16 °C Budapest

Szomorú látlelet: ha ez így megy tovább, nem lesz orvos Magyarországon

2017. augusztus 14. 05:30

Megbecsülés, jó fizetés, fejlődési lehetőség - mindez igen csábító, nem véletlen, hogy rengeteg magyar orvos próbál szerencsét külföldön. Aki mégis visszatér Magyarországra, elsősorban családi okok miatt dönt így. Így volt ezzel Péter és Pál is, akik a Pénzcentrumnak meséltek arról, milyen az élet kint, és milyen most, hogy újra Magyarországon élnek.


"Kövezzen meg, havonta 4500 eurót keresek" - mondja Péter, aki 2012-ig dolgozott Budapesten. Szakmai indokok alapján döntött úgy, hogy külföldre költözik, látni szerette volna, máshol hogyan működik az egészségügyi rendszer, ki akarta próbálni magát.

"Májusban kezdtem el németül tanulni, augusztusban megszereztem a B2-es nyelvvizsgát, decemberben kaptam állást" - mondja a Pénzcentrumnak. Ahogy sok más magyar orvos, ő is ügynökségen keresztül helyezkedett el. A felesége otthon maradt a kisgyerekükkel, és hamarosan ismét várandós lett, így nem tudott munkát vállalni. Nem volt segítsége sem, a környéken nem volt barát vagy rokon, ezért úgy döntöttek, jobb lenne, ha közelebb lennének a családhoz, így Németországból átköltöztek Ausztriába.

Egyedülállóként nagyon jól ki lehet jönni a fizetésből, de családos emberként azért sokkal nehezebb a helyzet

- magyarázza. Béreltek egy kis házat, ez havonta 1000 euróba került, és kint a megélhetési költségek is magasabbak voltak, mint Magyarországon. A felesége a két kisgyerek miatt nem tudott munkát vállalni. Épp ezért úgy határoztak, visszaköltöznek Magyarországra. "Én továbbra is Burgenland tartományban dolgozom. Vettünk hitelre egy házat Magyarországon, az osztrák határhoz közeli egyik településen. Van két autónk, szintén hitelből. Viszont mivel biztos állásom van, nem kell ezek miatt aggódnom, ahogy azon sem kell törni a fejünket, elmenjünk-e nyaralni" - jegyzi meg.

Péter egyébként szeretett volna Magyarországon munkát vállalni, de azt mondja, folyton falakba ütközik. "Nyilván nem tudok annyit keresni itthon, mint odakint, de csak más lenne magyar nyelven dolgozni, magyarokat gyógyítani". Arra a kérdésre, miért nem sikerül Magyarországon elhelyezkednie, azt mondja, a bértárgyalásokon bukik meg általában a dolog.

"Ortopéd traumatológiai szakvizsgával rendelkezem, olyan szakterületen dolgozom, amin csak kevesen.

Hiába lenne szükség szakmailag a munkámra, nem fizetnek meg.

Márpedig nekem nem mindegy, mennyi pénzt viszek haza havonta: 100 ezer forintba kerül a két autónk törlesztője, háromszázezer a házunké. Csak a hitel törlesztésére elmegy havonta 400 ezer forint. Ha ehhez még hozzáadjuk a többi kiadást, vagyis a rezsit, a bevásárlást, a két gyerekkel járó költségeket, úgy havonta 600-700 ezer forintnál tartunk" - magyarázza.

"Nem csak a pénz számít persze" - teszi gyorsan hozzá. Kint nehéz beilleszkedni, Burgenlandban például különösen nehéz szerinte. Viszont ha valaki szakmailag bizonyít, ha híre megy annak, hogy ő jó orvos, keresik.

Hatalmas megbecsülés övez, ha már valaki egyszer volt nálam vagy látott a klinikán, hangosan, előre köszön az utcán

- meséli. Szakmailag pedig folyamatos fejlődésre buzdítják a főnökei. "Ha például látok egy továbbképzést Svájcban, aminek köszönhetően fejlődhetek, új dolgokat tanulhatok, és 2000 svájci frankba kerül, akkor a munkahelyem ebből 1500-at kifizet, a maradék 500-at ugyan én állom, de jóváírhatom az adóból. Ha szükségem van egy új, nagyítós szemüvegre vagy egy szakkönyvre, megvásárolom, de szintén leírhatom az adóból. Ha én szeretnék kipróbálni valamilyen új eszközt, azt mondják, rendeljem meg, próbáljam ki, és ha mégsem tudom úgy használni, vagy nem jön be, akkor visszaküldjük. Olyat itt nem mondanak, ha szükségem van valamire, hogy oldjam meg mással" - mondja Péter. Emellett a kórháztól kap benzinpénzt, havi 192 eurót, valamint gyerekenként 14 euró gyermektartási támogatást is.

