26 °C Budapest
Na ezért bukik el annyi érettségiző később a munkaerőpiacon is

Na ezért bukik el annyi érettségiző később a munkaerőpiacon is

2017. május 9. 11:30

A hétfői magyar érettségin a vizsgázók azt a feladatot kapták, hogy írjanak motivációs levelet. A Pénzcentrum megkeresett néhány HR-szakembert, hogy ők mire adnának ötöst, mi az, amiért biztosan levonnának pontot, és mire kell figyelnie a levél írójának, ha a jövőbeni állása a tét.

Fiatalok ezrei írtak hétfő délelőtt egy időben motivációs levelet - egy guinneiss rekord-kísérletnek is elment volna -, hogy bizonyítsák tudásukat, és hogy érettek a felnőtt életre. A feladat viszont cseppet sem könnyű, gyakran azoknak is nagy fejtörést okoz egy jó motivációs levél megírása, akik már évek, akár évtizedek óta aktív résztvevői a munkaerőpiacnak.

HR-szakértőket kérdeztünk az érettségi feladatról, és elmondták azt is, milyennek kell lennie egy motivációs levélnek ahhoz, hogy elérje a célját.

Egy motivációs levél különösen fontossá válik azokban az esetekben, ha a nyers önéletrajzi adatokból nem egyértelmű, hogy a jelentkező alkalmas az adott feladatra. Fontos tehát, hogy egy motivációs levél érdemi mondandója mindig az, hogy miért a jelölt a megfelelő, sőt a legmegfelelőbb az adott munkakörre.

"Tegyük fel, hogy az érettségi feladatban adott utastájékoztató munkára Miklós jelentkezik, aki 15 éve dolgozik ilyen beosztásban egy másik megye közlekedési vállalatánál. Nyilván nem szükséges, hogy Miklós sokáig magyarázza, hogy miért is alkalmas a feladatra, de érdemes választ adnia rá, hogy miért változtat lakhelyet és 15 év után munkahelyet is. Ugyanez Kinga, az érettségizőnk esetében már nem igaz, nem lesz evidens, hogy alkalmas a gyakorlata miatt a feladatra, lévén, hogy nincs gyakorlata. Mégis munkatapasztalat híján is szépen átgondolható és indokolható, miért is alkalmas a munkára. Ha például a munka jó kommunikációs képességet kíván, akkor Kinga feladata egyszerű. Végig kell gondolnia, hogy mik voltak azok a feladatok, projektek, helyzetek, amelyekben ezt a készségét megcsillogtatta és ezekről röviden és tényszerűen mesélnie kell a levelében" - mondta Nagy Andrea, A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója.

A motivációs levélnek vannak tartalmi követelményei is, illetve az is fontos, hogy ezeket milyen sorrendben, mennyire átláthatóan írja a jelentkező, vagy az érettségiző.

"Az első pontnak tartalmaznia kell, hogy a jelentkező honnan értesült, és hogy pontosan melyik pozícióról is van szó, mivel gyakran több hirdetése is fut ugyanannak a cégnek más-más munkakörre. A második pontban a pályázó a saját motivációjáról írhat, hogy miért jelentkezik az adott munkára. Ezt követi a meggyőzés, vagyis

a levél címzettjét meg kell győzni arról, hogy a pályázó alkalmas a pozícióra. Itt lehet mindarról a tudásról, készségről, és eredményről írni, amelyek nincsenek benne az életrajzban, vagy bővebb kifejtést igényelnek.

Nagyon fontos az is, hogy mennyire szép és hivatalos a megfogalmazás, mennyire lehet kiolvasni a sorok közül a munka és a pozíció iránti alázatot. Fontos szem előtt tartani, hogy a levél írója szeretné, ha felvennék erre az állásra, ugyanakkor a határozottság is fontos" - mondta Sámson Dorottya, a CPLJobs branch managere.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mik a legnagyobb hibák?

"Ha a motivációs levél semmi érdemi tartalommal nem bír, hanem egyszerűen életrajzi adatok felsorolása - amelyek az önéletrajzból úgyis kiderülnek -, vagy a hirdetés szövegének idézése, és néhány tartalmatlan udvariassági kör. Biztosan jelentős pontlevonást ér az is, ha a motivációs levélben bármilyen tárgyi tévedés van, legyen ez egy egyszerű elírás vagy valamilyen nyilvános információ figyelmen kívül hagyása" - mondta Nagy Andrea.

A Randstad szakértői szerint a jelöltek is gyakran vétenek hibákat, ezek közül a leggyakoribbak:

  • Hanyag helyesírás: A kész motivációs levelet érdemes átolvasni, az elütéseket, helyesírási hibákat javítani.
  • Túl általános, nincs a pozícióra szabva: Nagyon visszatetsző, ha a jelölt egy érezhetően általános motivációs levelet küld át. Nem elég, ha leírja, hogy milyen pozícióra küldte a motivációs levelet, az érvelésből is látszódjon, hogy az illeszkedik a kiírásban szereplő követelményekhez.
  • Nincs strukturálva a levél: Ahogy az önéletrajz esetében, a motivációs levélnél is fontos, hogy jól áttekinthető, jól megszerkesztett legyen.
  • Túl terjengős: Egy A4-es oldalt semmiképp ne lépjen túl.
  • "Üres állítások": Érdemes minden állítást példákkal megerősíteni. Ahelyett, hogy annyit írna, jó problémamegoldó készsége van, egy konkrét szituációt is írjon le, ami ezt igazolja.

Tehát az előre legyártott, "univerzális" motivációs levelek nem működnek, ahogy az üres állításokkal teletűzdelt, többlet információ nélküli írások sem. Mutasson képet a jelentkező személyiségéről, érződjön, hogy átgondolta, miért alkalmas a munkára, és valóban éljen azzal a lehetőséggel, hogy írásával meggyőzheti a címzettet arról, hogy ő a legalkalmasabb jelentkező a meghirdetett pozícióra.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?