0 °C Budapest

Erről nem szívesen beszélnek: ők a hazai munkaerőhiány igazi nyertesei

2019. január 28. 05:44

Ma már szinte nincs is olyan magyarországi cég, vállalkozás, amelyik ne érezné saját bőrén: súlyos munkaerőhián van az országban. Nincs más lehetőségük, mint hogy nyitniuk kell olyan társadalmi csoportok irányába, akik előtt eddig zárva voltak a gyárak, üzemek, vállalatok kapui. Utánajártunk, vajon nagyobb sikerrel pályázhat-e ma egy állásra olyasvalaki, akit 5-10 évvel ezelőtt nem láttak szívesen?

Soha nem látott magasságba emelkedett a munkaerőhiány a harmadik negyedévben a KSH adatai alapján. 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség a Portfolio kalkulációja szerint, mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a magyar munkaerőpiacon elméletileg továbbra is 400 ezer fő körüli tartalék van jelen.

Éppen ezért egyre nagyobb szükség van a nyugdíjasokra, a minél hamarabb munkába álló kismamákra, a tanulmányaik mellett munkát vállaló diákokra, megváltozott munkaképességűekre, a közmunkásokra és romákra is.

Ez utóbbiak "gazdasági és munkaerő-piaci integrációja a jelenlegi és a jövőbeli foglalkoztatás egyik kulcskérdése" - derül ki a Közfoglalkoztatási Portálon megjelent A romák foglalkoztatása című műhelybeszélgetésről készült összefoglalóból. 

A KSH adatai is alátámasztják mindezt

"Az Európai Bizottságnak a magyar foglalkoztatáspolitikát is áttekintő, 2017-ről készült országjelentése amellett, hogy elismerőn szólt a munkaerőpiaci indikátorok javulásáról, több kritikai észrevételt is megfogalmazott. Így egyebek mellett azt, hogy az alacsony képzettségűek, a nők, a fogyatékkal élők, illetve a roma etnikumhoz tartozók aránytalanul kis arányban vannak jelen a magyar munkaerőpiacon" - derül ki a KSH Munkaerőpiaci helyzetkép 2014-2018 című kiadványából. 

Mivel az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatási kilátása az átlagosnál rosszabb, ebből már eleve következik, hogy a roma népesség az átlagosnál kisebb arányban és kevésbé előnyös pozíciókban van jelen a munkaerőpiacon. 

Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a romák jelentős része az ország kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetű térségeiben és/vagy rossz közlekedési kapcsolat jellemezte községekben él, ahol nemcsak a helybeni munkalehetőség kevés, de ingázási távolságban sincs érdemi munkahelykínálat. Az sem segíti a munkahelyi elköteleződést és a foglalkoztatás biztonságát, hogy 2017-ben minden második roma foglalkoztatott határozott idejű szerződéssel dolgozott, miközben a nem romák esetében ez az alkalmazási forma a 10 százalékot sem érte el. 

Bár a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok munkaerőpiaci helyzete, köztük a romáké az átlagnál még mindig kedvezőtlenebb, az elmúlt években a foglalkoztatási rátájuk látványosan növekedett. Az alacsony, legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező 20-64 évesek foglalkoztatási rátája az alábbiak szerint alakult a statisztikai hivatal adatai szerint:

  • 2010: 36,1 százalék
  • 2014: 44,3 százalék
  • 2017: 53,9 százalék

Ugyan még mindig lényegesen nagyobb arányban vannak jelen a közfoglalkoztatásban, ugyanakkor nőtt a körükben az elsődleges munkaerőpiacon munkát találók aránya. A kiadvány szerint a férfiak voltak inkább azok, akik ki tudtak lépni a közfoglalkoztatásból.

Van kiút

Ennek elősegítésére több kormányzati és civil program is létrejött, ilyen például az Autonómia Alapítvány által 5 éve vitt, HRom elnevezésű foglalkoztatási program. Segítségükkel a legalább érettségivel rendelkező roma fiatalok és az őket foglalkoztatni kívánó nagyvállalatok találnak egymásra. 

A programban segítjük a jelentkezőket abban, hogy olyan álláslehetőségeket találjanak vezető magyarországi vállalatoknál, amelyek megfelelnek képzettségüknek és érdeklődésüknek. Számos olyan cég vesz részt a programban, amely szeretne több roma munkavállalót alkalmazni. A projekt egyszerre támogatja a potenciális roma munkavállalókat abban, hogy sikeresen lépjenek be az elsődleges munkaerőpiacra és a vállalati szektorba munkavállalóként, valamint a munkaadó cégeket is segíti, hogy sokszínű, befogadó munkahelyként valóban alkalmas roma jelölteket tudjanak alkalmazni 

 - tudtuk meg Kelemen Ágnestől, az Autonómia Alapítvány programvezetőjétől. Persze nem csak érettségizett fiatalok keresnek munkát, éppen ezért a következő nagy programukban majd a szakképzésben tanuló vagy onnan végzettség nélkül kikerülteket segítik a tanulmányaik befejezéséhez, hogy piacképes szakmákat megismerve es kitanulva, készségeiket fejlesztve jobb esélyük legyen az elhelyezkedésre, és a munkaerőpiacra való beilleszkedésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt 2 év tapasztalata, hogy ezeknek a fiataloknak, akikkel most dolgozunk, sokkal nagyobb arányban sikerül minőségi pozíciókhoz jutniuk, mint amiről valaha álmodni mertünk volna. 

Ezzel párhuzamosan a cégek részéről is egyre nagyobb nyitottságot tapasztalunk: amikor belevágtunk a programba, akkor volt nagyjából 4 cég, akit elértünk. Aztán lett 10. Ma pedig már ott tartunk, hogy lehet konferenciát rendezni roma foglalkoztatásra, és ott ül több tucat cég képviselője.

Ők jelenthetik a magyar társadalomban rejlő tartalékokat, de ez akkor is igaz lenne, ha éppen nem lenne ekkora szükség a tartalékra. "Azt tapasztaljuk, hogy nagyon megváltozott a foglalkoztatók viszonya ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Kell az a tartalék, ezért elkezdtek ledőlni a tabuk."

Ma már lehet erről beszélni, és arról is, hogy néha nagyon nehéz: vannak kudarcok, félelmek, amikkel azonban lehet mit kezdeni. Hiszen kell a munkaerő. Ma már lehet arról beszélni, hogy a romák alkalmazása, a sokszínűség hogyan járulhat hozzá a céged sikerességéhez, nemcsak azért, mert hozzáférsz új munkavállalói csoportokhoz, hanem mert az így megerősített sokszínűség bővítheti az ügyfeleid körét és elégedettségét, növelheti a kreativitás, támogathatja a dolgozóid elkötelezettségét és még egy sor területen hozhat fejlődést. Számos esetben minket keresnek meg a magyarországi vállalatok azzal, hogy szeretnének velünk dolgozni, mert számukra érdekes ez a dolog" - összegezte tapasztalatait a szakember.

Az a nagy kérdés, hogy ez a pörgés vajon csak addig tart-e, amíg ilyen nagy a munkaerőhiány, és utána minden ajtó vissza fog-e csukódni? Elindulnak-e olyan, az intézményesülés felé mutató folyamatok, melyek segítenek valamennyire nyitva tartani őket?

Baranyában is vannak lehetőségek

F. Laura a pécsi Máltai Szeretetszolgálat munkaerőpiaci koordinátoraként dolgozik immár 5 éve (neve saját kérésére szerepel ebben a formában - a szerk). Feladata, hogy a szegregátumokban élőket segítse a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésben. Első körben kliensei társadalmi helyzetét, iskolai végzettségét méri fel, és ha szükséges segít nekik az esetleges továbbtanulásban. Ezen kívül felkészíti őket az állásinterjúkra is. 

Sokat segít, hogy személyes példámon keresztül tudom meggyőzni az embereket: ha nekem romaként sikerült elhelyezkednem, akkor nincs reménytelen eset.

Öt évvel ezelőtt, amikor Laura munkát keresett, még nem voltak ennyire nyitottak a cégek: amint meghallották a leánykori nevét, elzárkóztak még a személyes találkozás lehetőségétől is. Azóta azonban sokat változott a helyzet, ahogy az Autonómia Alapítvány képviselője, Kelemen Ágnes is elmondta, a cégek ma már sokkal nyitottabbak a sokszínűségre - persze ebben nem kevés munkája van a szakembereknek, akik érzékenyítik a cégeket, és így terelgetik a legelesettebbek útját.

A Máltai Szeretetszolgálat szakemberének 2018-ban összesen 109 embert sikerült elhelyeznie pécsi és Pécs környéki munkahelyeket, és közülük mindenki útját nyomon követi azóta is.

Elmondása szerint a klienseinek nagyjából a 70 százaléka tud megmaradni az új munkahelyén. A lemorzsolódásnak sok oka van, melyre a cégekkel közösen keresik a megoldást, bizonyos esetekbe például az első 1-2 hónapban utazási támogatással segítik az új munkatársak bejárását.

Laura szerint főleg a hagyományos szakmák, például a varrónői az, ami már nem vonzó egy mai fiatal számára. Kijelenthetjük, hogy Baranyában is érezteti hatását a munkaerőhiány, tehát lehetőség adott mindenki számára, ma már nem akadály, hogy valaki roma származású.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?