Mindennek ellenére szívesen hazajönne és felhagyna az ingázással, ha egy magyar kórházban megfizetnék - azt mondja, a mostani fizetésének 80 százalékával már elégedett lenne - és hasonlóan támogatnák, ahogy Ausztriában teszik.

Azt, hogy nem könnyű munkát találnia Magyarországon a külföldről hazatelepülő orvosoknak, Pál is megerősíti. Nevét kérésére a cikkben megváltoztattuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A személyes tapasztalatom az, hogy aki kint dolgozik, azt nem várják haza. Lehet, hogy azért, mert nem gondolják, hogy valaki ezt komolyan gondolja. Azok a kollégák, akik sosem dolgoztak kint, általában jobban vélik tudni, hogy mi van kint, mint aki külföldön dolgozik

- mondja. Arra a kérdésre, hogy ha itthon kevés az orvos, nagy a munkaerőhiány, mégis miért nem kapkodnak a külföldön tapasztalatra szert tevő orvosokra, ezt válaszolja:

Ennek az lehet az oka, hogy a külföldről hazatérők a szemléletet is hazahoznák, amire mintha itthon még nem lenne igény, például egy demokratikusabb vezetői kultúrára.

Végül tavaly mégis hazaköltöztek a feleségével és a gyerekeikkel, és örül, hogy az osztrák határhoz közeli szülővárosában sikerült egy nyitott szellemű osztályt és főnöknőt találnia. Most az ottani kórházban dolgozik, részmunkaidőben. Hogy pontosan hol, azt nem szeretné elárulni. A fizetése, családi adókedvezménnyel együtt nettó 155 ezer forint. Emellett nyitott egy magánrendelőt a városban, ott keresi meg a család fenntartásához szükséges anyagiakat.

"2005-ben végeztem a Semmelweis Egyetemen, és már az egyetem alatt többször voltam német nyelvterületen Ausztriában és Németországban. Voltam Erasmus-ösztöndíjas, ezután a későbbi munkahelyemre egy kutatói ösztöndíjjal jutottam ki. A Semmelweis Egyetemnek van egy kétoldalú kapcsolata a heidelbergi egyetemmel, ott voltam több mint egy évet, kutatómunkát végeztem. Az eredeti terv az volt, hogy diploma után Budapesten kezdem a rezidensképzést, illetve PhD iskolába is felvettek. De akkor

kint egy új professzor jött a klinikára, akinek nagyon tetszettek a kutatási eredményeim, és felajánlotta, hogy ott is kezdhetném a szakképzést. Pár nap gondolkodás után azt mondtam, hogy belevágok, kíváncsi voltam rá, hogy magyarként mire vagyok képes, egy olyan híres klinikán, ahová még rangos német egyetemekről is nehéz bekerülni.

Végül 2010-ben sikeresen szakvizsgáztam " - válaszolja arra a kérdésre, hogy került és maradt végül több mint 10 évet Németországban.

Később egy másik kórházban is dolgozott, tovább képezte magát, többek között allergológus szakvizsgát szerzett és családot alapított.

Ha nem magyar lenne a feleségem, talán soha nem jöttünk volna haza

 - jegyzi meg. "Mielőtt eldöntöttük a hazatérést, már nagyon kényelmes életem volt, heti 36 órával ügyeletek nélkül nettó 6-7 ezer euró körül kerestem" - teszi hozzá. Majd gyorsan hozzáfűzi, kint azért az élet is jóval is drágább:

Lakást béreltünk havonta 2200 euróért. A gyerek bölcsődéje 650 euró volt, az egészségbiztosítás az egész családra 600-700 euró, egyéb biztosításokra is elment minimum 1500 euró, tehát nagyon drága ott az élet, főleg családdal. Egyedülállóként nagyon úgy tűnik, hogy az ember él, mint Marci Hevesen, de amint családja, gyereke lesz, ne adj’ isten egykeresős családmodellben gondolkozik, akkor már nem olcsó dolog a kinti lét

- mondja.

Hogy mégis miért döntöttek úgy 1 évvel ezelőtt, hogy visszaköltöznek, azt mondja, egyértelműen a család miatt. A felesége és ő is ugyanabból a városból származnak, ott élnek a szüleik, rokonaik, akik sokat segítenek a mindennapokban.

"Anyagilag nyilván nem érte meg visszajönni, viszont ha az ember családban gondolkodik, hogy a gyerekeknek van-e ténylegesen nagyszülőjük, vagy nincs, milyen nyelvi környezetben, kultúrában nőnek fel, úgy érzem, hogy a mi szempontunkból mindenképpen megérte. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, de ha késztetést érez az ember a hazatérésre, érdemes belevágni" - mondja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm