18 °C Budapest
Ezért nem jönnek haza a magyarok Ausztriából

Ezért nem jönnek haza a magyarok Ausztriából

2018. március 8. 08:32

Az Ausztriában dolgozó magyarok 95 százalékának eszébe sem jut visszatérni: korántsem csak a hazaihoz képest jóval magasabb fizetés miatt maradnak, hiszen  Ausztriában 1500 euró a legkisebb munkabér összege, de sokat számít az, hogy kint kiszámíthatóbbak a munkakörülmények, és az osztrák munkaadók hozzáállása is más. Ez derült ki a több mint ezer, Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló részvételével készült felmérésből, amit csütörtökön a Népszava ismertetett.

Nem csak a hazaihoz képest magasabb fizetések vonzzák a magyar munkavállalókat Ausztriába. Kint nincsenek kétes helyzetek, minden úgy van, ahogy a szerződésben le van írva, legyen szó akár a munkaidőről, a hétvégi munkáról, a túlóráról vagy a fizetésről - írja a Népszava. Sokan azok közül sem terveznek visszatérni Magyarországra, akik elvesztették kint az állásukat. Inkább az osztrák munkaügyi központnál jelentkeznek be, amikor meghallják, hogy Magyarországon mindössze 3 hónapig jár álláskeresési támogatás.

Eddig mintegy háromezer magyar vállalkozás telepedett ki, és mintegy 87 ezer magyar dolgozik legálisan Ausztriában, a legtöbben az építőiparban, a turizmusban, vagy a mezőgazdaságban. A többség napi vagy heti szinten ingázik, hétezren viszont már ki is költöztek.

Arról, hogy milyen az élet magyar munkavállalóként Ausztriában, már mi is sokat írtunk.  Szobalányként minimum1100 eurót, a Ldil-ben kezdőként 540-590 ezer forintot, síközpontokban felszolgálóként 1100 eurót lehet keresni, de sok orvos és nővér is nyugati szomszédunkat választja a jobb megélhetés érdekében. Sok magyar orvos és ápoló is a nyugati szomszédunknál próbál szerencsét. Az egyik, Ausztriában dolgozó magyar orvos a Pénzcentrumnak azt mondta, 4500 eurót keres, de nem csak a pénz miatt döntött úgy, hogy kiköltözik: "Szakmailag pedig folyamatos fejlődésre buzdítják a főnökei. "Ha például látok egy továbbképzést Svájcban, aminek köszönhetően fejlődhetek, új dolgokat tanulhatok, és 2000 svájci frankba kerül, akkor a munkahelyem ebből 1500-at kifizet, a maradék 500-at ugyan én állom, de jóváírhatom az adóból. Ha szükségem van egy új, nagyítós szemüvegre vagy egy szakkönyvre, megvásárolom, de szintén leírhatom az adóból" - mesélte.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?