7 °C Budapest

Ennyit ér a diploma: itt vannak a legjobban fizető szakmák

Pénzcentrum
2014. február 27. 12:00

Akár több százezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás munkavállalók azoknál, akiknek nincs felsőfokú végzettsége. Vannak azonban olyan szakmák, melyekben egyetemi végzettség nélkül is majdnem annyit lehet keresni, mint diplomával. De mely szakokat érdemes akkor elvégezni, ha sokat szeretnénk keresni? Mi befolyásolja még a későbbi fizetésünket? Egyáltalán: mennyivel keresnek többet a diplomások az átlagnál?

A felsőfokú végzettség nemcsak jövedelmi előnyt jelent a munkaerőpiacon, de a diplomások körében a munkanélküliség is alacsonyabb - derül ki a magyarországi Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) felméréséből. A tanulmányok alatti szakmai gyakorlat, a külföldi képzéseken való részvétel, vagy az átlagnál jobb tanulmányi eredmény pedig a diplomások átlagjövedelménél is magasabb fizetést jeleznek előre. Azok például, akik a diploma megszerzése előtt külföldi tanulmányokon vettek részt, átlagosan 22 ezer forinttal kerestek többet itthon elhelyezkedve, mint azok a társaik, akik nem tanultak más országban.

Vannak azonban olyan, fizetést befolyásoló tényezők is, melyeken a fiatal nem tud változtatni: a pályakezdő diplomás nők és férfiak fizetései között is ugyanúgy nagy eltéréseket tapasztalhatunk, mint a munkaerő-piac egészén. Az itthon foglalkoztatott frissen végzett fiatal férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal visznek haza többet a női diplomásoknál. A nemek közötti jövedelmi különbségeket nem lehet kizárólag szakterületi eltérésekkel magyarázni, hiszen minden egyes képzési területen megmarad a férfiak legalább 20 ezer forintos jövedelmi előnye. Ezen felül a frissdiplomás fiatalt felnevelő család anyagi háttere is befolyásolhatja a várható fizetést a felmérések szerint. A magasabb jövedelmű családok fiai, lányai az egyetem kapuin kilépve magasabb fizetésre számíthatnak belépve a munka világába, mint a szegényebb szülők leszármazottjai.


A közszféra felszívja a frissdiplomásokat

A frissdiplomásokat foglalkoztató cégek ágazati besorolását elemezve a DPR felmérésben azt láthatjuk, hogy a végzettek legnagyobb foglalkoztatója az oktatási ágazat. E szféra cégeinél dolgozik a fiatal pályakezdő diplomások 17,6 százaléka. Az oktatás után következnek a közigazgatás, - védelem és társadalombiztosítás állami vállalatai, illetve az egészségügyi és szociális ellátással foglalkozó szervezetek. Egyértelműen kitűnik, hogy mindhárom ágazat a közszférához kapcsolódik. A magánszférán belül a legtöbb frissdiplomást, 9,8 százalékukat az információ-kommunikáció alkalmazza, 8,2 százalékukat pedig a feldolgozóipar. A Központo Statisztikai Hivatal (KSH) teljes, szellemi foglalkozásúak munkaerő-piacára vonatkozó statisztikái itt is több hasonlóságot mutat a DPR felmérésvel. A legtöbb szellemi munkát végzőt az oktatásban (206 ezer fő), a közigaztatásban és a feldolgozóiparban találhatunk a 2013-as adatok alapján. A legtöbb frissdiplomást alkalmazó információ-kommunikáció területét az összes szellemi foglalkoztatottat figyelembe véve viszont csak a 8. helyen találhatjuk a KSH-adatok alapján készített grafikonon. Ez valószínűleg azért lehet, mert egy viszonylag újabb, de dinamikusan fejlődő iparágról van szó, melynek egyre több diplomásra van és lesz szüksége.

A diploma (ezzel összefüggésben a szellemi munka) nemcsak egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerő-piacon, hanem a teljes népességre vonatkozó adatok tanúsága szerint a diplomás bérelőny időbeni növekedése is előrevetíthatú. Pár év releváns szakmai tapasztalattal a legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT szektor álláskeresői szeretnék kapni, őket a gazdasági terület szakemberei (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában dolgozók (346 ezer forint) követik. A beosztások közötti eltérések is az informatikai szektorban vannak, itt a legnagyobb (232 ezer forint) a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között - derül ki a HVG Állásbörze felméréséből.

Akár több százezer forintos különbség a fizetésekben

A KSH legfrissebb adatai szerint 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 230 700 forint volt. Az átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási szektorban voltak a legmagasabbak (471 ezer forint), ezt az információ és kommunikáció, valamint az energiaipar követte. Pénzügyi területen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az alapkezeléssel foglalkozók keresnek a legtöbbet, közel egymillió hétszázötvenezer forintot havonta. Hétszámjegyű fizetést az NFSZ listája szerint egyébként a légiforgalmi irányítók, valamint a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok vihetnek haza. Az információ-kommunikáció területén szoftverkiadással vagy a vezeték nélküli távközléssel érdemes foglalkozni, havi 650 ezret, illetve 590 ezret kereshetünk velük. Az energiaiparon belül a villamosenergia-termelés, és -ellátás hozhat sokat a konyhára,közel félmilliót havonta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legkevesebbet a turizmus-vendéglátás (147 ezer forint), az egészségügy területén dolgozók, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végzők keresték.


A szellemi foglalkozásúak minden ágazatban magasabb átlagfizetést tudhatnak magukénak, átlagosan pedig bruttó havi 307 ezer forintot kerestek. Ugyanakkor a sorrend némileg változik esetükben: legtöbbet az energetikai szektorban elhelyezkedő, szellemi munkát végzők vihetnek haza, bruttó 501 ezer forintot. Őket a pénzügyi, biztosítási tevékenységből élők, valamint az információ-kommunikáció területén dolgozók követik. A képzeletbeli lista másik végén is egy kis átrendeződés figyelhető meg. Az egészségügy és a szociális ellátás területén dolgozók állnal az utolsó helyen, havi 199 ezer forintos bruttó fizetéssel. Őket a turizmus-vendéglátásban, valamint az oktatásban tevékenykedők követik.

A fizetések közötti legnagyobb eltérés az alkalmazásban állók és a szellemi foglalkozásúak átlagkeresete között a feldolgozóiparban mutatkozik, 160 ezer forinttal kapnak többet a szellemi munkát végzők. De nagy különbség mutatkozik a bányászatban és a kereskedelem dolgozók bére között is. Viszont a pénzügy, biztosítás területén dolgozó szellemi alkalmazottak csak 3637 forinttal kapnak többet havonta, mint az átlag. A második legkisebb eltérést az oktatásban elhelyezkedők tapasztalhatják, itt közel 17 ezer forintos a különbség.

Az NFSZ adatai szerint is annál többet kereshetünk, minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezünk: a szakiskolát végzettek átlagosan bruttó 155 ezer forintot vihetnek haza havonta, a szakközépiskolai érettségivel rendelkezők 210 ezer forintot, a gimnáziumi érettségit szerzők 220 ezret vihetnek haza. A felsőfokú oktatásban végzettek közül a főiskolai diplomát szerzők 411 ezer forintot keresnek átlagosan, az egyetemet végzettek pedig 587 ezer forintot vihetnek haza havonta.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem