést is, így minden megkeresett pénzt félre tud tenni. Mivel tanul, ezért egyelőre csak az idénymunka jöhetett szóba, azért ragaszkodott a Balaton-parthoz, mert a szabadnapokon így tud "nyaralni is". Hogy pontosan mennyit keres, azt nem árulta el, de úgy fogalmazott, "a fizetés most is igen jó".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy kapkodnak a dolgozni vágyók iránt, mi sem bizonyítja jobban, hogy mi is próbáltunk telefonon érdeklődni, több, a napokban meghirdetett munka iránt, ám minden helyen közölték, már tárgytalan a hirdetés.

Változatos képet mutatnak a fizetések

Több álláshirdetésben közzétették a bért. Konyhai kisegítő-mosogató pozícióban találtunk olyan hirdetést, amely napi 8 órás munkavégzés, heti 6 nap vállalása esetén nettó 150-170 ezer forintot ígér, a szállást és az étkezést viszont biztosítják.

Pultos, felszolgálóként, borravaló nélkül nagyjából 300 ezer forintot lehet keresni, heti 6 napos munkavégzéssel, napi 10 vagy 12 óra munkával úgy, hogy a szállást és az étkezést a munkaadó biztosítja.

Szakácsként ennél valamivel többet lehet keresni, az egyik helyen például grill szakácsot keresnek, nettó 1300-1500 forintos órabérért, napi 10-12 óra munkára, szállást pedig biztosítanak. Ha heti hat, tízórás munkanappal és az 1500 forintos órabérrel számolunk, akkor a havi fizetés 360 ezer forint, amiből szállásra, étkezésre nem kell költeni.

Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy a turizmus csökkenésével nem oldódtak meg egy csapásra a vendéglátósok évek óta húzódó problémái, és egy tapasztalattal rendelkező dolgozó számára most is tömérdek lehetőség áll rendelkezésre, ha a Balatonnál szeretne dolgozni idén nyáron.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem