14 °C Budapest

Ennyit kaszálnak a magyar dolgozók az osztrák, brit szupermarketekben

2017. március 15. 13:00

Teljesen mindegy, hogy a világ mely pontján dolgozik az ember, a szupermarketekben nagyjából ugyanaz a munka mindenhol. A bérekről ez viszont nem mondható el: utánajártunk, mennyit lehet keresni egy osztrák, vagy brit üzletláncnál.

Az elmúlt egy évben attól volt hangos a magyar média, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány a kereskedelembe (is), és részben ennek a hiánynak köszönhetően megugrottak a fizetések is.

A SPAR Magyarország jelenleg mintegy 13 ezer embernek ad munkát országszerte. Az év elején jelentette be, hogy idén is béremelést hajt végre részben saját forrás felhasználásával, részben a járulékcsökkentés segítségével finanszírozza: már 2016-ban is 4 milliárd forint bérfejlesztést hajtott végre és ez a szám 2017-ben eléri a 7 milliárd forintot. Ezeken felül megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer kiskereskedelmi szektorban.

A Tesco üzletekben folyamatosan vannak nyitott pozíciók, százas nagyságrendben országszerte. A vállalat tavaly nyáron 3,5 milliárd forintot fordított bérfejlesztésre, ez átlagosan 11 százalékos béremelést jelentett 14 ezer, nem vezető beosztású munkatársnak, de folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel még vonzóbb munkahellyé tehetik a vállalatot.

A Lidl Magyarország 4 ezer munkavállalóval rendelkezik, és 2016-ban 5, majd további 15 százalékkal emelte minden dolgozójának fizetését. 2016 márciustól az összes munkavállalójának kedvezményprogramot is kínál. Idén márciusban 8 százalékkal emelték a bolti és raktári dolgozói dolgozók bérét, így nekik 2016 január óta 32 százalékkal emelkedett a fizetésük.

A hazai áruházláncoknak viszont nem csak egymással kell versengeniük a szakképzett munkaerőért, hanem a külföldi lehetőségekkel is.

A Lidl például jó fizetéseket kínál hazai viszonylatban, de még így sem tudja felvenni a versenyt a külföldi bérekkel. Az üzletlánc Ausztriában két hete 25 százalékkal megemelte a dolgozók fizetését, így egy kezdő havi 540-590 ezer forintnak megfelelő összeget vihet haza, az üzletvezetők bére pedig eléri a havi egymillió forintot, egy vezető helyettes pedig 850-940 ezer forintnak megfelelő eurót kap. Magyarországon a korábbi adatok szerint a főpénztárosok markát átlagosan közel bruttó 293 ezer forint üti, és itthon a csúcsgázsi jelenleg 673 856 forint a Lidlnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egyesült Királyságban is sok magyar dolgozik a kereskedelemben. Ott a minimum órabér 7,5 font, ami 356 forintos árfolyamon számolva 2 670 forintot jelent. Ráadásul az egyik nagy, 135 ezer ember foglalkoztató brit szupermarket, az Asda a héten béremelést jelentett be. Ennek értelmében a személyzet 8,5 fontos órabérért dolgozik majd, cserébe viszont nincsenek fizetett szünetek, és munkaszüneti napokon is dolgozniuk kell a munkavállalóknak, ha úgy jön ki a beosztás.
Az éjszakai pótlékot is megemelik 2,04 fontról 2,54-re (ez ugye az alap órabérre rakodik).

Összességében tehát elmondható, hogy Ausztriában és Nagy-Britanniában is egy bolti alkalmazott három-ötször annyit keres ugyanabban a munkakörben, mint itthon. Bár törekednek a hazai bérek normalizálására az üzletláncok, meg sem közelítik a magyar fizetések a nyugati országok kereseti lehetőségeit. És vélehetően ez még egy jó ideig így is marad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem