4 °C Budapest
Így csinálhatsz magadból komplett idiótát egy állásinterjún

Így csinálhatsz magadból komplett idiótát egy állásinterjún

2017. október 1. 07:00

Mindegy, milyen okból keres az ember új munkát, mekkora a tét, a nyomás, vagy épp a szükség, egy állásinterjú mindig stresszes. Ebben a feszült létben pedig könnyű eget rengető ostobaságokat összehordani, pláne akkor, ha egyébként sem vagy a helyzet magaslatán. Egy állásinterjú ideális alkalom arra, hogy teljesen hülyét csinálj magadból. Szakértővel beszélgettünk a leggyakoribb hibákról, és arról, mit tehetsz ellenük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amikor úszkál az agy az adrenalinban, még könnyebb ostobaságokat mondani, zavartan viselkedni, vagy szimplán leblokkolni. Ez a debilizáló stressz. Ugyanakkor javunkra is fordíthatjuk ezt az erős stresszhelyzetet, vannak ugyanis olyan dolgok, amikre fel lehet készülni.

Az állásinterjúra általában egy jó önéletrajz a belépő. Korábban már adtunk tippeket, hogyan készíts jó cv-t, amivel nagyban növelheted az esélyeidet, hogy behívjanak állásinterjúra.

A személyes találkozón viszont nagyon sok múlik. Fontos az első benyomás, és az állásinterjú során van lehetősége az embernek arra, hogy "eladja magát", meggyőzze a vezetőket, hogy ő az, akit keresnek. Ez viszont már cseppet sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Főleg, ha bármilyen okból is, de nagyon kell az a munka. A stressz és a megfelelési kényszer hatására ugyanis elég nagy blődségek csúszhatnak ki az ember száján. Meg persze akkor is, ha teljesen felkészületlenül érkezik, és valójában nem is igazán tudja, miért van ott, mit várnak tőle, hogyan tudná magát jó színben feltűntetni. Nagy Andrea HR-szakértővel, a Parrish & Crawler International szakmai igazgatójával beszélgettünk arról, hogy lehet csúnyán beégetni magunkat az állásinterjún.

1. Gőzöd nincs, mire és hova jelentkeztél

Ha felkészületlenül érkezel az állásinterjúra, semmit sem tudsz a cégről, sem a pozícióról, amire jelentkeztél, sőt, még csak azt sem, hogy pontosan milyen hirdetést is láttál, akkor több mint valószínű, hogy csúnyán le fogod égetni magad.

Ezt a legegyszerűbb kivédeni: készülj fel! Olvasd át újra a hirdetést, az elvárásaikat, és kicsit nézz utána a cégnek is. Ha ezekkel az infókkal nem vagy tisztában, akkor lehetetlen meggyőzni őket arról, hogy te vagy az ő emberük.

2. Papucs, szandál, tonna smink

Fontos, hogy tisztában legyél az iparágra vonatkozó elvárásokkal. Egy bank állásinterjújára például ne menjenek a nők nyitott szandálban, mert az nem fér bele az üzleti megjelenésbe, ami amúgy elvárás a mindennapi munka során is. Ugyanígy egy laza légkörű startuphoz a halszálkás öltöny is ciki. A megjelenéseddel azt erősíted, vagy épp gyengíted, hogy beleillesz a cég kultúrájába, a csapatba. Vannak persze alapvető, cégtől független elvárások, például a pontos érkezés.

3. Beszélj magadról!

Na erre határozottan fel lehet készülni. Nagyjából öt értelmes mondatot kell mondanod saját magadról. Ez nem kihívás, ki nem tud mesélni magáról? Banálisnak tűnhet, de elképesztően sokan hasalnak el azon, hogy képtelenek néhány értelmes épkézláb mondatot elmondani magukról. A HR-esek szerint ezen nagyon sokan elvéreznek, pedig lehet, hogy csak azért, mert nem gondolták előtte végig a válaszukat.

Ha tudod, hogy stresszhelyzetben könnyen leblokkolsz, előtte próbáld le néhányszor. Azt is, hogy mit szeretnél elmondani magadról. Ez szinte mindig része az interjúnak, néhány alapinfót szedj össze magadról, és fogalmazd meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. "Láttam már ilyet, nekem is menne"

Elengedhetetlen, hogy rendelkezz némi önismerettel, és szakmai önismerettel. Például egy biztonsági őr ne jelentkezzen értékesítési osztályvezető pozícióra azzal az indokkal, hogy már évek óta nézi, hogy megy a kereskedelem, és ez neki is menne. Ugyanígy senior projektvezetőnek se jelentkezzen az, aki korábban csak recepciós poszton dolgozott reklámügynökségnél, és se tapasztalata, se végzettsége nincs a pozícióhoz.

5. "Rápillanthatnék az önéletrajzomra?"

Nagyon kínos, ha belekérdeznek az önéletrajzodba, és valamire nem tudsz válaszolni. Még ha valóban te írtad, és a valóságot fedi, akkor is előfordulhat, hogy leblokkolsz. Ilyenkor elkérni az életrajzot borzalmasan kellemetlen. Ha tudod, hogy hajlamos vagy ilyenre, akkor már eleve úgy érkezz az interjúra, hogy van nálad egy példány.

6. "Ki a főnök?"

Amikor megérkezel az interjúra, természetesen mindenkinek bemutatkozol. De sok név és titulus hangzik el egyszerre, nem feltétlenül jegyzi meg az ember, ki kicsoda. Érdemes már előre megnézni a cég honlapján a vezetőket, és a bemutatkozásnál is nagyon figyelni. Ha nem tudod pontosan, hogy a "kérdező bizottságból" ki a főnök, ki fog dönteni rólad, akkor is nagyon egyszerű a megoldás: annak válaszolj, aki feltette a kérdést.

7. Makogás a fizetési igényeknél

Ne menj el állásinterjúra úgy, hogy fogalmad sincs, mennyit szeretnél keresni. Tény, hogy nem egyszerű a fizetésről beszélgetni, ugyanakkor cseppet sem mindegy, mennyiért fogsz dolgozni. Ráadásul, ha nagyon alá lősz, akkor azt sugallod, hogy nagyon kell ez a munka, vagy azt, hogy ennyit érsz a piacon. Ha viszont átesel a ló túloldalára, akkor lehet, hogy éppen azért esel el a munkától, mert nem tudnak/akarnak annyi pénzt fizetni neked.

Ma már nagyon sok helyről informálódhatsz. Ha egy ideje már az iparágban mozogsz, akkor van némi rálátásod, milyen pozícióban, mennyit lehet keresni, és akár még azt is megtudhatod, az adott cégnél milyen fizetések érhetők el. Ha nincsenek ilyen bennfentes információid, tájékozódj az interneten, már sok honlapon találsz használható adatokat.

Tehát a legfontosabb, hogy felkészülten érkezz, tudd, hogy pontosan hova és mire jelentkezel, és azt is, hogy jó lennél az adott pozícióra. Valamint gondold át a lehetséges kérdéseket, és az azokra adott válaszaidat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?