24 °C Budapest
Ma már nem álom a 300 ezres kezdő fizu: így neked is összejöhet

Ma már nem álom a 300 ezres kezdő fizu: így neked is összejöhet

2019. szeptember 26. 11:50

Hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendekleznek - hangzott el a szeptember 26-án megrendezett Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferencián. De akkor mit tanuljn a z generáció és főleg hogyan? A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

"Nem nagyon hiszek a generációkban" - kezdte előadását az United Way Magyarország konferenciáján Steigervald Krisztián generációkutató, legalábbis az életkor alapú szegmentálásban. Véleménye szerint nem lehet 10 millió embert 6 szegmensbe beszorítani, valójában csupán alapélmények összessége létezik, ami a gyerekkorukat meghatározza az egy időszakban születettek.

A z generáció természetesen a legérdekesebb a munkaadók számára, hiszen az ő működésüket kell megérteni ahhoz, hogy hogy hatékonyan együtt lehessen dolgozni velük. Esetükben tudni kell, hogy korábbi önérvényesítési technikák már nem működnek, ők már jól tudják, hogy nincs szükség olyan mély lexikális tudásra, mint korábban. Az ösztönző menedzsment működhet esetükben, ami anynit jelent, hogy már nem az embert menedzseljük, hanem az elköteleződését. 

Ma már kortársorientált társadalomban élünk azaz a tudás már nem generációról generációra öröklődik, hanem mindenki számára elérhető

- mondta el Steigervald Krisztián, de hozzátette, hogy ennek ellenére lehet, sőt kell is tanulni az idősebbektől.

A 2008-as válság után a z generáció azt tapasztalta meg, hogy a szüleik egyoldalú lojalitásának eredménye a tömeges elbocsájtás lett. Erre a gyerekek válasza az, hogy ők sosem lesznek már lojálisak. 

Vásárlói, fogyasztói és diák pozíciókból userek lettek, tehát a reakciók változtak meg és kialakult a kortársorientált, partneri gondolkodásmód. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy egy vezető ne a saját nézőpontját próbálja meg mindenáron lenyomni a z torkán, hiszen egyetemes igazság nem létezik

Gáz van! - szó szerint

A hazai vállalatvezetők 95 százaléka a munkaerőhiányt nevezte meg az üzleti sikerességük előtt álló legkomolyabb akadálynak. Ennek érdekében ma a cégek mindent hajlandóak megtenni, annak ellenére, hogy a trend nem jó irányba mutat. Nem jó irányba halad a korfa -kezdte előadását Csucska Péter, az AmCham alelnöke, majd hozzátette,

Ha ugyanazt várjuk el a munkavállalalóktól, mint eddig, akkor nem lesz megoldás a problémákra

Véleménye szerint el kell fogadnunk, hogy nincs egyszerű és gyors megoldás. Ma a legnagyobb gond, hogy tantárgyakat tanítanak, nem készségeket, hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendelkeznek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fel kell készülni a változó követelményekre is, látni kell, melyek az elavuló szakmák. 

Milyen tudásra, kompetenciákra van szüksége 2019 a munkáltatónak? Csucska Péter szerint:

  • az angol nyelv ismerete
  • más világnyelvek ismerete
  • informatikai és műszaki készségekre, (az alapvető excell, power point és programozás)
  • szociális készségekre, soft skills, mint például önismeret, csapatmunka és kommunikáció.
Műszaki tantárgyakra van szüksége a piacra, legalább kétszer akkora arányba, mint most.

Aki felismeri, milyen tudásra van szüksége ma a piacnak, akinek a havi 300 ezres kezdő fizetése szinte biztos - mondta el a szakember.

Gyakornoki programok sokat segíthetnek a fennálló problémákon, ahogy a duális képzés és a kismama programok is, a senior munkavállalók bevonása és az átképzés. Iparági szinten szektor branding, programozó bootcampek, a felzárkoztató s esélyteremtő programok. Oktatási szinten fontos lenne a jövőben a tanárok megbecsülése, a kompetencia alapú oktatás STEM fókusszal, és a felnőttképzés. A külföldi dolgozók hazacsábítása és a szakképzett munkaerő idecsábítása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?