Ma már nem álom a 300 ezres kezdő fizu: így neked is összejöhet

Ma már nem álom a 300 ezres kezdő fizu: így neked is összejöhet

2019. szeptember 26. 11:50

Hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendekleznek - hangzott el a szeptember 26-án megrendezett Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferencián. De akkor mit tanuljn a z generáció és főleg hogyan? A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

"Nem nagyon hiszek a generációkban" - kezdte előadását az United Way Magyarország konferenciáján Steigervald Krisztián generációkutató, legalábbis az életkor alapú szegmentálásban. Véleménye szerint nem lehet 10 millió embert 6 szegmensbe beszorítani, valójában csupán alapélmények összessége létezik, ami a gyerekkorukat meghatározza az egy időszakban születettek.

A z generáció természetesen a legérdekesebb a munkaadók számára, hiszen az ő működésüket kell megérteni ahhoz, hogy hogy hatékonyan együtt lehessen dolgozni velük. Esetükben tudni kell, hogy korábbi önérvényesítési technikák már nem működnek, ők már jól tudják, hogy nincs szükség olyan mély lexikális tudásra, mint korábban. Az ösztönző menedzsment működhet esetükben, ami anynit jelent, hogy már nem az embert menedzseljük, hanem az elköteleződését. 

Ma már kortársorientált társadalomban élünk azaz a tudás már nem generációról generációra öröklődik, hanem mindenki számára elérhető

- mondta el Steigervald Krisztián, de hozzátette, hogy ennek ellenére lehet, sőt kell is tanulni az idősebbektől.

A 2008-as válság után a z generáció azt tapasztalta meg, hogy a szüleik egyoldalú lojalitásának eredménye a tömeges elbocsájtás lett. Erre a gyerekek válasza az, hogy ők sosem lesznek már lojálisak. 

Vásárlói, fogyasztói és diák pozíciókból userek lettek, tehát a reakciók változtak meg és kialakult a kortársorientált, partneri gondolkodásmód. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy egy vezető ne a saját nézőpontját próbálja meg mindenáron lenyomni a z torkán, hiszen egyetemes igazság nem létezik

Gáz van! - szó szerint

A hazai vállalatvezetők 95 százaléka a munkaerőhiányt nevezte meg az üzleti sikerességük előtt álló legkomolyabb akadálynak. Ennek érdekében ma a cégek mindent hajlandóak megtenni, annak ellenére, hogy a trend nem jó irányba mutat. Nem jó irányba halad a korfa -kezdte előadását Csucska Péter, az AmCham alelnöke, majd hozzátette,

Ha ugyanazt várjuk el a munkavállalalóktól, mint eddig, akkor nem lesz megoldás a problémákra

Véleménye szerint el kell fogadnunk, hogy nincs egyszerű és gyors megoldás. Ma a legnagyobb gond, hogy tantárgyakat tanítanak, nem készségeket, hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendelkeznek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Fel kell készülni a változó követelményekre is, látni kell, melyek az elavuló szakmák. 

Milyen tudásra, kompetenciákra van szüksége 2019 a munkáltatónak? Csucska Péter szerint:

  • az angol nyelv ismerete
  • más világnyelvek ismerete
  • informatikai és műszaki készségekre, (az alapvető excell, power point és programozás)
  • szociális készségekre, soft skills, mint például önismeret, csapatmunka és kommunikáció.
Műszaki tantárgyakra van szüksége a piacra, legalább kétszer akkora arányba, mint most.

Aki felismeri, milyen tudásra van szüksége ma a piacnak, akinek a havi 300 ezres kezdő fizetése szinte biztos - mondta el a szakember.

Gyakornoki programok sokat segíthetnek a fennálló problémákon, ahogy a duális képzés és a kismama programok is, a senior munkavállalók bevonása és az átképzés. Iparági szinten szektor branding, programozó bootcampek, a felzárkoztató s esélyteremtő programok. Oktatási szinten fontos lenne a jövőben a tanárok megbecsülése, a kompetencia alapú oktatás STEM fókusszal, és a felnőttképzés. A külföldi dolgozók hazacsábítása és a szakképzett munkaerő idecsábítása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?