Kitálalt a szakszervezet: embertelen körülmények a Continental makói üzemében

Kitálalt a szakszervezet: embertelen körülmények a Continental makói üzemében

2020. április 30. 18:04

Becsapták a munkavállalókat a Continental makói üzemében, ahol a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésére személyre szabott indokokkal vették rá a dolgozókat úgy, mintha maguk kezdeményezték volna a munkaviszonyuk megszüntetését - állítja közleményben a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Volt, akinek azt mondták, maradhat a szerződése, de wc-t kell tisztítania, miközben pontosan tudták, hogy gyermek elhelyezési gonddal küzd. A részmunkaidőbe hajszolt, s ezzel a jövedelmüknek akár a felét elvesztett dolgozókat pedig a járvány elleni védekezésre hivatkozva döbbenetesen embertelenné "csupaszított" körülmények között foglalkoztatják. A cégvezetés a Makói Gumiipari Szakszervezet tiltakozását, együttműködési felajánlását rendre lesöpri. A szakszervezet úgy érzi, egyedül maradt, megpróbál önerejéből segíteni: több mint 10 millió forinttal támogatja a rossz anyagi helyzetbe került tagjait - írja a szövetség

Mostanra annyira eldurvult a helyzet a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft üzemében Makón, hogy szinte hihetetlen, hogy ez a részleg is ennek a cégcsoportnak a tagja - mondta Radics Gábor. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke és a Continental AG Európai Üzemi Tanácsának magyar elnökségi tagja szerint a makói gyár vezetése totális bizonytalanságban tartja az embereket, mert miután már kiadta a szabadságok túlnyomó részét, nem garantálja, hogy nem fogják kirúgni azokat, akik "önként" vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást és az ezzel járó kevesebb bért. 

A munkavállalók 90 százaléka belement az alkuba, mert a gyárban azt suttogták, azokat rúgják ki először, akik nem írnak alá. Az üzemben már lezajlott egy jelentős leépítés, 200 embert tettek utcára, de senki nem garantálja, hogy nem lesz további. Mivel a makói telephely vezetése - ellentétben például a budapestivel - meg sem próbálja igénybe venni a kormány támogatását, vélhetően még több dolgozó kerül majd utcára. Igaz, nem egyszerre, mert a csoportos létszámleépítésnek még a látszatát is el akarja kerülni a gyár vezetése - állítja az elnök. Elmondta, azoktól a munkatársaktól, akik nem fogadták el a munkaszerződés módosítását, egyesével megkérdezték a vezetők és a HR-esek, hogy miért nem voltak erre hajlandóak, majd személyre szabott érvelésekkel győztek meg mindenkit egyesével a közös felmondás előnyeiről. Másnak azt mondták, hogy le kell dolgoznia a felmondási időt, de voltak, akiknek azzal érveltek, hogy ha önként felmondanak, azonnal igénybe tudják venni az álláskeresési támogatást. 

A részmunkaidőben maradókat jelentős anyagi veszteség éri, hiszen kiesik az alapbérük 25 százaléka, s ezzel csökkennek a pótlékok is. Eddig az alapbéren felül 20 százalék prémiumot is kaptak az ott dolgozók, amit a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy tudnak majd teljesíteni, ugyanis csökkent a megrendelés, a munkáltató pedig a követelményeket és a prémiumrendszert nem igazította az aktuális körülményekhez. A jövedelmek kiesése a megszokotthoz képest elérheti akár az 50 százalékot is. A szakszervezeti vezető szerint felmerül a kérdés, jogos-e úgy követelményt alkalmazni, hogy a teljesítéshez szükséges feltételeket nem biztosítja a cég?

Minősíthetetlen munkakörülmények

A felháborító félrevezetésnél már csak az rosszabb, amilyen embertelen munkakörülményeket teremtettek a járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva. Míg például a szegedi gyárban a közös teherviselés elve mellett a cégvezetés nagy figyelmet fordít a tisztaságra, a folyamatos fertőtlenítésre, a közös hűtőszekrények ésszerű és higiénikus felosztására, sőt, a munkaidő lépcsőzetes eltolásával az öltözőkben tartózkodást is biztonságossá tették, addig a makói telephelyen radikálisan és a munkavállalók jogait is sértően oldják meg a védekezést. Egyszerűen lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a már most 30 fokra forrósodott üzemben aszalódnak. Bezárták az öltözőket és így természetesen a zuhanyzókat is. Vagyis, a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mennek haza. Egyszerűen érthetetlen, ami a makói gyárban történik, miközben a céghálózat többi üzemegységében az emberi méltóságot megőrizve és a munkavállalók biztonságát, kényelmét szem előtt tartva külön apparátus van a higiéniás feltételek biztosítására. Makón viszont arra van az apparátus, hogy azonnal lecsapjon azokra, akik - az erre kijelölt ellenőrök szerint - megszegik a szigorú védekezési előírásokat. Figyelmeztetés nélkül azonnal büntetnek és a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését helyezték kilátásba.

Csak a szakszervezet segít?

A cégvezetés lesöpri a szakszervezet minden jobbító javaslatát és tiltakozását, ezért a Makói Gumiipari Szakszervezet legalább anyagilag támogatja azokat a tagjait, akiket a részmunkaidőre váltás, valamint az elbocsátás különösen nehéz anyagi helyzetbe hozott. A szakszervezet több mint 10 millió forintot fog szétosztani a rászoruló tagjai között. Az összeget a Szegedi Gumigyár alapszervezete plusz egymillió forinttal kiegészítette, s a makói szakszervezeti vezető, Hajdú Roland is bedobja a közösbe a bérének a 25 százalékát, ahelyett, hogy a munkáltató javára mondott volna le róla. Radics Gábor elmondta, a makói kollégák megsegítésére kérték a Vegyipari-, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnökségét is. A makói szakszervezet ugyanis hosszú évek óta díjfizető tagja a VDSZ-nek, ezért Radics szerint joggal számíthatnak a szövetségnek éppen az ilyen célra létrehozott Vegyészkassza alapítványi támogatására.

A Makói Gumiipari Szakszervezet többször felszólította a cégvezetést: vegyen példát a cégcsoport, a Continental AG többi magyarországi üzeméről, bánjon emberségesen és tisztességesen a dolgozóival. De a makói gyár vezetése rendre figyelmen kívül hagyja a szakszervezeti aggodalmakat és javaslatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
perfekt  |  2022.01.17 12:31
  Az Országgyűlés a 2021. június 8-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?