18 °C Budapest

A fiataloknak sem könnyű: nagy bukta lehet a külföldi munka

Pénzcentrum
2014. február 12. 14:00

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei által előidézett egyik legégetőbb probléma világszinten is a munkanélküliség. Habár globális és univerzális problémáról van szó, talán a legérintettebb csoport mégis a fiataloké. A 15 és 24 év közötti korosztály körében mért munkanélküliség még gazdaságilag fejlett, uniós országokban is van, ahol eléri, sőt meghaladja az 50 százalékos szintet. Magyarországon tavaly novemberben a fiatalok 24,6 százaléka keresett munkát. Habár a kormány is kiemelt feladatként kezeli a témát és több megoldási javaslattal is előállt, sokan, főleg a magasabb végzettségűek között annyira kilátástalannak látják a hazai helyzetet, hogy a külföldi munkavállalást fontolgatják.

Nem csak világszinten...

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) frissen megjelent tanulmányai szerint világszinten mintegy ötmillió fővel emelkedett az álláskeresők száma a tavalyi évben. Mivel a gazdasági válságból való kilábalás elhúzódik, a foglalkoztatás nem tud lépést tartani a munkaerő számának a gyarapodásával. A Munkaügyi Szervezet előrejelzései szerint 2018-ra a tavalyi 202 millióról 215-re fog emelkedni a munkanélküliek száma a világban. Leginkább a fiatalabb korosztály, azaz a 15 és 24 év közöttiek azok, akik a leginkább megsínylik a gazdasági válság által mindinkább elmélyített munkaerőpiaci kilátástalanságot. 2013-ban 74.5 millióra becsülték az ezen korosztályon belül munkát keresők számát - ez a szám éppen egymillióval haladja meg a 2012-es adatot.

Az ILO fiataloknak szentelt tanulmányából kiderül, hogy mivel a szabad pozíciókért kígyózó sorok mind hosszabbak, a fiatalok közül egyre többen adják fel a munkakeresést, és sokan rákényszerülnek, hogy lejjebb adjanak az igényeikből és bármilyen munkát hajlandóak legyenek elfogadni. Nő azoknak a száma közöttük, akik részmunkaidőben vagy határozott idejű szerződéssel dolgozik. Az előző generációk számára még magától értetődőek voltak biztonságos és kiszámítható munkahelyek, viszont a mai fiatalok számára kevésbé elérhetőek az ilyen lehetőségek. A túliskolázottság és alulképzettség egyidejűleg van jelen a piacon. Sokan végeznek olyan munkát, ami nem felel meg a végzettségüknek, és az ő esetükben pedig a társadalom elveszíti ezeknek a fiataloknak az értékes szaktudását, és általa a gazdaság felpörgetésének lehetőségét.

...de a fejlett gazdaságnak számító EU-ban is nagy a probléma

A Magyar Fejlesztési Bank február havi gazdasági jelentéséből kiderül, hogy az EU-n belüli munkanélküliségi ráta 2013 utolsó két negyedévében történt csökkenésének (11 százalékról 10,8 százalékra) ellenére a fiatalok körében továbbra is növekedett az állástalanok aránya. A 28 uniós országban mért adatok szerint tavaly novemberben átlagosan a fiatalok 23,4 százaléka keresett állást, ugyanakkor elég magas eltérések vannak az egyes tagországok között, ahogy az alábbi ábrán is látható.


A déli uniós tagállamokban olyan számokkal találkozunk, amit minden valamirevaló politikus, közgazdász rettegve emleget: Görögországban, Spanyolországban és Horvátországban a 15 és 24 év közöttiek több mint felének nincs munkája. Viszont Németországban, Ausztriában vagy Norvégiában ez a mutató nem éri e la tíz százalékot sem.

Fiatalok, vállalkozzatok!

Habár Spanyolországban az egyik legmagasabb az ifjúsági munkanélküliség mutatója, az északi régióban található Baszkföldön feleakkora a fiatalkori munkanélküliség, mint az ország többi részén. Az Euronews beszámolója szerint ebben nagy szerepet játszik a fiatalok vállalkozói kedvének növelése, támogatása. Ebben az északi országrészben ugyanis a szakképző központokban több hónapos vállalkozói képzéseken lehet részt venni. Az elmúlt tíz év alatt ennek a programnak a keretében 400 cég jött létre, melyeknek háromnegyede még mindig aktív.

