20 °C Budapest
Aldi, Lidl, Tesco: ennyit kaszálhatsz itthon az élelmiszermultiknál

Aldi, Lidl, Tesco: ennyit kaszálhatsz itthon az élelmiszermultiknál

2016. október 3. 11:13

Manapság egyre többet hallani arról, hogy hatalmas gondok vannak a magyar munkaerő-piacon. A munkaerőhiány persze a kiskereskedelmet sem kerülte el: de ez vajon mennyire tornászta fel a béreket a boltokban? A Pénzcentrum most átböngészte az áruházak aktuális állásajánlatait. Itt vannak a meglepő eredmények.

2016. második negyedévében tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, négyezer-hatszáz felett járt a KSH mutatója a kereskedelemben, ami 2015. elejéhez képest bő másfél ezres,  vagyis 50 százalék feletti megugrást jelent.

A létszámhiány nyomasztó a boltokban, áruházakban. Úgy tűnik azonban, hogy nem csak Magyarországon. Az Európai Bizottság foglalkoztatási szolgálata jelenleg több mint 2 millió álláshely hirdetést sorol fel, ennek negyedét pedig német cégek töltötték fel a rendszerbe. Magyar vállalkozások 6.367 álláshirdetést adtak fel itt.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar eladó nem csak itthon, hanem sok más országban is kelendő. Így szembe kell nézni azzal, hogy a bolti dolgozók hiánya még jó darabig teher lesz a hazai boltoknak, áruházaknak, különösen a kinti többszörös fizetésekkel szemben eddig kínált magyar bérekkel a kirakatban.

A Pénzcentrum értesülései szerint egy ismert élelmiszermulti szakképzett dolgozóinak osztrák bérminimuma jelenleg bruttó 1738 euró, de a szakképesítés nélküli dolgozók sem kapnak kevesebbet bruttó 1523 eurónál.

Mennyit lehet keresni a magyar boltokban?

A munkaerőhiány miatt a magyar boltok kénytelenek voltak valamelyes megemelni a fizetéseket. A KSH adatai szerint 2015 I. negyedévéhez képest jelenleg 5,5 százalékkal keresnek többet a kiskereskedelmi alkalmazottak. A statisztikák alapján a bolti dolgozók havi bérszámfejtésében jelenleg átlagosan mindössze bruttó 194 ezer forint szerepel.

Nézzünk néhány konkrét példát

A nagy magyar élelmiszerláncok ajánlatait böngészve rengeteg lehetőség közül válogathatunk. A legtöbb pozíció betöltéséhez nem szükséges egyetemi/főiskolai végzettség, ráadásul sokszor az adott területen végzett munkatapasztalat sem elvárás, ennek ellenére azonban több helyen is igen magas fizetéssel és sok más egyéb juttatással várják a dolgozókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze nem mindegy, hogy milyen településen sikerül munkát találnunk, és az áruházakban betöltött pozíciókhoz tartozó feladatok is különbözhetnek, de gyűjtésünk alapján míg az Aldi és Lidl hasonlóan magas fizetéseket kínál, addig a Tesco-nál ennél valamivel kevesebbet adnak a dolgozóknak. De nem szabad elfelejteni, hogy a fizetések mellett az üzletek számos egyéb juttatást is kínálnak. (Fontos azt is kiemelnünk, hogy táblázatunkban szerepelő számok a legmagasabb elérhető havi bruttó fizetéseket foglalják össze, vagyis az áruházakban nem feltétlen keres minden alkalmazott ennyit.)

A Lidl például egy komplex béren felüli juttatási csomaggal várja új az új kollegákat országszerte, a Tescónál pedig havonta nettó 12 ezer forintos cafetéria jár, ráadásul területi alapú bérkiegészítést is kapnak a dolgozók, ami havonta bruttó 16 ezer forint,

Vonzó, a magyarországi kereskedelmi átlagot jóval meghaladó bérezéssel és a kiemelkedő teljesítmények jutalmazásával tesszük az ALDI-t még vonzóbb munkahellyé. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közül többen már a kezdetek óta nálunk dolgoznak.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az áruház sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08