26 °C Budapest
Aldi, Lidl, Tesco: ennyit kaszálhatsz itthon az élelmiszermultiknál

Aldi, Lidl, Tesco: ennyit kaszálhatsz itthon az élelmiszermultiknál

2016. október 3. 11:13

Manapság egyre többet hallani arról, hogy hatalmas gondok vannak a magyar munkaerő-piacon. A munkaerőhiány persze a kiskereskedelmet sem kerülte el: de ez vajon mennyire tornászta fel a béreket a boltokban? A Pénzcentrum most átböngészte az áruházak aktuális állásajánlatait. Itt vannak a meglepő eredmények.

2016. második negyedévében tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, négyezer-hatszáz felett járt a KSH mutatója a kereskedelemben, ami 2015. elejéhez képest bő másfél ezres,  vagyis 50 százalék feletti megugrást jelent.

A létszámhiány nyomasztó a boltokban, áruházakban. Úgy tűnik azonban, hogy nem csak Magyarországon. Az Európai Bizottság foglalkoztatási szolgálata jelenleg több mint 2 millió álláshely hirdetést sorol fel, ennek negyedét pedig német cégek töltötték fel a rendszerbe. Magyar vállalkozások 6.367 álláshirdetést adtak fel itt.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar eladó nem csak itthon, hanem sok más országban is kelendő. Így szembe kell nézni azzal, hogy a bolti dolgozók hiánya még jó darabig teher lesz a hazai boltoknak, áruházaknak, különösen a kinti többszörös fizetésekkel szemben eddig kínált magyar bérekkel a kirakatban.

A Pénzcentrum értesülései szerint egy ismert élelmiszermulti szakképzett dolgozóinak osztrák bérminimuma jelenleg bruttó 1738 euró, de a szakképesítés nélküli dolgozók sem kapnak kevesebbet bruttó 1523 eurónál.

Mennyit lehet keresni a magyar boltokban?

A munkaerőhiány miatt a magyar boltok kénytelenek voltak valamelyes megemelni a fizetéseket. A KSH adatai szerint 2015 I. negyedévéhez képest jelenleg 5,5 százalékkal keresnek többet a kiskereskedelmi alkalmazottak. A statisztikák alapján a bolti dolgozók havi bérszámfejtésében jelenleg átlagosan mindössze bruttó 194 ezer forint szerepel.

Nézzünk néhány konkrét példát

A nagy magyar élelmiszerláncok ajánlatait böngészve rengeteg lehetőség közül válogathatunk. A legtöbb pozíció betöltéséhez nem szükséges egyetemi/főiskolai végzettség, ráadásul sokszor az adott területen végzett munkatapasztalat sem elvárás, ennek ellenére azonban több helyen is igen magas fizetéssel és sok más egyéb juttatással várják a dolgozókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze nem mindegy, hogy milyen településen sikerül munkát találnunk, és az áruházakban betöltött pozíciókhoz tartozó feladatok is különbözhetnek, de gyűjtésünk alapján míg az Aldi és Lidl hasonlóan magas fizetéseket kínál, addig a Tesco-nál ennél valamivel kevesebbet adnak a dolgozóknak. De nem szabad elfelejteni, hogy a fizetések mellett az üzletek számos egyéb juttatást is kínálnak. (Fontos azt is kiemelnünk, hogy táblázatunkban szerepelő számok a legmagasabb elérhető havi bruttó fizetéseket foglalják össze, vagyis az áruházakban nem feltétlen keres minden alkalmazott ennyit.)

A Lidl például egy komplex béren felüli juttatási csomaggal várja új az új kollegákat országszerte, a Tescónál pedig havonta nettó 12 ezer forintos cafetéria jár, ráadásul területi alapú bérkiegészítést is kapnak a dolgozók, ami havonta bruttó 16 ezer forint,

Vonzó, a magyarországi kereskedelmi átlagot jóval meghaladó bérezéssel és a kiemelkedő teljesítmények jutalmazásával tesszük az ALDI-t még vonzóbb munkahellyé. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közül többen már a kezdetek óta nálunk dolgoznak.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az áruház sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?