Hasonló program terveit vázolta hétfőn Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a Kovács Patrikkal, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatójukon. Bejelentésük szerint 6,9 milliárdos forrásból fogják támogatni a fiatalok vállalkozóvá válását egy két komponensű pályázat keretein belül. Az első félévben - hasonlóan a baszk példához - egy képzés keretein belül készítik fel a jelentkezőket a vállalkozóvá válásra. Erre a célra 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezután a maradék 5 milliárd forintból 3 vagy 6 millió forint vissza nem térítendő támogatásban kaphat várhatóan 1500 résztvevő. Ezt az összeget az üzleti terv sikeres bemutatása után használhatnának fel elképzeléseik megvalósításához: nemcsak maguknak, hanem más fiataloknak is munkahelyeket teremtve.

"A külföldi munkavállalás ne kényszer legyen"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár a fiatalok kapcsán fontosnak tartotta még megemlíteni a migrációs kérdést is. Habár az ifjúság körében mért elvándorlás messze nem kiugró, ha a bolgár, román vagy lengyel adatokkal vetjük össze, a kormány fontos feladatának tekinti, hogy a külföldi munkavállalás a fiatalok számára ne kényszer, hanem lehetőség legyen. Hiába vándorolnak ki hasonló arányban a fiatalok hazánkból, mint Romániából, egy nagyon fontos eltérés mégis mutatkozik. Míg a magyar migránsok 30 százaléka magas iskolai végzettséggel rendelkezik, addig a szomszédainknál fordított arány figyelhető meg, tőlük ugyanilyen magas arányban a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők költöznek külföldre. Ezzel egyébként egybecseng a Budapesti Gazdasági Főiskolai napokban megjelent tanulmányával, melyben az elmúlt években végzett hallgatóikat kérdezték elhelyezkedésről, tervekről. A felmérésből kiderül, hogy a friss diplomások 35 százaléka tervez külföldi munkavállalást a következő öt évben, további 30% még nem bizonytalan a kérdésben. A megkérdezett volt hallgatók 14 százaléka pedig már dolgozott is külföldön, átlagosan 26 hónapig.

 

Erre érdemes figyelni külföldön a fiataloknak (is)

A számokról lehet vitatkozni, de a trend egyértelmű. Mind többen próbálnak külföldön szerencsét, ám nem árt óvatosnak lenni. Mindig hallani híreket olyan magyar munkavállalókról, akiket külföldi munka ígéretével vertek át. Vannak, akiket a munkaközvetítő végek csapnak be és kérnek pénzt oylan szolgáltatásért, amit sosem fognak nyújtani. Vannak olyanok is, akiknek bár a munka összejött, több hónapnyi munka után sem kapnak fizetést. Alapos körültekintéssel, tervezéssel azonban ki lehet küszöbölni a kockázatokat.

Fontos, hogy ha munkaközvetítő cég mellett döntünk, akkor olyat válasszunk, amely megfelelő (nemzetközi) kapcsolatai révén biztos garanciákat tud biztosítani a kinti körülményekre vonatkozóan. Eleve gyanakvással tekintsünk az olyan, apróhirdetésekkel hirdető közvetítőkre, akik az ügyféltől pénzt kérnek magáért a közevíttésért. 

Ezen felül figyeljünk a leggyakoribb buktatókra is: ne induljunk el addig, amíg bizonytalan a jövendő munkahelyünk, vagy megkérkezve azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelőek a munkakörülmények. Megfelelő nyelvtudás hiányában is érdemes fontolóra venni a kiköltözést, mivel így nagyobb az esélye, hogy csak alacsony színvonalú munkát kapunk vagy, hogy egyes munkáltatók kihasználnak, becsapnak. Tervezzük meg alaposan, hogy milyen költségek merülhetnek fel, és ha tehetjük, ennél magasabb összeggel induljunk el, felkészülve a nem várt költségekre is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?